Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Last Jedi : Η ώρα της κρίσης έφτασε!
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Last Jedi : Η ώρα της κρίσης έφτασε!
Cinema

Last Jedi : Η ώρα της κρίσης έφτασε!

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Από Αλέξανδρος Μινωτάκης
Δημοσιεύτηκε 9 Δεκεμβρίου 2017
Τελευταία Ενημέρωση 12 Δεκεμβρίου 2017
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά με τις καινούριες ταινίες στο λατρεμένο σύμπαν του Star Wars. Η Disney έδωσε 4 δις (!!!) για να αγοράσει τη Lucasfilm και σκόπευε να ξεκινήσει αμέσως την απόσβεση με ταινίες που εγγυημένα θα αγκάλιαζε το τεράστιο κοινό του Star Wars, την ίδια στιγμή που θα προσέλκυαν νέους πιστούς.

Η Disney, η μεγαλύτερη πολυεθνική στον τομέα της διασκέδασης, ήξερε πολύ καλά τι ήθελε το, χαρμανιασμένο μετά από 10 χρόνια, κοινό ή μπορούσε να το πείσει ότι του προσφέρει αυτό που θέλει. Μικρή η διαφορά. Το θέμα είναι με το 1 δις τζίρο που έκανε το Rogue One και τα 2 δις του Force Awakens, τα πράγματα έχουν μπει σε μια τροχιά όπου φαίνεται ότι η νέα τριλογία μαζί με τις υπόλοιπες νέες ταινίες θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες, τουλάχιστον εμπορικά. Φυσικά, οι ταινίες δεν είναι καθόλου κακές, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν τις αδυναμίες τους (γιατί έπρεπε να κατασκευαστεί και 3ο Death Star; είχαν πάει πολύ καλά τα προηγούμενα…) αλλά είναι άρτιες από κάθε άποψη. Αποφεύγουν την ευκολία των τραβηγμένων εφέ, έχουν αξιόλογους ηθοποιούς, σκηνοθεσία που προσπαθεί να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία της ορίτζιναλ τριλογίας. Ειδικότερα, το Rogue One μας έδωσε μία συγκλονιστική εικόνα από τον απελπισμένο και ηρωικό χαρακτήρα των Rebels πριν τον Luke, ήταν μια πραγματικά απρόσμενα καλή ιστορία, παρά τις όποιες “κοιλιές” έκανε και τα κενά της, δικαιώνοντας όσους πιστεύουμε ότι η προοπτική του Star Wars είναι ανεξάντλητη.


Όμως, δεν αρκούν τα παραπάνω! Ο δρόμος μέχρι τώρα για τη Disney ήταν σχετικά εύκολος. Το κοινό λυσσασμένο να δει οτιδήποτε με φωτόσπαθα μέσα, όλοι έχουν μάθει από τα λάθη των prequel και η πρώτη ταινία της τριλογίας έχει την ευθύνη να στήσει το σκηνικό, να εισάγει νέους χαρακτήρες και να μας φέρει ξανά σε επαφή με τους κλασικούς και αγαπημένους. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι απλό, όλοι θυμόμαστε το φιάσκο του Phantom Menace αλλά τα σπουδαία έρχονται τώρα, στη 2η ταινία της τριλογίας που οφείλει να καθορίσει τον χαρακτήρα της τριλογίας και το κεντρικό θέμα της. Ας θυμηθούμε λίγο τις παλιές “μεσαίες” ταινίες, το Clone Wars και το λατρεμένο Empire Strikes Back.

Στο Star Wars τίποτα δεν είναι απλά μία μάχη καλού-κακού και αυτές είναι οι ταινίες που μας το έδειξαν πιο καθαρά. Στο Clone Wars, το Republic φτάνει στα όρια του και, για να συνεχίσει τον πόλεμο με τους Separatists, παρασύρεται στο να χρηματοδοτήσει τον μυστηριώδη στρατό των κλώνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προσωπική, τραγική ιστορία του Anakin και την ανημπόρια των Jedi να καταλάβουν τα αδιέξοδα τους, θα οδηγήσει στην επικράτηση του Darth Sidious. Αυτή η ταινία έδωσε τον τόνο για όλη την τριλογία, έσωσε ό,τι μπορούσε από το Phantom Menace και μας οδήγησε στο αρκετά καλό Revenge of the Sith. Από την άλλη, το Empire Strikes Back (μάλλον η καλύτερη ταινία από τις 8) έχτισε όλη τη μυθολογία του Star Wars, έδωσε ένα από τα κορυφαία plot twist όλων των εποχών και διαμόρφωσε το κίνητρο του Luke στη σύγκρουση του με την Αυτοκρατορία. Τον έκανε από αγροτόπαιδο του Tatooine, την επόμενη γενιά των Jedi, όπως το Clone Wars μετέτρεψε τον Anakin από χαρισματικό παιδάκι που τρέχει σε διαξαλαξιακό go kart σε αυτόν τον προβληματισμένο έφηβο που εκδικείται το θάνατο της μητέρας του (και που μετά έσφαξε όλα τα χαρισματικά παιδάκια αλλά τέλος πάντων…)

