Αλλόκοτο – Tα παιδικά όνειρα ως πολεμικό όπλο

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Σε μια παράλληλη πραγματικότητα η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με την Γαλλία και η μόνη ελπίδα για να σωθούν οι Ενοποιημένες Πολιτείες φαίνεται να έχει ένα όνομα Έλκιν. Κλόβερ Έλκιν.

Είμαστε στο 19ο αιώνα, στην Αμερική  μιας άλλης παράλληλης πραγματικότητας. Οι Ενοποιημένες Πολιτείες βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο πόλεμος με την Γαλλία με αρχηγό τον Βοναπάρτη φαίνεται να ΄χει συντρίψει, σε πρώτη φάση, την άμυνα των Αμερικάνων. Πως θα καταφέρουν να ανατρέψουν το αναπόφευκτο ;

Φαίνεται πως κάπου στην Αμερική βρίσκονται καλά κρυμμένα μυστικά αντικείμενα αλλά και έμψυχα όντα τα οποία οι ντόπιοι τα ονομάζουν ΄΄Αλλόκοτα’’ και όποιος τα κατέχει έχεις ήδη δαφνοστεφανωθεί με την νίκη.  Ψέματα και αλήθειες έχουν ανακατευτεί γλυκά πλέκοντας ένα σαγηνευτικό μύθο γύρω από αυτά. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Που κρύβονται και ποιος θα καταφέρει πρώτος να τα αποκτήσει;

Η κεντρική πρωταγωνίστρια, η Κλόβερ Έλκιν φαίνεται να γνωρίζει, στην αρχή της περιπέτειας της, ελάχιστα γύρω από αυτά όπως : Οι ιστορίες τους της ασκούν μια περίεργη έλξη πάνω της και πως εκείνα ευθύνονται για τον θάνατο της μητέρας της.

Τι είναι όμως τα Αλλόκοτα ; Συνηθισμένα αντικείμενα με ασυνήθιστες ιδιότητες. Μια τσαγιέρα που παράγει συνέχεια χαμομήλι, ένα κλουβί που σε κάνει να βλέπεις σαν καναρίνι τον κόσμο από ψηλά, ένας γάντζος που ό,τι αγγίζει το κάνει πάγο, ένα κύπελο με ατελείωτο κρασί, μια πάνινη κούκλα που θα τρόμαζε παλαιστή με την υπέρμετρη δύναμη της, ένα πιστόλι που βρίσκει πάντα το στόχο του και άλλα πολλά.

Τα Αλλόκοτα μπορεί να είναι χρήσιμα ή επικίνδυνα ανάλογα σε τι χέρια θα πέσουν και γι αυτό είναι σημαντικό να φυλάσσονται μακριά από τους κακόβουλους όπως π.χ ο Βοναπάρτης ή ο γερουσιαστής Ομπερν ή μήπως και από τους δυο ;

 Καθώς διαβάζουμε τις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτουμε μαζί με εκείνη ποια είναι αυτά τα αντικείμενα, πως μπορούν να σώσουν την Αμερική και τι ρόλο θα παίξει εκείνη στο σώσιμο μιας ολόκληρης χώρας;

Μια περιπέτεια που σε ταξιδεύει σε φανταστικά μέρη μιας άλλης Αμερικής γεμάτη απο μαγικά αντικείμενα και ομιλούντα ζώα τα οποία γίνονται κρίκοι σε μια αλυσίδα γεγονότων μέχρι την αποκάλυψη όλων των μυστικών και την τελική νίκη.

Η παρέα της Κλόβερ αποτελείται από ετερόκλητους χαρακτήρες που στην αρχή μπορεί να φαίνονται αδύναμοι, μπροστά στους αιμοδιψείς και άπληστους λαθροθήρες που κυνηγούν με πάθος τα ΄΄Αλλόκοτα’΄ με σκοπό να τα πουλήσουν σε όποια μεριά δώσει τα περισσότερα, αλλά τελικά καταφέρνουν τα αδύνατα.

Πέρα όμως από μια περιπέτεια είναι και ένα βιβλίο για την ανακάλυψη και την αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Η Κλόβερ ξεκινά σαν μια έφηβη κάτω από τις υπερπροστατευτικές φτερούγες του πατέρας της και μέσω των περιπετειών της ανακαλύπτει την δύναμη της και τον πραγματικό της εαυτό. Καταφέρνει να βρει τα δικά της θέλω και να τα διεκδικήσει σθεναρά έναντι κάθε προσδοκίας ή επιθυμίας τρίτων στην ζωή της.

Μιας ζωής που φαίνεται να  έχει  προκαθοριστεί από την γέννηση της και όλοι γύρω της επιζητούν από εκείνη να θυσιαστεί για τις δικές τους επιθυμίες. Το σπάσιμο των ‘’δεσμών΄΄ της δεν αποτελεί μόνο την επανάσταση μιας έφηβης αλλά μια διπλή απελευθέρωσης της τόσο από το ΄΄πεπρωμένο ΄΄ της όσο και από την πολεμοχαρή φύση των ανδρών οι οποίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να νικήσουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Η γραφή του Eli Brown σε βυθίζει μέσα στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σαν κεντρική ηρωίδα ένα κορίτσι και μια ‘’περίεργη ‘’παρέα να τα καταφέρνει ωστόσο η ιστορία του είναι γεμάτη ανατροπές που δεν σε αφήνουν να βαρεθείς, ιδιαίτερα αν ανήκεις στο προεφηβικό και εφηβικό αναγνωστικό κοινό.

Το μόνο ‘’λάθος’’ που έχει επισημανθεί απο το αναγνωστικό κοινό, κυρίως στο διαδίκτυο, είναι η σκιαγράφηση των Ινδιάνικων φυλών ως, ιδιαιτέρως, με στερεοτυπικά χαρακτηριστικά σημείο το οποίο δικαιολογείται ‘’ιστορικά’’ εφόσον μιλάμε για την Αμερική του 19ου αιώνα και η επικρατέστερη άποψη που είχαν οι Λευκοί άποικοι για τους Ινδιάνους ήταν πως ήταν άγριοι και εύκολα εξαγοράσιμοι.

Ωστόσο θα μπορούσε σε μια παράλληλη Αμερική τέτοιοι χαρακτηρισμοί να λείπουν…

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το review μας χωρίς αναφορά στην εικονογράφηση της Karin Rytter. Η εικονογράφηση της είναι ασπρόμαυρη και λεπτομερής. Η έλλειψη χρώματος δεν σε ξενίζει καθόλου αντίθετα δένει με την ιστορία και το χρόνο στο οποίο εκείνη εξελίσσεται. Σαν να είσαι αναγνώστης στις αρχές του 19ου αιώνα. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι ίσως από τα ωραιότερα που έχουμε πιάσει στα χέρια μας τελευταία. Ανάγλυφο με καφέ και χρυσό χρώμα, με απαράμιλλη λεπτομέρεια είναι σίγουρο πως το μάτι σου θα πέσει πάνω του και το χέρι σου θα το αναζητά μόνο και μόνο για την αφή του στην βιβλιοθήκη σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο