Small Axe- Ιστορίες αντίστασης της μαύρης κοινότητας στο Λονδίνο του ’70

Νικόλαος Καφαράκης Από Νικόλαος Καφαράκης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

“If you are the big tree, we are the small axe.”

Γράφει ο Νικόλας Καφαράκης.

Στις 15 Νοεμβρίου 2020 έκανε πρεμιέρα στο BBC One το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς που υπογράφει ο Steve McQueen (12 Χρόνια Σκλάβος, Hunger, Widows) «Small Axe». Η σειρά αποτελείται από 5 επεισόδια με αυτοτελή χαρακτήρα που βγαίνουν κάθε Κυριακή βράδυ (στα καπάκια από μια δόση His Dark Materials, για να αναφέρουμε και την έτερη λατρεία του BBC) και ασχολείται με ιστορίες της αφροκαραϊβικής (West Indian) κοινότητας στο Λονδίνο τη δεκαετία του ‘70.

Χωρίς λοιπόν να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει, το πρώτο επεισόδιο της σειράς έκλεψε τις εντυπώσεις και προσέφερε μια εξαιρετική εμπειρία σε ένα κλασσικό μίζερο βράδυ καραντίνας. Στην ουσία μιλάμε για μια κανονική ταινία καθώς η συνολική του διάρκεια είναι στα 124 λεπτά. Η ιστορία που αφηγείται εκτυλίσσεται γύρω από το εστιατόριο «Mangrove». O Frank Crichlow, πρώην ιδιοκτήτης του καφέ μπαρ El Rio ανοίγει το Mangrove, ένα εστιατόριο με παραδοσιακή spicy κουζίνα στο Notting Hill. Ταυτόχρονα λοιπόν γίνονται 2 πράγματα: σε μια κοινωνία που οι φυλετικές διακρίσεις είναι φοβερά έντονες οι μπάτσοι βάζουν στο στόχαστρο το εστιατόριο και η μαύρη κοινότητα αποκτά έναν χώρο με μια σχετική ελευθερία να συνέρχεται και να συζητά. Η συνεχής στόχευση, επίθεση της αστυνομίας σε έναν από τους μοναδικούς χώρους ανάσας της μαύρης κοινότητας γίνεται η αφορμή για μια διαδήλωση και η ίδια η διαδήλωση αφορμή για μια νέα επίθεση της αστυνομίας και μια σημαντική δίκη για 9 κατηγορούμενους.

Τη χρονιά λοιπόν του «Trial of the Chicago 7» παίρνουμε και μια τηλεοπτική απεικόνιση της δίκης των «Mangrove 9». Ενώ η ιστορία του μαύρου κινήματος στην Αμερική είναι στο κέντρο αρκετών αφηγημάτων, η αντίστοιχη στην Αγγλία έχει μείνει περισσότερο στην αφάνεια και αυτό δίνει ακόμα ένα στοιχείο ενδιαφέροντος στο επεισόδιο και γενικότερα στο εγχείρημα του Small Axe.Το Mangrove είναι γοητευτικό και ελκυστικό τόσο λόγω της μόνιμης επικαιρότητας αυτής της θεματολογίας όσο και λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών των πρωταγωνιστών αλλά και πολλών επιμέρους λεπτομερειών που κλέβουν τη παράσταση. Για παράδειγμα ακόμα και η έμφαση στην προφορά των πρωταγωνιστών δίνει μια έξτρα γοητεία.

9 εκπρόσωποι της West Indian κοινότητας απέναντι σε ένα απαρχαιωμένο δικαστικό σύστημα και μια αστυνομία που κινείται γύρω από απολύτως ρατσιστικά κίνητρα σε μια υπόθεση με σκοπό να τους κλείσει βαθιά στη φυλακή. Το δίπολο αμφισβήτησης – υποταγής εμφανίζεται συχνά και δεν ξεπερνιέται και με εύκολο τρόπο από την αρχή της ταινίας μέχρι το τέλος της δίκης. Στην ουσία η είσοδος της διαμαρτυρίας με κινηματικούς όρους σε μια δικαστική μάχη εμφανίζεται με πρωτόλειο τρόπο και ταράζει τα νερά.

Ο Malachi Kirbi (Roots, Black Mirror- Man Against Fire)  υποδύεται τον Darcus Howe και δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία και έναν φοβερό μονόλογο στην απολογία του. Από κοντά και η Leticia Wright (Shuri στο Marvel Universe, Humans, Black Mirror- Black Museum) στο ρόλο της Altheia Jones-LeCointe. Οι δύο αυτοί γνωστοί ακτιβιστές επιλέγουν να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους στη δίκη, ως οι πιο ικανοί να επικοινωνήσουν την ιστορία της καταπίεσής τους. Την ίδια στιγμή ο Sam Spruel αναλαμβάνει τον ρόλο του Main Villain και ο Shaun Parkes το ρόλο του Frank Crichlow με επιτυχία και για τους δύο.

Συνολικά έχουμε μια καλογυρισμένη και καλά ερμηνευμένη ενδιαφέρουσα ιστορία από ένα λιγότερο προβεβλημένο (τουλάχιστον στην Ελλάδα) κομμάτι του μαύρου κινήματος. Όμορφες σκηνές αναφοράς στη μαύρη κουλτούρα, British Black Panthers σε δράση, λόγοι να μεγαλώνει το μίσος μας προς τους μπάτσους όλης της γης και μια ελπίδα να δούμε άλλα τέσσερα επεισόδια που έστω λίγο να θυμίζουν το πρώτο. Στο αμέσως επόμενο επεισόδιο πρωταγωνιστεί ο Micheal Ward (υπέροχος ως Jamie στο υπέροχο Top Boy) ενώ στο τρίτο επεισόδιο ο John Boyeda των StarWars.  Αναμένουμε και ψάχνουμε εστιατόρια με κουζίνα καραϊβικής για delivery γιατί το Mangrove μας άνοιξε την όρεξης από όλες τις απόψεις. 

Από τις 20/11 το Mangrove είναι διαθέσιμο και στο Amazon Prime.

Μοιραστείτε το Άρθρο