Η ουσία είναι ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες από το Last Jedi. Δεν θέλουμε άλλη μία ταινία με τόσο έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας όπως το Force Awakens ούτε αρκεί μία αντιγραφή της εκπαίδευσης του Luke με τον ίδιο στη θέση του Yoda και τη Rey να ταλαιπωρείται σε ένα νησί αντί για τον βάλτο. Πολύ περισσότερο, δεν θέλουμε απλά μία ακόμα σύγκρουση του First Order με το Resistance. Θα υπάρχουν βέβαια και αυτά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσει ταυτότητα η νέα τριλογία, ένα κεντρικό θέμα που να συνδέσει τις σκόρπιες ιδέες και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που είδαμε στην προηγούμενη ταινία. Μέχρι τώρα, οι νέες ταινίες πορεύτηκαν σε ασφαλή μονοπάτια, με αγαπημένους ήρωες ή με αυτοτελείς ιστορίες. Ήρθε η ώρα να φανεί αν η Disney έχει κάτι πραγματικά νέο να δώσει στο σύμπαν που αγαπήσαμε. Η συζήτηση που έχει φουντώσει για το αν η Rey θα περάσει στο dark side και αν θα εξαφανιστούν οι jedi, δείχνει ότι πολύς κόσμος είναι έτοιμος για κάτι καινούριο. Μέσα σε όλες αυτές τις θεωρίες που κυκλοφορούν, αυτή που συνδέει την εξαφάνιση Jedi και Sith με την ύπαρξη πολλών ουδέτερων ή ταλαντευόμενων force sensitive όντων είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα και , αν δικαιωθεί έστω και εν μέρει, θα αλλάξει σημαντικά το Star Wars.


Όπως και να έχει, ό,τι και να γράφω εδώ, το Last Jedi θα είναι μία τεράστια εμπορική επιτυχία (θα συμβάλλω και εγώ σε αυτό με 2-3 εισιτήρια). Το θέμα είναι ότι οι απαιτήσεις μας ανεβαίνουν διαρκώς, όπως και πρέπει να συμβαίνει. Μετά το αριστούργημα της αρχικής τριλογίας και τα συμπαθητικά prequel, είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε σε νέα μονοπάτια. May the force be with us…

TAGGED:anakin skywalkerDarth sidiousLuke SkywalkerRogue One: A Star Wars StoryStar WarsStar Wars VII- The Force AwakensStar Wars: The Last Jedi
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΑλέξανδρος Μινωτάκης
Follow:
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.
Προηγούμενο άρθρο Γεννημένος στο Σκοτάδι – Ένα DIY graphic novel σφηνάκι
Επόμενο άρθρο 10 To Go -Μια εμπειρία στο ΤΩΡΑ
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
«Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
30 Μαΐου 2025
Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
30 Μαΐου 2025
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Βλέποντας Star Wars για πρώτη φορά!

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
7 Ιουλίου 2017
Cinema

Πως τα είχε πάει το πρώτο Star Wars το 1977; Δείτε την κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη

admin
admin
5 Δεκεμβρίου 2017
Σειρές

Andor -To τσεκούρι ξεχνά, αλλά το δέντρο θυμάται

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Δεκεμβρίου 2022
Cinema

Γιατί το Star Wars είναι στον πυρήνα του μια ταινία νοσταλγίας: Τι λέει ο Fredric Jameson

admin
admin
1 Δεκεμβρίου 2017
Σειρές

Obi-Wan Κenobi – Ένας νοσταλγικός, ξαναζεσταμένος χυλός

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
30 Ιουλίου 2022
Cinema

Star Wars: Τhe Force Awakens – Ένα σύγχρονο οπτικό θαύμα που ζωντανεύει ξανά τον μύθο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Φεβρουαρίου 2019
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?