Thanos- Η solo σειρά ενός διαφορετικού Mad Titan

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 10 Λεπτά Ανάγνωσης

Η καλλιτεχνική βιομηχανία μας έχει προσφέρει κατά καιρούς αρκετούς villains, είτε στα comics, είτε στον κινηματογράφο είτε στα videogames και την τηλεόραση, οι οποίοι έχουν αφήσει το σημάδι τους σε αυτό που έχουμε  όλοι στο νου μας ως το πρότυπο του απόλυτου κακού. Αν ρωτήσει κανείς διαφορετικούς ανθρώπους πες μου τον χειρότερο κακό που σου έρχεται στο μυαλό θα υπάρξουν διάφορες απαντήσεις. Άλλοι θα πουν τον Joker, άλλοι τον Darth Vader, τον Voldemort ή τον Sauron. Τις τελευταίες βδομάδες όμως, μετά την τεράστια επιτυχία του Avengers: Infinity War στους περισσότερους από εμάς η πρώτη σκέψη μας είναι ο Thanos.

Ο Mad Titan ανήκε ανέκαθεν στο πάνθεον των villains, στο οποίο τον ανέδειξαν οι σελίδες των comics της Marvel. Γι’ αυτό και υπήρχε τεράστιο hype απ’ τους comic fans για την εμφάνιση του στον κινηματογράφο, με μια ταινία αφιερωμένη σε αυτόν. Η Marvel τελικά είχε σχεδιάσει εξαιρετικά την έλευση του στη Γη, αφού τα τελευταία 10 χρόνια του MCU, αρκετές φορές μας είχε teasάρει τον Thanos, αλλά χωρίς να τον κάψει. Και όταν τελικά ήρθε έφερε την απόλυτη καταστροφή, χάρις στην οποία γνωρίζει την αποθέωση απ’ τους fans. Και με ποιον άλλο τρόπο πέρα απ’ την ολική καταστροφή θα μπορούσε ο Thanos, ο πολεμοχαρής τιτάνας και καταστροφέας κόσμων ολόκληρων να εδραιωθεί στη συνείδηση ως η ενσάρκωση του απόλυτου κακού;

Και όπως συμβαίνει συχνά με τις superhero ταινίες, μπορεί να έχουν ένα σταθερό κοινό απ’ τους fans των comics, αλλά τελικά καταφέρνουν να τροφοδοτούν τον χώρο των comics, φέρνοντας νέο κοινό στα κομιξάδικα, έτοιμο να ανακαλύψει ατέλειωτες έγχρωμες (ή και ασπρόμαυρες) σελίδες δράσης και διασκέδασης. Για αυτό το κοινό είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσουν τον Thanos μέσα απ’ τα comics στα οποία κέρδισε τον τίτλο του υπερκακού της Marvel. Με αυτό το σκεπτικό ήρθε και η πρόσφατη ελληνική μετάφραση του Infinity Gauntlet απ’ τις εκδόσεις Οξύ, η οποία είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις ελληνικές μεταφράσεις comic.

Όμως εδώ θα σταθούμε σε μια άλλη σειρά αφιερωμένη στον Mad Titan, την limited series «Thanos», η οποία ξεκίνησε να εκδίδεται το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2018 μετά από 18 τεύχη και ένα επετειακό Annual τεύχος. Το run του Thanos χωρίζεται σε 2 περιόδους, αφού αλλάζει ο σεναριογράφος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ιστορίας του Lemire, ο οποίος δίνει την σκυτάλη στον Donny Cates.

Thanos #1-12: Thanos Returns

Η πρώτη ιστορία του Mad Titan είναι δημιούργημα του Jeff Lemire (Sweet Tooth, Animal Men), ο οποίος έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν με χαρακτήρες της Marvel όπως ο Wolverine, ο Hawkeye και ο Moon Knight, κλήθηκε να προσφέρει την εμπειρία και το ταλέντο του στη δημιουργία μιας solo ιστορίας του Thanos. Η αραιή εμφάνιση του Thanos στα comic της Marvel έχει κάνει πλέον τις περισσότερες ιστορίες του κλασσικές και γι’ αυτό το έργο που ανέλαβε ο Lemire ήταν εξαρχής πολύ απαιτητικό. Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα επιτυχημένο.

