Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    SmassFest 2025 – The 10th year anniversary
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Η Ψεύτρα και η Πόλη – Το ψέμα στην εποχή του MeToo
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Η Ψεύτρα και η Πόλη – Το ψέμα στην εποχή του MeToo
Βιβλία

Η Ψεύτρα και η Πόλη – Το ψέμα στην εποχή του MeToo

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 20 Μαΐου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 20 Μαΐου 2022
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η Νοφάρ είναι ένα 17χρονο κορίτσι που ζει στο σύγχρονο Ισραήλ και δουλεύει σε ένα παγωτατζίδικο το καλοκαίρι πριν την τελευταία της τάξη στο σχολείο. Η Νοφάρ ήταν πάντοτε άχρωμη, άγευστη, κανείς δεν την πρόσεχε, κανένα βλέμμα δεν γυρνούσε να την κοιτάξει στον δρόμο, όπως συμβαίνει στη μικρότερη αδερφή της, τη Μάγια, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η μοναδική φίλη της, η Σιρ, την παράτησε. Το καλοκαίρι που η Νοφάρ ήλπιζε πως θα της χάριζε επιτέλους αξιομνημόνευτες εμπειρίες φτάνει στο τέλος του και τίποτα σημαντικό δεν έχει συμβεί, μέχρι τη μέρα που ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής και πάλαι ποτέ νικητής talent show, ο Αβισάι Μίλνερ, θα μπει στο μαγαζί και θα προσβάλει χυδαία τη Νοφάρ. Τότε, από μια μικρή παρανόηση, η Νοφάρ θα ξεκινήσει να υφαίνει ένα ψέμα, στον περίτεχνο ιστό του οποίου θα εμπλακεί. Μοναδικός συνοδοιπόρος της θα είναι ο Λαβί, το εξίσου μοναχικό αγόρι του τέταρτου ορόφου, που θα την εκβιάσει πως θα αποκαλύψει το ψέμα της, με αποκλειστικό σκοπό όμως να κερδίσει την προσοχή της.

Η Ισραηλινή Ayelet Gundar – Goshen θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές της χώρας της, ήδη μεταφρασμένη σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Το έργο της ανέλαβαν να συστήσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό οι εκδόσεις Καστανιώτη, με το τρίτο μυθιστόρημά της, Η Ψεύτρα και η Πόλη, σε μετάφραση από τα εβραϊκά της Λουίζας Μιζάν. Η Ψεύτρα και η Πόλη είναι ένα ρεαλιστικό, αυθεντικό ψυχογράφημα ενός έφηβου κοριτσιού, μια ακριβής και εναργής λογοτεχνική αποτύπωση της έφηβης ψυχής και της αδιάκοπης ανάγκης της για προσοχή, και ταυτόχρονα ένας στοχασμός πάνω στη φύση του ψέματος, πανταχού παρόντος στην καρδιά κάθε κοινωνικής συνθήκης.

Οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου, η Νοφάρ και ο Λαβί, είναι δύο έφηβοι που υποφέρουν κάτω από το βάρος των ονομάτων τους: εκείνη νούφαρο, εκείνος λιοντάρι, βασανίζονται και οι δύο από την κοινωνική επιταγή επιτέλεσης του φύλου τους, της ομορφιάς, της χάρης και της θηλυκότητας για τα κορίτσια, του θάρρους και της αρρενωπότητας για τα αγόρια, ιδίως σε μια χώρα βαθιά μιλιταριστική όπως το Ισραήλ, που αναμένει από τα αρσενικά της την κατάταξή τους στον στρατό και την αφοσίωσή τους στην πατρίδα. Η Νοφάρ και ο Λαβί δεν χωρούν μέσα στα καλούπια του φύλου και της ηλικίας τους, αισθάνονται ασήμαντοι, περιθωριοποιημένοι και παρίες εντός της μικρογραφίας της κοινωνίας που αποτελεί το σχολείο τους, γι’ αυτό και θα καταφύγουν στο ψέμα ως ύστατη δίοδο προς την ορατότητα. Εγκλωβισμένοι μέσα στον λαβύρινθο της παραπλάνησης, θα συναντήσουν ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα θα συστηθούν στη μαγεία του πρώτου έρωτα και της σεξουαλικής αφύπνισης.

Με αφηγηματικό άξονα το ψέμα της Νοφάρ, η Gundar – Goshen σχολιάζει με αδιόρατη ειρωνεία και καυστικό χιούμορ την κουλτούρα του όχλου, που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει έναν ήρωα να δοξάζει και έναν εχθρό να μισεί, ακολουθούμενη από τη βιομηχανία των ΜΜΕ, έτοιμη να εξυψώσει ηθικά το επόμενο θύμα και να κατασπαράξει τον επόμενο θύτη, κάτω από τα αδηφάγα φώτα της δημοσιότητας. Στην εποχή του κινήματος MeToo και των ολοένα αυξανόμενων καταγγελιών σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων, η συγγραφέας στηλιτεύει την εργαλειοποίηση του φεμινιστικού κινήματος από τα media, την πολιτική, ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα.

