DnD: Τhe Legend of Drizzt- O Απόλυτος Οδηγός – Ένα ταξίδι στη συλλογική φαντασία με οδηγό τον Drizzt!

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Έχουμε πει πολλές φορές πως μία από τις ομορφιές του Dungeon Dragons είναι το πώς ουσιαστικά διάφοροι μαγικοί κόσμοι γίνονται κοινό κτήμα πολλών ανθρώπων. Οι παίκτες μπορούν όχι απλά να διαβάσουν ιστορίες των κόσμων αυτών αλλά και των ηρώων (ή των κακών τους) και να γίνουν συνταξιδευτές τους, όπως με τη λογοτεχνία, αλλά και να τους περπατήσουν, να ζήσουν σε αυτούς και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες, αν και είναι στη φαντασία τους, μπορούν να τους επηρεάσουν το ίδιο (ή και περισσότερο) από ότι εάν συνέβησαν πραγματικά. Έτσι και αλλιώς, στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού, τι είναι πια «πραγματικό»;

Χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος τέτοιος κόσμος, στα 50 χρόνια του Dungeons and Dragons είναι τα Forgotten Realms και ο μεγαλύτερος ήρωας τους ο Drizzt Do’Urden, γέννημα του μυαλού του R.A. Salvatore. Για το drow ranger, τον χαρακτήρα και τη σημασία της ηθικής του έχουμε μιλήσει πολλές φορές, πράγμα λογικό, αφού οι περιπέτειές του απλώνονται σε δεκάδες βιβλία και μέρη και, τελικά, διαμορφώνουν την ίδια την ιστορία των Λησμονημένων Βασιλείων.

Αυτή τη φορά όμως έχουμε κάτι διαφορετικό. Το DnD: Τhe Legend of Drizzt- O Απόλυτος Οδηγός του Michael Witwer (από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση των Γιώργο Αγγελίδη, Βάσω Καρακώστα, Γιάννη Οικονόμου και σε επιμέλεια του δικού μας Νίκου Γιακουμέλου) αποτελεί έναν οπτικό ταξιδιωτικό οδηγό σε όλα τα μέρη που πέρασε ο Drizzt, όλα τα πρόσωπα που γνώρισε και, τελικά, το πώς διαμόρφωσε η παρουσία της προσωπικότητάς τους το παρόν και το μέλλον όλων γύρω του.

Ο ίδιος ο οδηγός είναι ουσιαστικά μια σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια του DnD, που εστιάζει στα πρόσωπα και τα μέρη των Λησμονημένων Βασιλείων αλλά περιέχει και πληθώρα πληροφοριών για τις φυλές, τους πολιτισμούς, τα classes, τα τέρατα που μπορεί να συναντήσει κάποιος τυχοδιώκτης σε ένα μπουντρούμι (προφανώς και τους δράκους) αλλά και την ίδια την κοσμολογία του σύμπαντος! Ο παρόν τόμος έχει επίσης έναν πρόλογο του δημιουργού του χαρακτήρα, R.A.Salvatore!

Οι πληροφορίες που περιέχονται είναι απλά, περιληπτικά δοσμένες για να μην πήξουν τον αναγνώστη με τον όγκο τους. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι αρκετά, ου περιέχονται σε αυτό το οπτικό λεξικό (όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος του και ίσως θα ήταν καλύτερα να έμενε έτσι, χωρίς τη… 90ς μπακαλίστικη εμπορική αναφορά) μπορούν  να αναγνωσθούν από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εμπειρία του στο παιχνίδι, είτε γεννήθηκε με ένα 20εδρο στο χέρι είτε δεν έχει καμία επαφή όχι με τον Drizzt, αλλά ούτε καν με το DnD και απλά του άρεσαν τα (ομολογουμένως εκπληκτικά) σχέδια και οι χάρτες που περιέχονται στον τόμο.

Αμφότεροι θα νιώσουν με την ίδια απόλαυση, καθώς το πλούσιο οπτικό υλικό σε ταξιδεύει σε μέρη που είτε δεν είχες φανταστεί είτε, εάν τα είχες, εμπλουτίζει την εμπειρία σου και η λακωνική απόδοση των πληροφοριών αποπνέει μια φρεσκάδα και μια διάθεση παιγνιώδη, κάτι που η μετάφραση και, κυρίως η επιμέλεια, το διατηρεί και ίσως το επαυξάνει και στα ελληνικά παρά τις δυσκολίες που έχει εγγενώς η μεταφορά fantasy αγγλικών όρων στη γλώσσα μας.

Το ίδιο το art του τόμου είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και κάθε λήμμα έχει τον δικό του χώρο, σκίτσο και ουσιώδη ρόλο στη διαμόρφωση τόσο του λεξικού όσο και του ίδιου του ταξιδιού του Drizzt, τον οποίο και ακολουθούμε πιστά σε όλη την πορεία του, η οποία απλώνεται σε… 39 βιβλία!! Έτσι, οι παλιοί φίλοι του drow ranger μπορούν να συμπυκνώσουν τις ιστορίες που θυμούνται και αγαπούν σε έναν κατατοπιστικό οδηγό, στον οποίο δύνανται να ανατρέχουν, να θαυμάζουν αλλά και να χρησιμοποιούν ως έμπνευση για τις δικές του ιστορίες. Από την άλλη, οι νέοι φίλοι του βασανισμένου ήρωα (μπορούν να έχουν έναν καλό μπούσουλα για το ποιος είναι ποιος και, ίσως, να προσπεράσουν και κάποια ήσσονος σημασία τριλογία, καθώς, προφανώς, όταν έχουν γραφτεί τόσα βιβλία, δε θα είναι όλα στο ίδιο επίπεδο…

Όλα αυτά σε ένα coffee table book ουσιαστικά, το οποίο είναι εξαιρετική επιλογή για κάθε nerd σαλόνι/ βιβλιοθήκη! Ειδικά το 2024 που το αγαπημένο μας παιχνίδι κλείνει 50 χρόνια, ας το γιορτάσουμε με τον τρόπο που του αξίζει!

Εξερευνήστε τον μύθο του Drizzt Do’Urden
Μέσα από την θρυλική σειρά του R.A. Salvatore
Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.