Συνέντευξη με την ομάδα του Weird Side Daily

Ίωνας Αγγελής Από Ίωνας Αγγελής 15 Λεπτά Ανάγνωσης

Πολλές φορές μιλάμε για αξιόλογες κινήσεις στον χώρο, που αξίζουν να ειπωθούν και να «βγουν» προς τα έξω. Η εκδοτική κατάσταση στη χώρα δεν είναι σίγουρα ευνοϊκή, αλλά όταν κάτι γίνετε με μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο, καθίσταται πλέον αδύνατο να μην το στηρίξεις! Το site Weird Side Daily, βρίσκεται εδώ και περίπου 2 χρόνια ενεργό, δηλώνοντας ουκ ολίγες φορές την προσφορά του στον χώρο του φανταστικού, του τρόμου, της λογοτεχνίας. Κάτι ακόμα όμως που προσέφερε, ήταν δύο έντυπα, το ένα ως fanzine περιοδικό, και το άλλο μία συλλογή διηγημάτων. Οι ιδέες και η έμπνευση που παρέχουν, δίνοντας την ευκαιρία σε συγγραφείς, κειμενογράφους και άτομα της τέχνης είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ως Smassing Culture καλούμαστε να στηρίξουμε τέτοιες όμορφες κινήσεις, ειδικά όταν προέρχονται από τόσο αξιόλογα άτομα…

Στην παρακάτω συνέντευξη, δύο από τους ιδρυτές του site, ο Βαγγέλης Γιατρούτσικος Πράττος και ο Πέτρος Κουτρουμπίλας, μιλάνε στον Ίωνα Αγγελή για την έως τώρα δουλεία τους, το site τους και το Φανταστικό…

Το αλλόκοτο, είναι ένα σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται τα μονοπάτια του τρόμου και της φαντασίας. Το μη λογικό, το παράδοξο, αλλά και η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, μας απασχολούν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και θεωρώ πως βοηθούν στο να αποκτήσουμε μια πληρέστερη αντίληψη περί ανθρώπινης ύπαρξης.

Ί.Α.: Το site σας εξαρχής έκανε εντύπωση. Πως ξεκίνησαν όμως όλα;

Β.Γ.Π.: Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι, οι ιδρυτές της σελίδας (Βαγγέλης Γιατρούτσικος Πράττος, Μάγδα Ασημακοπούλου, Πέτρος Κουτρουμπίλας και Αγγελική Παπανικήτα), για τις ανάγκες ενός διαγωνισμού διηγήματος στον οποίο είχαμε διακριθεί. Μια σειρά από παράξενα γεγονότα αργότερα, τα οποία δε θα ήταν σοφό να αναφέρω, οδήγησαν στη δημιουργία ενός chat σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σταδιακά, αρχίσαμε να γνωριζόμαστε καλύτερα και να εκφράζουμε πιο ελεύθερα τις σκέψεις και τα θέλω μας. Έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, συμφωνήσαμε πως θα ήταν καλή ιδέα, η δημιουργία μιας σελίδας με θεματολογία η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ τρόμου και φαντασίας.

Η αλήθεια είναι πως είχα από καιρό στον νου μου να δημιουργήσω μια σελίδα τέτοιου τύπου, ωστόσο δεν μπορούσα να βρω τα κατάλληλα άτομα έτσι ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή. Η συνάντησή μου με τους υπόλοιπους ιδρυτές πιστεύω δεν ήταν τυχαία, ήταν μοιραίο να βρεθούμε τα συγκεκριμένα άτομα, στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι αλήθεια πως λάβαμε θετική ανταπόκριση από το κοινό μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Θεωρώ πως καλύψαμε ένα κενό που υπήρχε στον χώρο. Υπάρχουν σελίδες που ασχολούνται αμιγώς με τη φαντασία, άλλες που ασχολούνται μόνο με τον τρόμο, κάποιες με το μυστήριο κ.λπ. Εμείς καταπιαστήκαμε με αυτό που συμβατικά ονομάζουμε «αλλόκοτο». Το αλλόκοτο, είναι ένα σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται τα μονοπάτια του τρόμου και της φαντασίας. Το μη λογικό, το παράδοξο, αλλά και η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, μας απασχολούν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και θεωρώ πως βοηθούν στο να αποκτήσουμε μια πληρέστερη αντίληψη περί ανθρώπινης ύπαρξης. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις σωστές υφολογικές και αισθητικές επιλογές, οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στην αναγνώριση από τον κόσμο.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Πέτρος Κουτρουμπίλας, Βαγγέλης Γιατρούτσικος Πράττος, Μάγδα Ασημακοπούλου, Αγγελική Παπανικήτα

