Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Πλάνητες – Ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, μέσα μας
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Tomahawk Angel – Manga για και με τα ελληνικά δεδομένα
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Dark Trio και η γειωμένη υπέρβαση στα shonen manga
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Παλιές Καραβάνες – Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα καπιταλισμέ
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Γαμημένος Πόλεμος – Κραυγές από τα χαρακώματα του Α‘ Π.Π.
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Είναι working-class hero ο Batman του Absolute Universe;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    David Lloyd – «Ξεκινήσαμε το V for Vendetta χωρίς να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό»
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
    Supergirl: Woman of Tomorrow – Ένα υπαρξιακό space western
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Πέρα από την εκδοχή της Disney
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Xάρτινο Θηριοτροφείο Και Άλλες Ιστορίες– Το παρελθόν, το μέλλον, και οι λέξεις μεταξύ τους
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Οδύσσεια – Το τραύμα ενός αποικιοκράτη
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Fjord- Χριστιανοί και Λιοντάρια
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Λούφα και Παραλλαγή ως η κατεξοχήν μεταπολιτευτική σάτιρα
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Father Mother Sister Brother – H oικογένεια που κατοικώ
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    F1 – Blockbuster παλιάς κοπής αλλά νέας δυναμικής
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Widow’s Bay – Η σύνδεση τρόμου και γέλιου που δυστυχώς κάτι μας θυμίζει
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Lanterns – Ένα space noir χωρίς space (και λίγο noir)
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Spider-Noir – Aσπρομαυρο- έγχρωμοι, μπουρδουκλωμένοι ιστοί
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Euphoria 3η σεζόν – Kάτι πάει να πει αλλά… όχι
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Rooster – Ένα sitcom για 2,5 γενιές
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Δίδυμοι – Όταν η αρχιτεκτονική περιγράφει την πόλη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    David Lloyd – «Ξεκινήσαμε το V for Vendetta χωρίς να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό»
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: BalkaNoir- Τα Βαλκάνια συστήνονται
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Αστυνομική > BalkaNoir- Τα Βαλκάνια συστήνονται
ΑστυνομικήΒιβλία

BalkaNoir- Τα Βαλκάνια συστήνονται

Δημήτρης Τζάνογλος
Από
Δημήτρης Τζάνογλος
Δημοσιεύτηκε 18 Σεπτεμβρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 18 Σεπτεμβρίου 2018
4 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Σκανδιναβικό, μεσογειακό, γαλλικό, βρετανικό, αμερικάνικο, ιαπωνικό κοκ, είναι μερικοί από τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που υφίστανται για να περιγράφουν συγκεκριμένες σχολές του αστυνομικού μυθιστορήματος. Σχολές που πλέον έχουν ξεπεράσει τα γεωγραφικά τους όρια, καθώς φερ ειπείν σκανδιναβικού τύπου αστυνομικό μυθιστόρημα μπορεί να γράψει και κάποιος συγγραφέας εκτός Σκανδιναβίας, αλλά ο γεωγραφικός όρος χρησιμοποιείται για να τονίσει τη κοινή πορεία, θεματολογία αλλά και ατμόσφαιρα αυτού του υπο-είδους που δημιούργησαν, εν μέρει, και υπηρετούν οι Σκανδιναβοί μυθιστοριογράφοι αστυνομικής λογοτεχνίας (πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση αποτελεί το βιβλίο Σκανδιναβική Αστυνομική Λογοτεχνία του Νίκου Μ. Γεωργιάδη από τις εκδόσεις Ηρόδοτος). Τα αντίστοιχα φυσικά ισχύουν και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές σχολές.

Θα μπορούσε όμως να υπάρξει ο όρος Βαλκανικό Αστυνομικό; Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και την απορία αυτή, οι Βασίλης Δανέλλης και Γιάννης Ράγκος, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία συλλογή με πρωτότυπα και όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά διηγήματα απ’ όλες τις βαλκανικές χώρες. Η συλλογή αυτή εν τέλει ονομάστηκε BalkaNoir και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στο BalkaNoir συναντάμε διηγήματα από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, με τις Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και πΓΔ της Μακεδονίας να κάνουν αισθητή την απουσία τους. Όπως όμως εξηγούν οι δύο επιμελητές στην εισαγωγή της έκδοσης, στάθηκε αδύνατο να βρεθούν συγγραφείς που να ασχολούνται κατά βάση με το συγκεκριμένο είδος, κάτι που εν μέρει δε φαντάζει περίεργο αν λάβουμε υπόψιν τις κοινωνικές και εθνολογικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει ανά καιρούς στις συγκεκριμένες χώρες.

Κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες αποτελείται από τρεις συγγραφείς, από όσο το δυνατόν πιο διαφορετικές περιόδους και διαφορετικά μυθιστορηματικά είδη (αστυνομικά μιλώντας πάντα), και από ένα εισαγωγικό κείμενο που σε λίγες σελίδες προσπαθεί να δώσει στον αναγνώστη μια πρώτη εικόνα για την ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος στην κάθε χώρα. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο βρίσκεται εδώ, καθώς οι χρονικές συμπτώσεις είναι πολλές. Σχεδόν σε όλες τις χώρες οι πρώτες αστυνομικές ιστορίες ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στην περιοχή. Το είδος άρχισε να εδραιώνεται και να αποκτά συνέπεια τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαιτέρως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όπου το έντονο πολιτικό γίγνεσθαι δε μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη λογοτεχνία γενικότερα, και την αστυνομική ειδικότερα στην προκειμένη.

Στο BalkaNoir, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, συμμετέχουν τρεις συγγραφείς από κάθε μία από τις επτά αυτές χώρες, δημιουργώντας ένα σύνολο εικοσιένα αστυνομικών διηγημάτων. Το περιεχόμενο των διηγημάτων αυτών, ποικίλει δημιουργώντας μια ανομοιομορφία, χωρίς αυτό να είναι κάτι αρνητικό απαραίτητα. Παραδείγματος χάριν, ο αναγνώστης θα συναντήσει από ιστορίες κλασικής αστυνομικής αισθητικής που φέρνουν στο μυαλό συγγραφείς όπως η Αγκάθα Κρίστι, έως ιστορίες με noir αισθητική και άλλες που ακουμπούν σε είδη όπως το θρίλερ. Η ποικιλία -ή ανομοιομορφία- αυτή, καθώς φαίνεται είναι ενδεικτική των Βαλκάνιων συγγραφέων, καθώς σε αντίθεση με το Σκανδιναβικό Αστυνομικό που σχολιάστηκε πιο πάνω, δεν έχουν επαφή μεταξύ τους, και σπανίως δουλειές της μίας χώρας μεταφράζονται στην άλλη. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μία κοινή αισθητική και να υπάρξει ο όρος Βαλκανικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα, για να απαντηθεί και ο συγκεκριμένος προβληματισμός.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βασίλης Δανέλλης και Γιάννης Ράγκος, καταφέρνουν στο BalkaNoir να παρουσιάσουν μία αρκετά ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία συστήνει στο ελληνικό κοινό, το άγνωστο στην πλειοψηφία του, αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί στη Βαλκανική Χερσόνησο.

TAGGED:BalkaNoirnoirΒαλκάνιαΒασίλης ΔανέλληςΓιάννης Ράγκοςεκδόσεις Καστανιώτη
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΔημήτρης Τζάνογλος
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.
Προηγούμενο άρθρο Mayans MC- Ένα (ακόμα) πιο σκληρό Sons of Anarchy;
Επόμενο άρθρο Εν Αιθρία 9- Η ανανεωμένη ματιά στην ελληνική σκηνή σκιτσογράφων
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Παλιές Καραβάνες – Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα καπιταλισμέ
30 Σεπτεμβρίου 2026
Δίδυμοι – Όταν η αρχιτεκτονική περιγράφει την πόλη
25 Σεπτεμβρίου 2026
Widow’s Bay – Η σύνδεση τρόμου και γέλιου που δυστυχώς κάτι μας θυμίζει
22 Σεπτεμβρίου 2026
Πλάνητες – Ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, μέσα μας
18 Σεπτεμβρίου 2026
Lanterns – Ένα space noir χωρίς space (και λίγο noir)
17 Σεπτεμβρίου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ΑστυνομικήΒιβλία

Ένας Bρεγμένος Kαραγκιόζης- Ο αστυνόμος Παντοβάνι επιστρέφει

tzanoglos
tzanoglos
24 Αυγούστου 2020
Comic

Φαξ Από το Σαράγεβο – Μάχη επιβίωσης σε μία πόλη χειρότερη απ’ την κόλαση

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026
ΑστυνομικήΒιβλία

Είναι Ηδη Νεκρός- Μια ιστορία παρανομίας και αυθαιρεσίας στην παλπ Αθήνα

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
19 Δεκεμβρίου 2018
ComicΕλληνικά

Ερωτόκριτος- Ένα graphic novel με σπουδαίο παρελθόν και μέλλον

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
19 Απριλίου 2018
ΑστυνομικήΒιβλία

Άκου, Πτώμα, να Μαθαίνεις- Τα κουρέλια εμπνέουν ακόμα

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
28 Αυγούστου 2018
ΑστυνομικήΒιβλία

Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Ντουρούτι- Η αναζήτηση της αλήθειας σε μαύρο-κόκκινο φόντο

tzanoglos
tzanoglos
21 Νοεμβρίου 2019

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.