Ο Lemire επέλεξε να αναμετρηθεί με μια εντελώς νέα κατάσταση στο σύμπαν της Marvel. Ο Thanos στην προσωπική του σειρά δεν είναι πια ο φόβος και ο τρόμος όλου του γαλαξία ή, για να μην υπερβάλλουμε, δεν θα έπρεπε να είναι. Γιατί ενώ συνεχίζει να είναι ο άκαρδος τύραννος που επιβάλλει την εξουσία του σε πλανήτες ολόκληρους και αφήνει πίσω του αμέτρητα θύματα, στην ιστορία του Lemire ο Thanos πεθαίνει! Ακόμα και ο Mad Titan, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του θεό, είναι τρωτός κι ας είναι πολύ πιο σκληρός από έναν απλό θνητό.

Η αρρώστια απειλεί να σκοτώσει τον αποδυναμωμένο Thanos, ο οποίος ψάχνει έναν τρόπο να επανακτήσει τις δυνάμεις του ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του γαλαξία. Όμως η αναζήτηση της θεραπείας του θα βρει διάφορα εμπόδια. Ο ισχυρότερος αντίπαλος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι ο γιος του, ο Thane, που έχει δημιουργήσει μια διαγαλαξιακή dream team, αποτελούμενη απ’ τον Eros, τον αδερφό του Thanos, τον Champion of the Universe και την Nebula. Η μάχη του αποδυναμωμένου Thanos και του διψασμένου για εκδίκηση και εξουσία Thane είναι συναρπαστική!

Ο Lemire καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βίαιο σύμπαν, ιδανικό για έναν θεό – τύρρανο που σιγά σιγά πεθαίνει. Μπορεί ο Thanos να αποδυναμώνεται, μπορεί να κινδυνεύει να πεθάνει, αλλά δεν μπορεί να αφήσει τον αναγνώστη να τον λυπηθεί. Ο Mad Titan είναι καταστροφέας κόσμων και σφαγέας ολόκληρων πολιτισμών και δεν θα σταματήσει να είναι ο απόλυτος villain στο σύμπαν της Marvel ακόμα και όταν πεθαίνει. Και μάλιστα ο Lemire βάζοντας το Thanos να παλεύει για την ίδια τη ζωή του, αναμετράται με το ερώτημα πώς είναι να έχεις τόση εξουσία και τόση δύναμη ώστε να θεωρείσαι σχεδόν θεός και τι συμβαίνει όταν κινδυνεύεις να τα χάσεις όλα.

 

Thanos #13-18: Thanos Wins

Την σκυτάλη για την ολοκλήρωση του solo run του Thanos παίρνει ο Donny Cates (God Country, The Payback, Interceptor), ο οποίος έχει γράψει επίσης ιστορίες για τον Doctor Strange, ενώ μόλις ξεκίνησε τη νέα σειρά Venom, η οποία αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των fans ενόψει της νέας ταινίας με τον Tom Hardy.

Ο τίτλος «Thanos wins» μπορεί να μοιάζει σαν spoiler για την εξέλιξη της ιστορίας των προηγούμενων τευχών, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η νίκη του Thanos που αναφέρεται στον τίτλο της σειράς είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο Thanos σε ένα αρκετά δυστοπικό -για την ανθρωπότητα- μέλλον έχει κάνει τους εφιάλτες όλων των υπερηρώων πραγματικότητα και έχει νικήσει. Ο Thanos του μέλλοντος έχει κυριαρχήσει στη Γη σκοτώνοντας τους Avengers και καταστρέφοντας κάθε μορφή ύπαρξης στον πλανήτη, αλλά και σε κάθε άλλο σημείο του γαλαξία. Σκορπάει το θάνατο για να τιμήσει την αγαπημένη του, τη θεά του Θανάτου.