Ί.Α.: Η βασική σας ομάδα αποτελείται από 4 άτομα. Τι προσφέρει ο καθένας στην ομάδα σας;

Π.K.: Καταρχάς, ένα πολύ ευχάριστο γεγονός είναι ότι το The Weird Side Daily είναι πραγματική ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Στα πρώτα μας βήματα, και τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη είχαμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε με παρόμοιο τρόπο στη σελίδα. Σταδιακά, όμως, αποκτήσαμε πιο διακριτούς ρόλους τους οποίους θεωρώ ότι έχει υιοθετήσει ο καθένας μας με επιτυχία. Ο Βαγγέλης είναι ο αρχισυντάκτης μας, δίχως τη συμβολή του οποίου, η σελίδα μάλλον θα είχε παραμείνει σε εμβρυϊκά  στάδια. Η Μάγδα έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το γραφιστικό κομμάτι και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο. Η Αγγελική είναι μία «συγγραφική μηχανή» βομβαρδίζοντας τη σελίδα με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, και ενίοτε ανατριχιαστικά, flash fiction. Εγώ έχω ειδικευτεί στον τομέα των συνεντεύξεων και της κάλυψης των διάφορων event. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, και οι τέσσερίς μας αρθρογραφούμε. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι την ιδρυτική τετράδα του The Weird Side Daily πλαισιώνουν οι μόνιμοι αρθρογράφοι αλλά και οι φίλοι της σελίδας, προσφέροντας μας αλλόκοτα κείμενα για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα μας.

Ί.Α.: Η πρώτη σας κίνηση προς το έντυπο ήταν με τo TWSD Magazine… Μιλήστε μας για αυτή τη κίνηση.

Π.Κ.: Το περιοδικό που εκδόθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της γραφίστριάς μας, της Μάγδας. Ξεκίνησε να συνθέτει τη μορφή του εντύπου και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε η εκπλήρωση ενός εκ των βαθύτερων πόθων και των τεσσάρων μας -τη δημιουργία ενός δικού μας περιοδικού αφιερωμένου στο αλλόκοτο και τη λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας. Τυπώθηκε περιορισμένος αριθμός αντιτύπων και για αυτό το λόγο, χαρακτηρίζεται ως limited edition. Στο TWSD Magazine περιέχονται άρθρα που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα μας αλλά και αποκλειστικό περιεχόμενο. Η πρώτη εμφάνιση του περιοδικού έγινε στο Fantasmagoria Festival στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα του The Weird Side Daily είχε το δικό της πάγκο στο φεστιβάλ όπου η δουλειά μας κέρδισε την εκτίμηση αρκετών ανθρώπων του χώρου αλλά και διάφορων επισκεπτών. Μάλιστα, η εξαιρετική δουλειά που είχε πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία του περιοδικού, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και περιεχομένου, μας έφερε σε επαφή με τον εκδότη μας πλέον, κ. Αχιλλέα Τριαντόγλου, ο οποίος εμπιστεύθηκε την ιδέα μας και προχώρησε στην έκδοση της πρώτης συλλογής The Weird Side Tales.

Η φαντασία των συγγραφέων αφέθηκε ελεύθερη και δημιούργησε χιμαιρικά τοπία, αλλόκοσμα όντα, εφιαλτικά μοτίβα και άβολες καταστάσεις, συνθέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα παζλ Φαντασίας και Τρόμου.

