Νησοπεριπέτειες #1: Αγώνες στο Οστρακονήσι – Μια δροσερή καλοκαιρινή περιπέτεια

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Ετοιμάζεστε για διακοπές και δεν έχετε προλάβει να επιλέξετε τα καλοκαιρινά αναγνώσματα του παιδιού σας; Μήπως σκέφτεστε να πάρετε δώρο σε ένα μικρό σας φίλο αλλά έχετε καιρό να ασχοληθείτε με το χώρο των παιδικών βιβλίων και comics; Μία εκλεκτή λύση στο πρόβλημά σας είναι οι «Νησοπεριπέτειες», το νέο παιδικό comic του Meliss (Γιώργου Μελισσαρόπουλου), μία δροσιστική καλοκαιρινή περιπέτεια, ιδανική για ξεγνοιασιά και διασκέδαση στην παραλία, που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις Μικρός Ήρως.

Ο δημιουργός comics Meliss (Γιώργος Μελισσαρόπουλος) έχει εμπειρία στο χώρο των παιδικών comics αλλά και ως animator ταινιών κινουμένων σχεδίων. Μία παρόμοιου ύφους παλιότερη δουλειά του είναι το «Νησί της Τρέλας», χωρίς όμως να περιορίζεται θεματολογικά στην κατηγορία των παιδικών αναγνωσμάτων και κινουμένων σχεδίων, αφού έχει στο ενεργητικό του και δημιουργίες που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, όπως την slapstick χιουμοριστική ιστορία «Αγριάδες», το (μεταφρασμένο και στα γαλλικά) graphic novel «Θεοί σε Κρίση» και  φυσικά το «Πριν το Τέζα», μία απ’ τις γνωστότερες σειρές του που τον ανέδειξε στο χώρο των ελληνικών comics.

Ο Meliss στη νέα του σειρά (της οποίας οι «Αγώνες στο Οστρακονήσι» αποτελούν το πρώτο μέρος – τεύχος) μας παρουσιάζει μία ζωόμορφη παρέα που ζει σε ένα νησί άγνωστο για τους ανθρώπους, το Νησί του Ήλιου. Δημιουργός του οικισμού είναι ο Κουκούβαος, ο οποίος έχει προνοήσει έτσι ώστε να ζουν όλοι μαζί αρμονικά, τα ζώα όλων των ειδών. Όμως, ενώ έχει φτάσει πλέον το καλοκαίρι και οι κάτοικοι του νησιού απολαμβάνουν τις διακοπές τους, ένα  μυστήριο συνταράσσει το νησί: η εξαφάνιση της Κοχυλένιας και του Αστέριου. Ενώ ο Κουκούβαος έχει ζητήσει τη βοήθεια των κατοίκων και άλλων φίλων του για να βρεθούν οι δύο αγνοούμενοι, εκείνοι έχουν βρεθεί τυχαία σε ένα γειτονικό νησί, το Οστρακονήσι, στο οποίο παίρνουν μέρος στον ετήσιο Αγώνα της Άμμου, στον οποίο οι δύο αντίπαλες ομάδες διεκδικούν το έπαθλο του Χρυσού Λεπιού και αρκετή τροφή για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Μέσω του Αγώνα της Άμμου, οι χαρακτήρες αυθόρμητα φέρονται με ομαδικότητα, αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια, τείνοντας χείρα βοηθείας σε εκείνους τους κάτοικους του νησιού που τους εντόπισαν στην ακτή και έτρεξαν αμέσως να τους περιθάλψουν. Αντίπαλοί τους είναι μία ομάδα – συμμορία, μερικών κακόφημων ζώων (ταύρων, ρινόκερων κ.α.) που υπακούν στις εντολές του βασιλιά του νησιού, ενός γλοιώδους άπληστου βατράχου που είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει κάθε λογής αθέμιτα μέσα προκειμένου η ομάδα του να κερδίσει το έπαθλο, την τροφή της επόμενης χρονιάς. Χωρίς περιττούς διδακτισμούς και χοντροκομμένα μηνύματα, ο Meliss μέσα από τον αγώνα των δύο ομάδων προάγει διαχρονικές αρετές που πρέπει να προσπαθούν να υιοθετήσουν τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, αφήνοντας διακριτικά και αιχμές για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να γνωρίζουν και να ευαισθητοποιούνται γονείς και παιδιά κάθε ηλικίας, όπως το προσφυγικό ζήτημα και οι έννοιες της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, μέσω της απεχθούς φιγούρας του βασιλιά βατράχου αντιστρέφει τους στερεοτυπικούς ρόλους των κλασσικών παραμυθιών, ασκώντας κριτική στην απληστία της εξουσίας, θυμίζοντάς μας τον Πρίγκηπα Ιωάννη, το φιλοχρήματο κακομαθημένο λιοντάρι του κλασσικού Ρομπέν των Δασών της Disney.

Το σενάριο του comic, ζωντανεύει μέσα από την προσεγμένη εικονογράφηση του Meliss η οποία διακρίνεται από την καθαρότητα του σχεδίου του αποδίδοντας ωστόσο ζωηρούς χαρακτήρες μέσα από τα ζωντανά χρώματα  που επιλέγει. Τα χρώματα αυτά αλλά και τα ανοιχτά τοπία που έχει επιλέξει για να εξελιχθεί η ιστορία των κατοίκων του Οστρακονησιού , καθιστούν τις «Νησοπεριπέτειες» ένα ευχάριστο καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.