Η Sabrina ανακαλύπτει τη σατανική της πλευρά (και μας αρέσει αυτό)

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Η αγαπημένη μας έφηβη μάγισσα Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) επέστρεψε στο Netflix με άλλον αέρα σε σχέση με την πρώτη season της σειράς. Και αυτό είναι λογικό καθώς μετά την αρκετά επιτυχημένη πρώτη της season, που βρήκε ανταπόκριση σε μεγάλο κομμάτι του κοινού, πλέον στη νέα της season η Sabrina έχει απωλέσει την θνητή της ζωή και έχει επιλέξει και σχεδόν αποδεχτεί πλέον τη σκοτεινή μαγική της πλευρά.  Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός πως έρχεται πλέον αντιμέτωπη με εντελώς νέες καταστάσεις, με νέες προκλήσεις αλλά και με νέους εχθρούς.

Από την αρχή της σειράς, γίνεται ξεκάθαρο πως κάτι έχει αλλάξει στη Sabrina. Δεν είναι ακόμα σίγουρη για το τι θα ακολουθήσει. Κατανοεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει αρχικά ένα προβάδισμα στη μαγική της φύση αλλά ταυτόχρονα και από το να απομακρυνθεί από τους θνητούς της φίλους για να μην κινδυνεύσουν κοντά της. Αποφασίζει λοιπόν, να δώσει πλήρη προτεραιότητα στις σπουδές της στο νέο της σχολείο αλλά και να προσπαθήσει να ταρακουνήσει τα πράγματα αντιμετωπίζοντας με τη δική της δυναμικότητα την υφιστάμενη πατριαρχική καταπίεση. Ως κεντρικό θέμα, λοιπόν, της δεύτερης season αναδύεται ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Οι «άρχοντες» της Εκκλησία του Σκότους και ό,τι αυτή συνεπάγεται, οπισθοδρομούν (σε σχέση με τα κεκτημένα της δικιάς μας σύγχρονης εποχής) και επιλέγουν να υποβαθμίσουν το γυναικείο φύλο. Η Sabrina όμως δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό. Έτσι γρήγορα αποφασίζει να δράσει, ανακοινώνοντας μάλιστα σε όλους τις βλέψεις και τις επιθυμίες που έχει για μια καινούργια εποχή, μακριά από τις υφιστάμενες διακρίσεις εις βάρος του γυναικείου φύλου.

Αρωγοί στο έργο της Sabrina τάσσονται φυσικά οι ταλαντούχες θείες της Zelda και Hilda Spellman (Miranda Otto – Lucy Davis) αλλά και ο ξάδερφός της, Ambrose Spellman (Chance Perdomo). Ταυτόχρονα με τα σχέδια της Sabrina, εκτυλίσσονται γύρω της και άλλα γεγονότα όπως είναι η ιδιαίτερη επαφή του Ambrose  με την Prudence (Tati Gabrielle) αλλά και τα νέα γεγονότα σχετικά με τους θνητούς φίλους της Sabrina , τους οποίους όσο και να προσπαθεί να αποφύγει, τελικά καταφέρνουν να γίνουν μάρτυρες των νέων αλλαγών που της συμβαίνουν.

Η νέα σειρά της Sabrina έχει ξεχωρίσει για πολλά πλεονεκτήματά της. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι ενισχύει τον κοινωνικό προβληματισμό. Τοποθετείται ανάμεσα σε αυτή τη νέα γενιά εφηβικών σειρών που ενσωματώνουν χαρακτήρες διαφορετικούς απ’ το κυρίαρχο ετεροσεξουαλικό μοντέλο και μάλιστα εύκολα θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε μία απ’ τις καλύτερες σειρές αυτού του είδους. Όπως και στην πρώτη season, έτσι και σ’ αυτήν τίθεται το κοινωνικό ζήτημα του φύλου και της LGTBQ κοινότητας μέσα από τον ρόλο της/του Susie/ Theo Putnam (Lachlan Watson). Στη νέα season  η/ο Susie/ Theo ξεπερνάει τους φόβους και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει σχετικά με το να αποδεχτεί τον ίδιο της τον εαυτό. Η ίδια φοβόταν να εκφραστεί ελεύθερα εξαιτίας του bullying  που βίωνε στο σχολικό περιβάλλον του Greendale. Όταν τελικά κάνει το μεγάλο βήμα και το ανακοινώνει, έρχονται οι πρώτες δυσκολίες σχετικά με την αποδοχή της από τους πιο σκληρούς μαθητές. Αυτό δεν την αφήνει όμως να κάνει πίσω. Υποστηρίζει τη θέση της και αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις αδυναμίες της και τελικά βγαίνει νικήτρια. Ένας άλλος χαρακτήρας βασικός εκφραστής της LGTBQ κοινότητας είναι και ο Ambrose Spellman (Chance Perdomo). O Ambrose αποτελεί έκφραση της αμφιφυλοφιλικής κοινότητας και ο ρόλος του κρύβει αρκετές εκπλήξεις καθώς παρουσιάζεται ως ο πιστός και λογικός σύμβουλος και βοηθός της Sabrina.

Δύο από τις πιο σημαντικές φιγούρες της δεύτερης season  είναι ο ίδιος ο Εωσφόρος και η Lilith (Michelle Gomez) . Ο αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας έχει και εδώ λόγο. Η Lilith αντιμετωπίζεται σαν μια απλή θεραπαινίδα και υπηρέτρια που υπακούει πάντα στην «αντρική φιγούρα». Γίνεται φανερό πως θέλει να παλέψει για να ανατρέψει τα πράγματα, αλλά φοβάται. Έτσι, ενώ στην αρχή βλέπει ανταγωνιστικά τη Sabrina, καθώς φαίνεται πως ο Σατανάς έχει ιδιαίτερες βλέψεις για εκείνη, τελικά στο τέλος τάσσεται στο πλευρό της και τη βοηθάει.

Το τέλος της season υπόσχεται μία συνέχεια γεμάτη εκπλήξεις που πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και το σκοτεινό αγόρι της Sabrina , Nicholas Scratch (Gavin Leatherwood). Ο Salem από την άλλη, το δαιμόνιο της Sabrina  δεν φαίνεται να έχει ακόμα κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη σειρά και αυτό είναι ένα από τα λίγα στοιχεία που δυσαρεστεί -προς το παρόν- ένα μέρος του κοινού.

Αν κάτι λοιπόν κατάφερε και με το παραπάνω η δεύτερη season είναι να μας κάνει να θέλουμε κι άλλα επεισόδια. Πλέον ανυπομονούμε για την τρίτη season και για τις πολλές καινούργιες εκπλήξεις που σίγουρα μας επιφυλάσσει!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.