Πες μας τι σου αρέσει να βλέπεις, να σου πούμε ποιο επεισόδιο Deep Space Nine θα δεις πρώτο

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Η λίστα αυτή απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ τη σειρά Star Trek: Deep Space Nine και ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε να δουν το πρώτο τους επεισόδιο! (Κάποιος που την έχει δει, ίσως βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ καλή ευκαιρία επανάληψης.)

Το Star Trek: Deep Space Nine είναι βέβαια μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αυτοτελή επεισόδια, στα οποία παρατηρείται σημαντική ποικιλία στο είδος που θα λέγαμε ότι εκπροσωπούν. Εύκολα θα βρείτε ένα επεισόδιο που να σας αρέσει, για να είναι αυτό το πρώτο επεισόδιο που θα δείτε από τη σειρά. Για να σας βοηθήσουμε, εντοπίσαμε τις βασικές κατηγορίες επεισοδίων που συναντά κανείς στη σειρά και σας παρουσιάζουμε ένα επεισόδιο από κάθε κατηγορία. Μείναμε στις πρώτες σεζόν και προσπαθήσαμε να βρούμε επεισόδια χωρίς σημαντικά σπόιλερ για ό,τι έχει προηγηθεί. Ελπίζουμε το επεισόδιο που θα επιλέξετε, όντως να σας παρασύρει και να εκτιμήσετε το γεγονός ότι έχετε μπροστά σας 7 υπέροχες σεζόν να εξερευνήσετε.

Προσθέτουμε κάποιες βοηθητικές σημειώσεις, που δεν αποτελούν σπόιλερ, καθώς αφορούν πράγματα που γίνονται γνωστά στο πρώτο επεισόδιο ή τα ξέρουμε ήδη από τις προηγούμενες σειρές. Και βέβαια δίπλα σε κάθε επεισόδιο γράφουμε πρώτα τον αριθμό της σεζόν και μετά του επεισοδίου.

Δικαστικά: Dax (1,8)

Βασικό χαρακτηριστικό των καλών επεισοδίων Star Trek είναι ότι απαντάνε στα μεγάλα ερωτήματα μέσα από μια σύνθετη διαδικασία, που παρουσιάζει επαρκώς και τις δύο απόψεις. Ακόμα κι όταν είναι σαφές ποιος έχει δίκιο, αυτό δεν αναγνωρίζεται έτσι εύκολα. Το δίκιο έχει την ευκαιρία του να λάμψει ακόμα περισσότερο μέσα από την λεπτομερή αμφισβήτησή του. Υπάρχουν βέβαια και οι φορές που το ερώτημα δεν έχει απάντηση. Όπως καταλαβαίνετε όταν οι δημιουργοί έχουν τέτοια διάθεση, οι δίκες μπορούν να δώσουν πολύ δυνατά επεισόδια. Ένα από αυτά είναι το επεισόδιο «Dax». Ένα επιπλέον στοιχείο που απογειώνει το συγκεκριμένο δικαστικό επεισόδιο είναι ότι το ηθικό δίλημμα που τίθεται σχετίζεται με την φυσιολογία των Τριλ. Κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε κάτι παραπάνω γι’ αυτά τα μαγευτικά πλάσματα. Σε όλο αυτό προσθέτουμε και μια δόση μυστηρίου και έχουμε αυτό το πολύ ικανοποιητικό επεισόδιο.

Σημείωση: Στον πλανήτη Τριλ υπάρχουν δύο μορφές ζωής, τα ανθρωποειδή Τριλ και τα συμβιωτικά, που δεν είναι ανθρωποειδή και καμιά φορά αποκαλούνται (άδικα η αλήθεια είναι) «σκουλήκια». Όλοι οι Τριλ μπορούν να δεχτούν στο σώμα τους ένα συμβιωτικό και να ζουν μαζί του ως ένας (?) οργανισμός. Τα συμβιωτικά όμως είναι λίγα. Οπότε με έναν πολύ σύνθετο τρόπο οι Τριλ που θα ενωθούν με συμβιωτικό επιλέγονται, εκπαιδεύονται και τελικά γίνονται ενωμένοι (joined) Τριλ.

