Ήταν Ιούνιος του 2015 όταν στην ελληνική nerd-όσφαιρα έσκασε ένα blogspot με το όνομα Smassing Culture. Στόχος του ήταν να μιλήσει για τη μαζική και τη nerd κουλτούρα (έννοιες πολύ πιο διαδεδομένες τότε από ότι σήμερα) με όρους πολιτικούς και κοινωνικούς, με γνώμονα την γνήσια αγάπη μας για τα κόμικς, τις σειρές και τις ταινίες. Τώρα, 10 χρόνια, 2 site, 3 χακαρίσματα, 4 πάρτι, 2 καραντίνες, δεκάδες εκδηλώσεις και εκαντοντάδες κείμενα μετά, το Smassing Culture σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του την πρώτη δεκαετία της ζωής τους σε ένα Smass Fest που θα έχει όλα όσα το site αγάπησε: έκθεση σκίτσων, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και φυσικά… πάρτι!
Το διήμερο θα λάβει χώρα στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Matchpoint (Aινιάνος 1, Αθήνα)!

Πρόγραμμα SmassFest 2025
Παρασκευή 13/6
20:00 – Εγκαίνια της Έκθεσης Σκίτσων «Gentrification: Ξένοι στον Τόπο Μας»
Σε αυτή την έκθεση, κομίστ(ρι)ες που αγαπάμε αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τον αντίκτυπο του Gentrification, της τάσης που μετατρέπει τις γειτονιές και τις πόλεις μας σε τουριστικά πάρκα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το πώς θα ζήσουμε εμείς κάτω από το βάρος αβάστακτων ενοικίων, πανάκριβων αγαθών και ελάχιστων δημόσιων χώρων για μία αξιοβίωτη καθημερινότητα.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: John Antono, Kanellos Cob, Brain Mince, Chrispy Shift, Steve Stivaktis, Δημήτρης – Κρις Αγκαράι, Αντώνης Βαβαγιάννης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γεωργία Ζάχαρη, Πάνος Ζάχαρης, Δημήτρης Κάσδαγλης, Μάνος Λαγουβάρδος, Γιώργος Μικάλεφ, Θανάσης Πέτρου, Λουκία Τζωρτζωπούλου (Lussaki), Νίκος Τραγγανίδας, Πέτρος Χριστούλιας.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Γιακουμέλος, Παναγιώτα Καρβούνη, Ίωνας Αγγελής
*Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ!

21:00 – Ομιλία Λευτέρη Παπαθανάση με θέμα «Ρατσισμός και Αντιρατσισμός στα Κόμικ»
Μία περιδιάβαση στην ιστορία των κόμικς, από τα στριπ των εφημερίδων των αρχών του προηγούμενου αιώνα μέχρι τους σημερινούς βιομηχανικούς κολοσσούς του θεάματος, με γνώμονα τις ρατσιστικές εκδηλώσεις μέσα στις σελίδες των κόμικς, αλλά και την πλούσια αντιρατσιστική παράδοση της 9ης τέχνης. Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ακμάζει διεθνώς, ο Λευτέρης Παπαθανάσης θα μας παρουσιάσει την ανασκαφή που έκανε στην ιστορία των κόμικς, ανοίγοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση.
*Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις του Αύριο.

Σάββατο 14/6
20:00 – Εκδήλωση: «Το Fantasy στην Εποχή του ΑΙ»
Από τα σπαθιά στα prompt του AI. Πού βρίσκεται το fantasy σήμερα; Πώς μπορούν οι ιστορίες για ιππότες, δράκους και μαγικά σπαθιά να αφορούν ακόμα ένα κοινό που αγωνίζεται να προλάβει τα άλματα της κοινωνίας; Και τελικά, μήπως το fantasy έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που το διαβάσαμε;
Θα μιλήσουν οι: Θωμάς Μαστακούρης (συγγραφέας/μεταφραστής), Γιάννης Ρουμπούλιας (δημιουργός κόμικς), Άρτεμις Παπατσαρούχα (Dungeon Master/ εργαζόμενη στην Κάισσα)
Συντονισμός: Νίκος Γιακουμέλος (Smassing Culture)
22:00 – The Πάρτι
Απλά τα πράγματα, έρχεστε, πίνουμε και χορεύουμε! Θα τηρηθεί απουσιολόγιο!

Ημερομηνίες: Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Ιουνίου 2025
Τοποθεσία: Matchpoint (Aινιάνος 1, Αθήνα)
Είσοδος: ελεύθερη