Ί.Α.: Πάνω στο τελευταίο, μιλήστε μας και για την πρώτη σας συλλογή διηγημάτων, «The Weird Side Tales»… Πως καταλήξατε σε αυτή την ιδέα;

Β.Γ.Π.: Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Πέτρος, το TWSD Magazine, λόγω της άκρως επαγγελματικής δουλειάς που έγινε από μεριάς της Μάγδας Ασημακοπούλου, τράβηξε την προσοχή αρκετών εκδοτικών οίκων. Ένας εξ’ αυτών ήταν ο Ελκυστής του κ. Αχιλλέα Τριαντόγλου, ο οποίος μας έκανε μια πραγματικά αξιόλογη πρόταση που αφορούσε την έκδοση βιβλίου. Σε πρώτη φάση, μας ζητήθηκε από τον κ. Τριαντόγλου, να γράψουμε κάποια διηγήματα αποκλειστικά και μόνο οι ιδρυτές της σελίδας. Παρ’ όλα αυτά, θεώρησα πως θα ήταν καλύτερο να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συγγραφείς του χώρου, έτσι ώστε να αναδείξουν τις δουλειές τους. Επίσης, μέσω μιας συλλογής διηγημάτων θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους του χώρου και να να μεγαλώσει η παρέα μας. Έπειτα από αρκετή συζήτηση, καταλήξαμε στο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός διηγήματος.

Σκεπτόμενος το πώς θα έπρεπε να κινηθούμε από εκεί και πέρα, μου ήρθε η έμπνευση για τη δημιουργία μιας σειράς βιβλίων. Θεώρησα πως τα βιβλία αυτά θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με τα ενδιαφέροντα και τη δράση της σελίδας, οπότε αποφάσισα να διατηρηθεί το πρώτο μέρος του ονόματος -TheWeirdSide. Έπειτα, προσπαθώντας να καταλήξω ως προς το περιεχόμενο, μου φάνηκε αρκετά ελκυστικό, η σειρά βιβλίων να αποτελείται από ανθολογίες διηγημάτων, που θεματικά θα παραπέμπουν σε αφηγήσεις αλλόκοτων ιστοριών. Έτσι, πρόσθεσα το Tales στο τέλος του τίτλου.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Αφηγήσεις βγαλμένες από τον κόσμο των ονείρων». Επιλέξαμε να κινηθούμε γύρω από το όνειρο, γιατί αφενός τα όνειρα αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς και αφετέρου αφήνουν πολλά περιθώρια ως προς την έκφραση, το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Για την ακρίβεια, λάβαμε περισσότερο από 120 διηγήματα!!! Τελικά το πρώτο βιβλίο της σειράς πήρε το όνομα Ονειρικές Αφηγήσεις και θα είναι διαθέσιμο από 14 Σεπτέμβρη, είτε μέσα από το site των εκδόσεων Ελκυστής, είτε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Μάγδα Ασημακοπούλου

Σχετικά με την ανθολογία, οι Ονειρικές Αφηγήσεις είναι μια εμπνευσμένη συλλογή δεκαεπτά διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον κόσμο της ονειροφαντασίας. Σημείο αναφοράς, είναι οι ονειρικοί τόποι και η ασυνείδητη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στη ζωή των ηρώων. Η φαντασία των συγγραφέων αφέθηκε ελεύθερη και δημιούργησε χιμαιρικά τοπία, αλλόκοσμα όντα, εφιαλτικά μοτίβα και άβολες καταστάσεις, συνθέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα παζλ Φαντασίας και Τρόμου.

Ί.Α.: Πως την βιώνετε εσείς αυτή την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού;

Π.Κ.: Η ανταπόκριση του κοινού στην προσπάθειά μας είναι τουλάχιστον συγκινητική. Σε πρώτα στάδια, είχα προσωπικά δεχθεί από τον περιγύρο μου αποθαρρυντικά έως και περιφρονητικά σχόλια για όλο το εγχείρημα στο οποίο είχα γίνει συμμέτοχος μαζί με τα υπόλοιπα τρία παιδιά. Παρόλα αυτά, η επιμονή μας στις δύσκολες στιγμές και η πίστη μας στην αξία του έργου μας, είναι τα δύο στοιχεία που αποτελούν το «μαγικό φίλτρο» της έως τώρα πορείας της σελίδας μας. Άμεσα, το αναγνωστικό κοινό μάς αγκάλιασε και ενθουσιαστήκαμε από την επικοινωνία μας μαζί του. Πολλά όμορφα μηνύματα καταφθάνουν κατά καιρούς στην ιστοσελίδα μας δίνοντας μας περισσότερη ώθηση να συνεχίσουμε. Το γεγονός ότι σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, πλησιάζουμε τους 6.000 ακόλουθους στο facebook είναι, θεωρώ, από μόνο του ενδεικτικό της απήχησης της ιστοσελίδας μας στο αναγνωστικό κοινό.