Μυστηρίου: Whispers (2,14)

Υπάρχουν και επεισόδια καθαρά μυστηρίου. Το καλύτερο από αυτά ίσως είναι το «Whispers». Αυτό το επεισόδιο, βέβαια, θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε και στην… ενδοσταρτρεκική κατηγορία των επεισοδίων ο-Ο’-Μπράιαν-πρέπει-να-υποφέρει. (Τα επεισόδια αυτά είναι γνωστά ως Ο’ Brien must suffer episodes στα διεθνή σταρτρεκικά στέκια.) Ο Miles O’ Brien είναι ο επικεφαλής του μηχανολογικού και βέβαια πατέρας της Μόλυ και σύζυγος της Κέικο. Έχει πολύ καλή σχέση και με τον σταθμό και με τους ανθρώπους του και είναι τυπικό δείγμα ανθρώπου της Ενωμένη Ομοσπονδίας Πλανητών, ειλικρινής, τίμιος, αφοσιωμένος στη δουλειά του και στην Ομοσπονδία. Αυτά. Δε θα σας πούμε κι άλλα για ένα επεισόδιο μυστηρίου…

Ιατρικά: The Quickening (4,24)

Ναι, φτάσαμε στην 4η σεζόν, αλλά το επεισόδιο αυτό δεν προδίδει και πολλά από όσα έχουν γίνει. Διαδραματίζεται μακριά από τον σταθμό και επικεντρώνεται στην σκληρή προσπάθεια του γιατρού να θεραπεύσει την άγνωστη ασθένεια. Τα εμπόδιά του πολλών ειδών… Μάλλον το καλύτερο ιατρικό επεισόδιο της σειράς. Δίνει μια πολύ καλή εικόνα του ποιος είναι ο Bashir (ο γιατρός της σειράς) και γενικά ο Αστροστόλος. Θέτει ζητήματα ιατρικής (και τελικά επιστήμης) και παίρνει θέση αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω, εξηγώντας πολύ αναλυτικά το γιατί μέσα από τη δύσκολη σύγκρουση των διαφορετικών θέσεων.

Δράσης: Armageddon Game (2,13)

H περισσότερη δράση εντοπίζεται στα επεισόδια που βάζουμε στην κατηγορία «πολεμικά», τα οποία δεν είναι στις πρώτες σεζόν και αν σας προτείνουμε κάτι τέτοιο (και είναι πολλά τα διαμαντάκια που θα μπορούσαμε να προτείνουμε) θα σας οδηγήσουμε σε σπόιλερ. Αν επιμένετε όμως να δείτε λίγη δράση, προτείνουμε το Armageddon Game. Έχει όπλα, επιθέσεις κλπ, αλλά έχει και κουβεντούλα Bashir- O’ Brien.

Κοινωνικά: In the hands of the prophets (1,20)

Αυτή η κατηγορία, να ξέρετε, είναι τεράστια και γεμάτη πολύ δυνατά επεισόδια. Θρησκεία, ρατσισμός, έμφυλη καταπίεση, εργασιακά δικαιώματα, όλα υπάρχουν στις 7 σεζόν. Το καλύτερο της κατηγορίας είναι μάλλον το Bar Association, αλλά δεν είναι στις πρώτες σεζόν. Διαλέξαμε το In the hands of the prophets, παρόλο που έχει ένα μικρό σποιλεράκι (μισό επεισόδια θα σας χαλάσει από ό,τι έχει προηγηθεί), γιατί ασχολείται με τη θρησκεία, ζήτημα που απασχολεί πολύ τη σειρά. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιστήμονες του Αστροστόλου με μια εξωγήινη θρησκεία και πώς θα συνυπάρξουν μαζί τους, όταν χρειαστεί; Όπως, έχουμε ξαναπεί, οι απαντήσεις δεν δίνονται εύκολα.

