Serial Experiments Lain- Το anime-προφητεία που πρέπει να δείτε!

admin Από admin 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Ένα είδος anime το οποίο παραμελείται από πολλούς  fans είναι το Dementia, μια κατηγορία που πολύ ιδιαίτερη.Η πλοκή στηρίζεται σε ασυνήθιστα θέματα και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται  αναγκάζει τον τηλεθεατή να σκεφτεί και να κρίνει αυτά που είδε .Το φοβερό με αυτό το είδος είναι ότι ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει ένα Dementia anime με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο με αποτέλεσμα  να υπάρχουν τόσες διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πλοκή του. Κλασσικό παράδειγμα Dementia είναι το Serial Experiments Lain,το οποίο επίσης ανήκει και στις κατηγορίες Drama,Mystery και Sci-fi.

oboi7.com-54069

Το Serial Experiments Lain είναι παραγωγή του  Triangle Staff  και σκηνοθετήθηκε από τον τρομερό Ryūtarō Nakamura ενώ το σενάριο το έγραψε ο Chiaki J. Konaka.Αποτελείται από 13 επεισόδια ,με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται στης 6 Ιούλιου του 1998 και το τελευταίο στης 28 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.Το anime έχει ως κεντρικό χαρακτήρα την Lain. Αυτή είναι εσωστρεφής και μοναχική.Ποτέ δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους συμμαθητές της. Επίσης δεν ασχολείται με την τεχνολογία. Παρατηρούμε ότι παραμελεί τον υπολογιστή της και ποτέ δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τον ψηφιακό κόσμο. Όλα αυτά αλλάζουν όταν μια συμμαθήτρια της Lain αυτοκτόνεί .Τις επόμενες μέρες οι συμμαθητές της Lain λαμβάνουν ένα email από το κορίτσι που αυτοκτόνησε. Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι απλά μια φάρσα η Lain παρακινείται από αυτό το email και προσπαθεί  να μιλήσει μέσω υπολογιστή  με την νεκρή κοπέλα, η οποία ισχυρίζεται ότι κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Θεό .Έτσι ξυπνά το ενδιαφέρον της Lain για τον κόσμο των υπολογιστών και του διαδικτύου. Εκεί μαθαίνει ότι τίποτα δεν είναι όπως το ήξερε και αυτό έχει ως συνέπεια να σχηματίζονται διάφορες απορίες  στην Lain και στο μυαλό του τηλεθεατή .Είναι η Lain αληθινή; Υπάρχει θεός στο διαδίκτυο; Μήπως η Lain είναι ο Θεός του διαδικτύου ή όλα αυτά που πρόκειται να δούμε δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα;

Serial-Experiments-Lain-Restore-04

Αυτό είναι το δυνατό σημείο του anime.Ο τηλεθεατής πρέπει να σκεφτεί για τις σωστές απαντήσεις όμως οι δικές του μπορεί να διαφέρουν από τις απαντήσεις ενός άλλου. Οι θεωρίες που κυκλοφορούν για το Serial Experiments Lain είναι αμέτρητες. Σίγουρα όλοι καταλαβαίνουν ότι το show θέλει να δείξει πώς φθείρονται οι καθημερνές σχέσεις μέσω του διαδικτύου και ότι η τεχνολογία θα λάβει κύριο ρόλο στην καθημερινότητα  του ανθρώπου όμως η σειρά δεν σταματά εκεί. Προβάλλει και αρκετά ψυχολογικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το πως συναναστρέφεται η Lain με τον υπόλοιπο κόσμο αφού εισαχθεί στον χώρο του διαδικτύου και πως το διαδίκτυο επηρεάζει την σχέση που έχει με την οικογένεια της.

Όσο αναφορά την μουσική, είναι φοβερό ότι το  show δεν έχει ost  η άλλο soundtrack αλλά βασίζεται σε έντονους θορύβους που ακούγονται στο background. Ωστόσο αυτό δεν λειτουργεί αρνητικά, αλλά ταιριάζει  απόλυτα στο ύφος και έτσι δημιουργεί μια πιο μυστηριώδη ατμόσφαιρα .Τώρα ,σχετικά με το opening είναι απλά υπέροχο και πιστεύω ότι του ταιριάζει απόλυτα.

To animation του show είναι κάπως παλιό αλλά για την εποχή του ήταν πάρα πολύ καλό. Επίσης είναι πολύ φοβέρες αυτές οι ψυχεδελικές σκηνές που βλέπουμε την Lain μέσα στον κόσμο του διαδικτύου.

104334

Συνοψίζοντας ,το Serial Experiments Lain είναι ένα πολύ προοδευτικό show.Φανταστείτε ότι το internet έφτασε  στην Ιαπωνία το 1996 ενώ η σειρά βγήκε το 1998. Είναι φοβερό πως μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα κατάφεραν να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει το ίντερνετ τις ζωές μας. Κάποιοι λένε ότι το show αυτό είναι μια προφητεία η οποία απ’ ότι φαίνεται ήταν απόλυτα σωστή. Αν θέλετε ένα anime το οποίο απαιτεί πολύ σκέψη, έχει στοιχεία sci-fi και έντονα ψυχολογικά στοιχεία  τότε πρέπει να δείτε οπωσδήποτε το Serial Experiments Lain.

Για ultimate anime recommendations σας οδηγούμε προς το Ergo Proxy.Και τα δυο anime έχουν έντονα στοιχεία sci-fi και προκαλούν πάρα πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα στον τηλεθεατή. Το 2ο anime είναι το Boogiepop Phantom το οποίο έχει μια ασυνήθιστη πλοκή ,οι διάλογοι του show είναι μικροί με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται στο τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η πλοκή ,όπως ακριβώς και στο Serial Experiments Lain.

Serial.Experiments.Lain.full.485383

-Από τον αναγνώστη μας Space_cowboy98

Μοιραστείτε το Άρθρο