Εμείς επιλέγουμε τη φαντασία ως το μέσο έκφρασης των προβληματισμών και της ψυχοσύνθεσής μας. Στόχος μας είναι η απενοχοποίηση του φανταστικού και του τρόμου στη λογοτεχνία.

Ί.Α.: Τι πιστεύετε πως προσφέρει το Φανταστικό στη χώρα μας; Σε τι αποσκοπείτε με το site σας;

Β.Γ.Π.: Νομίζω ότι είναι σωστότερο να απαντήσουμε, στο τι προσφέρει η φαντασία και τα καλλιτεχνικά προϊόντα αυτής, γενικότερα στον άνθρωπο. Θεωρώ πως η φαντασία είναι το κλειδί το οποίο ξεκλειδώνει τη μαγεία της φύσης και του ανθρώπινου πνεύματος. Αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινότητας, την οποία επεξεργάζεται και επαναπροσδιορίζει. Η φαντασία είναι το ιδανικό μέσο καλλιτεχνικής αισθαντικότητας και εκφραστικότητας. Όταν ένα ποίημα, μια εικόνα, μια πρόταση, εμπεριέχει στοιχεία τα οποία υπερβαίνουν τη λογική μας, αποκτά μια μεταφυσική υπόσταση. Η φαντασία προσπαθεί να προσεγγίσει ποιητικά την ουσία της ύπαρξης· αυτό που κρύβεται πίσω από τη μάσκα του καθωσπρεπισμού, της γεωμετρίας των υλικών σωμάτων, της υποκρισίας, της μαθηματικοποίησης και εκλογίκευσης της φύσης και των ανθρώπινων σχέσεων.

Π.Κ: Μέσα από τη φαντασία, ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα ορισμένες ζοφερές καταστάσεις της πραγματικότητας ή ακόμα και να τις ανατρέψει. Για αυτόν τον λόγο και εμείς επιλέγουμε τη φαντασία ως το μέσο έκφρασης των προβληματισμών και της ψυχοσύνθεσής μας. Στόχος μας είναι η απενοχοποίηση του φανταστικού και του τρόμου στη λογοτεχνία. Η ταύτιση του τρόμου και της φαντασίας με αυτό που κάποιοι ονομάζουν «παραλογοτεχνία», είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στους κύκλους της διανόησης στη σύγχρονη Ελλάδα. Για εμάς, τεράστια επιτυχία και κέρδος είναι κάθε άνθρωπος που ενώ πρότερα αδιαφορούσε ή χλεύαζε τη λογοτεχνία του φανταστικού, να γίνεται κοινωνός αυτής της προσπάθειας μας και να ξεκινά να εντρυφεί στα φανταστικά μονοπάτια του νου.

Ί.Α.: Στο μέλλον σκέφτεστε να συνεχίσετε το έντυπο; Αν ναι, ποια θεωρείτε ως την επόμενη κίνησή σας;

Β.Γ.Π.: Όπως προανέφερα, η σειρά βιβλίων The Weird Side Tales πρόκειται σύντομα να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά και θεωρώ πως είναι πολλά υποσχόμενη. Ελπίζουμε να έχει απήχηση η προσπάθειά μας και να συνεχίσουν οι φίλοι της σελίδας να μας στηρίζουν με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον, έτσι ώστε να ακολουθήσουν πολλές ακόμα ανθολογίες. Όσον αφορά το περιοδικό μας, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να εκδώσουμε κάποιο Limited Edition τεύχος, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει στο πότε. Με αφορμή την ερώτησή σας, να σας πω «εμπιστευτικά», πως υπάρχει η ιδέα έκδοσης ενός πολύ ιδιαίτερου αναγνώσματος, που πιστεύω πως δεν υπάρχει αντίστοιχό του στην αγορά, αλλά μέχρι να κλείσει η συμφωνία δε θα σας πω περισσότερα. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να μιλήσουμε για τη δουλειά μας. Ευχόμαστε τα καλύτερα για τη σελίδα σας.

Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων Weird Side Tales θα γίνει στις 14/09/2019 στο Αίτιον cafe, Τζιραίων 8-10, στην Αθήνα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.