Musicoma – Αναζητώντας την παλιά αίγλη της Jazz

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Εικόνες από μία άλλη εποχή και από έναν άλλον τόπο που εναλλάσσονται με τον σύγχρονο κόσμο σε μία υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ήχοι της Jazz, στο musicoma.Το musicoma είναι ένας φανταστικός κόσμος, εκεί όπου οι μεγάλες προσωπικότητες έχουν κάνει μία τομή στον χρόνο, τον έχουν σταματήσει αναζητώντας την παλιά τους αίγλη, προσπαθώντας να επανέλθουν στον υπαρκτό κόσμο της ύλης.

Δημιουργός αυτού του κόσμου, του σεναρίου και του σχεδίου είναι η Μαρία Όλια Ντακογιάννη, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στον κλάδο της Μουσειολογίας. H δημιουργός εμπνευσμένη από τα προσωπικά της ενδιαφέροντα και βιώματα, τη μουσική της παιδεία και τις σπουδές της κατασκεύασε έναν φανταστικό κόσμο, όπου μέσα από αυτόν μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε σημαντικές προσωπικότητες της Jazz σκηνής. Πλέκοντας την ιστορία με τη μυθοπλασία και το κόμικ, η δημιουργός καταφέρνει να μας μεταδώσει την αγάπη της για τo μουσικό αυτό είδος της Bebop.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι ο Κάμερον και η Άλι, ένας νεαρός που ανήκει στη γενιά των millenials  και μία τραγουδίστρια Jazz, που η φυσική της υπόσταση βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μετά από μία επίθεση που έλαβε μέρος κατά τη δεκαετία του ’50 στη Νέα Υόρκη, που θα της στιγματίσει τη ζωή. Από αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπόσχεται πως θα τη βγάλει ο Charli “Bird” Parker, γνωστή προσωπικότητα της Jazz μουσικής και δημιουργός της bebop τεχνοτροπίας. Στο κόμικ, δημιουργός αυτού του φανταστικού κόσμου που της έχει εξασφαλίσει την ενασχόληση με αυτό που αγαπάει περισσότερο, τη μουσική, αλλά και μία διέξοδο στον πραγματικό κόσμο, στον οποίο θα της δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Κομβικό ρόλο στην επαναφορά της Άλι στην πραγματικότητα, παίζει ο Κάμερον. Μόνο μέσα από αυτόν θα μπορέσει να επιστρέψει στον κόσμο των θνητών, μέσα από τον οποίο θα ξαναποκτήσει τη νεότητά της για να μπορέσει να ζήσει και να κάνει αυτό που αγαπά. Η πλοκή συνεπώς, κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, αναδεικνύοντας μία θεώρηση για τη ζωή, την ανάγκη του να ζεις γι’ αυτό που σε ενδιαφέρει. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως υπάρχει μία ευκαιρία επαναφοράς στον υλικό κόσμο, δημιουργεί διάφορα ηθικά ζητήματα τα οποία καλούνται οι πρωταγωνιστές να λύσουν.

Καθοριστική για την επίτευξη αυτής της ατμοσφαιρικής δημιουργίας, είναι ολόκληρη η ομάδα που συνεργάστηκε με τη δημιουργό με σκοπό την καλύτερη εμπειρία και  επικοινωνία του έργου με το αναγνωστικό κοινό. Στο κόμικ περιλαμβάνεται ένα CD και ένα QR code, το οποίο μπορεί κανείς να σκανάρει και να του εμφανίσει τη λίστα τραγουδιών που περιλαμβάνονται στο CD. Για το κόμικ αυτό λοιπόν, έχει δημιουργηθεί αυτή η λίστα, που κινείται στους ήχους στους οποίους αναφέρεται και το έργο. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα, λοιπόν, παράλληλα με την ανάγνωση του έργου, να ακούει και τα τραγούδια τα οποία αποτελούν δημιουργίες του Στέφανου Κοζάνη και της Karina Rubinstein ενισχύοντας την εμπειρία του, μετατρέποντας έτσι το κόμικ σε μιούζικαλ.

Ακόμα, τα χρώματα (Theodore Duck) συμπληρώνουν ουσιαστικά και λειτουργικά το σχέδιο δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση του ονειρικού αλλά και παράλληλα την υλική πραγματικότητα. Ένα κόμικ μιούζικαλ, από τις εκδόσεις Κομνηνός, που σε κάποιους ρομαντικούς το εξώφυλλο θα θυμίσει λίγο «La la land», αλλά η υπόθεση τελικά θα τους διαψεύσει.

Μία δημιουργία που συμπεριλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για όποιον αναγνώστη δεν έχει έρθει σε επαφή με τον κόσμο της Jazz, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πεδίο έρευνας που η δημιουργός φροντίζει να διαφωτίσει το αναγνωστικό κοινό σχετικά με τις τεχνοτροπίες και τους κυριότερους εκπροσώπους στις τελευταίες σελίδες του κόμικ της. Ένα κόμικ, συνεπώς, για τη ζωή, που καλεί τον/την αναγνώστη/-ρια να συμμετάσχει και αυτός/-ή, φροντίζοντας να του/της εξασφαλίσει ένα ακουστικό μέσο που συμπληρώνει την αφήγηση του έργου εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες που η σύγχρονη εποχή μας προσφέρει.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.