Η Νοφάρ κουβαλά την κληρονομιά ψέματος του παππού της, ενός ψευδεπίγραφου ήρωα πολέμου που εν τέλει δείλιασε μπροστά στον εχθρό, και μαζί της το κληροδότημα ψεύδους ενός ολόκληρου λαού, που επαφίεται στον μιλιταρισμό και τις πατριωτικές ιδεολογίες για να δικαιολογήσει τις κτηνωδίες του στρατού και των πολιτικών του – η  Gundar – Goshen σχολιάζει το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας της, όμως μόνο διακριτικά, ανεπαίσθητα, εξ απαλών ονύχων. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου, καθένας με τον δικό του τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο, καταφεύγουν σε κατά συνθήκη ψέματα ή στην επιχρύσωση της αλήθειας, στην υιοθέτηση πλαστών προσωπείων και ταυτοτήτων, σε μια κοινωνία που έχει οικοδομηθεί πάνω στην επινόηση του εαυτού.

Με μια αφήγηση που ρέει γάργαρα, σαν παραμύθι, και πρόζα ζωντανή και απολαυστική, η Gundar – Goshen τυλίγει την ιστορία της με ροζ, παστέλ περιτύλιγμα, της δίνει την οσμή της καραμέλας και τη γλυκερή γεύση του παγωτού, μόνο για να κρύψει στον πυρήνα της θεματικές ζοφερές και ακανθώδεις: η εφηβική κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές τάσεις, ο εκβιασμός, η εκμετάλλευση και η δυναμική μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, το ψέμα που κυριαρχεί σε κάθε κομμάτι του κοινωνικού ιστού, οι συνέπειες που μία μόνο ψευδής καταγγελία μπορεί να επιφέρει σε όλες τις αληθείς, η ενίσχυση της κουλτούρας του βιασμού και του victim blaming.

Όμως, η συγγραφέας δεν εξελίσσει την πλοκή και τις ιδέες της επαρκώς, υποπλοκές όπως αυτή της ηλικιωμένης γυναίκας που υποκλέπτει την ταυτότητα της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, νεκρής πλέον φίλης της είναι αχρείαστες και μη συνεκτικές, το μυθιστόρημα δεν σκάβει βαθύτερα στη θεματική του και δεν υπερβαίνει τα στενά όρια του είδους του εφηβικού ψυχογραφήματος. Εν τέλει, Η Ψεύτρα και η Πόλη, παρότι ευκολοδιάβαστη και απολαυστική στην ανάγνωσή της, καταλήγει κάπως παλιομοδίτικη, με ένα επιμύθιο προς τη λάθος κατεύθυνση σε μια εποχή όπου τα θύματα ούτως ή άλλως γίνονται δυσχερώς πιστευτά, ένα βιβλίο με λογοτεχνικές αρετές αλλά μη ταιριαστό με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητά του.

TAGGED:Ayelet Gundar – GoshenMeTooεκδόσεις Καστανιώτη
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Η Ζωντανή Θάλασσα Που Ονειρευόταν Ξύπνια – Μια παραληρηματική ελεγεία για την απώλεια
Επόμενο άρθρο Από Το Μπαλκόνι – Ιστορίες από τον αστικό ιστό
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
SmassFest 2025 – The 10th year anniversary
5 Ιουνίου 2025
«Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
30 Μαΐου 2025
Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
3 Ιουνίου 2025
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

#metooCinemaΑφιερώματα

Bombshell – Δημοσιογραφικός συντηρητισμός και Me Too

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
17 Οκτωβρίου 2021
Βιβλία

Η Ήρα Δεν Ήταν Ζηλιάρα – Έμφυλα στερεότυπα στη σύγχρονη Ελλάδα

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
1 Ιουνίου 2023
ΑστυνομικήΒιβλία

BalkaNoir- Τα Βαλκάνια συστήνονται

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
18 Σεπτεμβρίου 2018
#metooExclusiveΑφιερώματα

#balancetonporc το γαλλικό #metoo: Γαλλία VS Γουρούνια σημειώσατε Χ

Ξανθή Χόβρη
Ξανθή Χόβρη
17 Οκτωβρίου 2021
ΑστυνομικήΒιβλία

Άκου, Πτώμα, να Μαθαίνεις- Τα κουρέλια εμπνέουν ακόμα

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
28 Αυγούστου 2018
#metooΑφιερώματαΣειρές

Οι πορφυρές κάπες του Handmaid’s tale ως ένα σύγχρονο φεμινιστικό σύμβολο

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
17 Οκτωβρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?