Γερασμένος πια και έχοντας εξαφανίσει σχεδόν κάθε μορφή ζωής στον κόσμο καλεί στο μέλλον τον Thanos του παρόντος για να δώσουν μαζί την σημαντικότερη μάχη της ζωής του(ς). Αυτός όμως που θα ταξιδέψει στο παρελθόν για να φέρει το Thanos στο μέλλον δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο Ghost Rider, ο οποίος προσφέρει στον Thanos ένα υπερόπλο για σύμμαχο και στον τίτλο έναν χαρακτήρα που μπορεί να προσφέρει κλασσικές Marvel χιουμοριστικές στιγμές. Όμως δεν πρόκειται για κάποιον απ’ τους γνωστούς Ghost Riders του παρελθόντος. Η ταυτότητα του νεκρού εκδικητή και τα roots του είναι κομμάτι μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας, την οποία μας διηγείται ο Cates στο πλαίσιο της ιστορίας του Thanos. Όμως η παρουσία του Ghost Rider στη σειρά ήταν τόσο επιτυχημένη, που ο ίδιος ο Cates θα συνεχίσει να διηγείται την ιστορία του απ’ τον Ιούλιο μέσα απ’ τις σελίδες της αυτοτελούς νέας σειράς Cosmic Ghost Rider, την οποία θα εικονογραφήσει ο ταλαντούχος Dylan Burnett (Weavers, Interceptor).

Στο «Thanos wins» ο Cates θα δοκιμάσει αρκετές τρελές ιδέες, τις οποίες -όπως εξομολογείται στο σημείωμά του στο 18ο τεύχος- δεν περίμενε ούτε ο ίδιος να του επιτρέψει η Marvel να τις τυπώσει στο χαρτί. Όμως αντίθετα η Marvel φαίνεται να ενθουσιάστηκε με τις καινοτομίες που πρότεινε και έδωσε και σε εμάς την ευκαιρία να διαβάσουμε μία αρκετά πρωτότυπη ιστορία, η οποία κάνει τιμητικές αναφορές τόσο στις κλασσικές ιστορίες του Thanos, όσο και στο run του Lemire, όμως φαίνεται ότι θέλει να παρουσιάσει κάτι αρκετά καινούριο.

Έτσι στα καρέ του «Thanos wins» θα δούμε τον Thanos να συγκρούεται με τον γερασμένο εαυτό του, ο οποίος μπορεί να έχει καταστρέψει όλο τον κόσμο, αλλά στον νεαρό φιλόδοξο εαυτό του μοιάζει αδύναμος. Ο Thanos θέλει να είναι κυρίαρχος και να έχει την εξουσία πάντα και δεν έχει πρόθεση να την χαρίσει ούτε και στον μελλοντικό εαυτό του. Όμως και ο μελλοντικός Thanos, έχοντας πείρα αιώνων αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία στο νεαρό Thanos ότι δεν θα είναι εύκολο να τα βάλει μαζί του. Προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση ο γερασμένος Thanos κρατάει δυνάμεις για τη μάχη που έρχεται, η οποία ξέρει ότι θα σημαδέψει όσο καμία άλλη τη ζωή -και των δύο εναλλακτικών εκδοχών- του τιτάνα.

Συμπερασματικά, τα 18 τεύχη της προσωπικής σειράς του Thanos μας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε πρωτότυπες ιστορίες για πτυχές του super villain της Marvel που δεν είχαμε γνωρίσει στις κλασσικές του ιστορίες. Για το τέλος ας κρατήσουμε σαν ευχή την σκέψη που διατύπωσε σε μια συνέντευξη στην αρχή του run του ο Lemire, ότι θα ήταν ιδανικό η Marvel να δημιουργήσει ένα crossover του Thanos με τον μεγαλύτερο super villain όλων των εποχών, τον Darth Vader!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.