Πολιτικά: The Maquis 1 και 2 (2,20 και 2,21)

Αυτό είναι ένα (ή έστω δύο, γιατί έχει δύο μέρη) από τα καλύτερα επεισοδια της σειράς. Οι Maquis εμφανίζονται στο Star Trek: The Next Genaration και στη συνέχεια το DS9 παίρνει αυτή την ιστορία και δημιουργεί κάποια πολύ πολύ καλά επεισόδια. Όχι μόνο αυτά τα δύο αλλά και άλλα στις επόμενες σεζόν. Ας πούμε πρόχειρα ότι οι Maquis, που είναι πολίτες της Ομοσπονδίας, έχουν κάποιες σοβαρές διαφωνίες με την πολιτική της. Δεν είναι ο στόχος τους να στραφούν εναντίον της, αλλά τελικά υπάρχει μια εντυπωσιακή σύγκρουση. Εντυπωσιακή λόγω των πολιτικών και ηθικών ζητημάτων που θέτει και τα οποία φυσικά η σειρά εξετάζει αναλυτικά από όλες τις πλευρές…

Αστροανθρωπολογία: Blood oath (2,19)

Αυτό δεν είναι είδος κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό, θα πείτε. Σωστά. Όμως ένα από τα πράγματα που κάνει πολύ καλά το Star Trek είναι να φτιάχνει εξωγήινους πολιτισμούς. Και συχνά μας δίνει ωραία επεισόδια όπου τους… μελετάει. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάρετε μια γεύση από αυτό και τι καλύτερο από ένα επεισόδιο που συνδυάζει δύο εξωγήινους πολιτισμούς, Τριλ και Κλίνγκον. Υπάρχουν και καλύτερα του είδος, αλλά έχουν σπόιλερ…

Σημείωση: Οι Κλίνγκον κάθε τρεις και λίγο μας λένε πόσο σημαντικό είναι να υπερασπίζονται την τιμή τους. Σημαντικό είναι, παιδιά, αλλά κι άλλοι έχουν τιμή και δεν κάνουν έτσι… Αυτό να ξέρετε γι’ αυτούς προς το παρόν. Είναι αρκετό.

Ψυχογραφικά: Duet (1,19)

Η σειρά έχει πολλά επεισόδια που παρουσιάζουν ένα ταξίδι ψυχολογικό, φέρνοντας στο κέντρο τους έναν χαρακτήρα τον οποίο μελετάνε δίνοντας του κι ένα βάθος που όλο και διευρύνεται. Είναι όλα υπέροχα, όπως και οι χαρακτήρες. Το Duet αφιερώνεται στην Kira και παράλληλα σε έναν Cardassian. Μέσω αυτού θα προχωρήσουν και οι σκέψεις της Kira.

Σημείωση: Ο πλανήτης Bajor ήταν υπό την Κατοχή των Cardassian. H Κίρα, που είναι από τον Bajor, πολέμησε για την απελευθέρωσή του. Τώρα που ο Bajor είναι ελεύθερος, η θέση της είναι στον σταθμό Deep Space Nine.

Κωμωδία: Little Green Men (4,8)

Επειδή υπάρχετε κι εσείς που απολύτως λογικά φτάσατε ως εδώ για να βρείτε τα κωμικά επεισόδια, αναγκαστικά θα σας δώσουμε έναν τίτλο, αλλά θα τον δείτε με δική σας ευθύνη. Τα κωμικά επεισόδια στο Deep Space Nine είναι λίγα και εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόοοοοοοσο κωμικά… Αλλά, είναι σημαντικό να ξέρετε, ότι όλη σχεδόν η σειρά είναι πασπαλισμένη με χιούμορ και συχνά  θα βρίσκετε αστείες ατάκες από δω και από εκεί να ελαφραίνουν το κλίμα. Ε, οπότε, ολόκληρο αστείο επεισόδιο που να μην έχει και σπόιλερ δεν μπορέσαμε να βρούμε. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να δείτε το Little Green Men, με 3 εξωγήινους να φτάνουν στη Γη του 1947…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.