Gangs of London – Ένταση βία και έγκλημα στις γειτονιές του Λονδίνου

Νικόλαος Καφαράκης Από Νικόλαος Καφαράκης 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Γράφει ο Νίκος Καφαράκης

Στο σύγχρονο Λονδίνο η ισορροπία μεταξύ των πολυεθνικών συμμοριών διατηρείται κάτω από την ηγεμονία του Finn Wallace και οι δουλειές είναι χρυσές για όλους. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος δολοφονεί τον Finn Wallace και ο γιός του Sean αποφασίζει να κινήσει γη και ουρανό για να πάρει εκδίκηση;

Η νέα σειρά του Sky, Gangs of London αποτελεί ένα ακόμα γκανγκστερικό έπος γυρισμένο στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, και μετά το Top Boy κάνει βουτιά στις γειτονιές του Λονδίνου αλλά πολύ περισσότερο στις κεντρικές οικογένειες που ελέγχουν το γαϊτανάκι βίας και εγκλημάτων που εκτυλίσσεται. Κούρδοι και Τούρκοι, Αλβανοί και Νιγηριανοί, Gypsies και στη μέση οι αδελφωμένες οικογένειες των Wallace και Dumani, o καθένας με τη δική του ατζέντα και οπτική στα πράγματα.

Στη σκηνοθεσία ξεχωρίζει το όνομα του Gareth Evans (The Purge 1&2)  σε μια συνολικά πολύ ακριβή και δυνατή παραγωγή που έχει ένα καλογυρισμένο αποτέλεσμα με εξαιρετικές φωτογραφίες και σκηνές. Από τα πρώτα λεπτά που παρακολουθείς τη σειρά καταλαβαίνεις το κρεσέντο βίας που πρόκειται να ακολουθήσει. Παρότι η ένταση της βίας μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική, οι εν  λόγω σκηνές είναι τόσο καλογυρισμένες και με τέτοια ένταση που σου κόβουν την ανάσα. Φανταστικές χορογραφίες μάχης, χρήση κάθε πιθανού όπλου σε δευτερόλεπτα όταν όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Ταυτόχρονα σε επίπεδο πλοκής τα πράγματα παραμένουν σε αυτή την ίδια κλωστή.  Οι σκηνές ανάπτυξης χαρακτήρων οδηγούν σε συνεχόμενες ανατροπές και με έναν όχι εύκολο αλλά σταθερό τρόπο τα πιόνια στο άψυχο σκάκι των παιχτών παίρνουν ξεχωριστή σημασία και ανεβάζουν τον πήχη της έντασης ακόμα ψηλότερα.

Σε επίπεδο ερμηνειών ξεχωρίζουν ο Joe Cole (Peaky Blinders) ως  Sean Wallace, ο νέος αρχηγός της φαμίλιας και η Michelle Fairley (Game of Thrones, Rebellion), που αναλαμβάνει για άλλη μια φορά τον ρόλο της «Μητριάρχη» της οικογένειας και τον φέρνει εις πέρας με φανταστικό τρόπο. Ο Sope Dirisu δίνει ρεσιτάλ ως Elliot Finch, ένας νεαρός που προσπαθεί να έρθει γρήγορα κοντά στην οικογένεια των Wallace. Ο Sope είναι γενικά εξαιρετικός με μια μεστή ερμηνεία αλλά ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζει το physique του, που είναι εκπληκτικό για αυτό το overhaul βίας που προσφέρει η σειρά. Το νεότερο μέλος της οικογένειας Wallace και οι αδυναμίες του παίρνουν πνοή από έναν εξαιρετικό Brian Vernel (Star Wars: The Force Awakens, The Last Kingdom), ενώ και οι δύο βασικοί χαρακτήρες της οικογένειας Dumani πέφτουν στα επιδέξια χέρια των Lucian Msamati (His Dark Materials, Game of Thrones, Taboo) και Paapa Essiedu. Συνολικά το casting έχει μια ιδιαίτερα φρέσκια πνοή ειδικά και λόγω της έντονης πολυεθνικότητας των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Σε αυτή τη διαδικασία βρίσκονται συνεχώς ρόλοι με μικρό τηλεοπτικό χρόνο, που όμως αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ένα παζλ, που στην αρχή της σειράς μπορεί να φαινόταν απλό αλλά επεισόδιο το επεισόδιο φαίνεται να περιπλέκεται.

Εν τέλει από τον πιλότο κιόλας της σειράς (διάρκειας 1.30 ώρας) βουτάς μέσα στην οθόνη περιμένοντας ένα ακατάπαυστο πιστολίδι, κυνηγητό και ξύλο μέχρι να σβήσει ο ήλιος.  Καταλαβαίνεις όμως ότι αυτό είναι το περιτύλιγμα γύρω από το πραγματικό γλυκό. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που με έπιασα με το στόμα ανοιχτό να κρατάω την ανάσα μου για το επόμενο καρέ και την επόμενη ατάκα.

ΥΓ: μοναδικό πρόβλημα μέχρι τη μέρα που γράφεται το άρθρο είναι ότι δεν υπάρχουν πουθενά έστω αγγλικοί υπότιτλοι. Ατσαλώστε τα αγγλικά σας, συνηθίστε τη Λονδρέζικη προφορά και ετοιμαστείτε για μια βουτιά στο βαθιά εθιστικό Gangs Of London

https://www.youtube.com/watch?v=4CJ5p4XisHs&t=112s
Μοιραστείτε το Άρθρο