Τα Πηγάδια της Κολάσεως- Μία pulp horror ιστορία βγαλμένη από τα 80’s

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Για τον Graham Masterton τα έχουμε πει και ξαναπεί στο Smassing Culture. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας του τρόμου, με εκδόσεις στην Ελλάδα που ξεκινάνε από την cult σειρά Βιβλιοθήκη του τρόμου στις αρχές των 80’s, μέχρι και σήμερα. Ένα βιβλίο του όμως από το μακρινό 1981, το οποίο παρέμενε ανέκδοτο στα ελληνικά, ξέθαψαν οι εκδόσεις Οξύ και το παρουσιάζουν τώρα, Τα Πηγάδια της Κολάσεως.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Νιου Μίλφορντ, ένα μικρό χωριό στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, και ξεκινάει με τον τοπικό υδραυλικό -και αφηγητή της ιστορίας-, Μέισον να πηγαίνει να ελέγξει το περίεργο κιτρινωπό χρώμα του νερού στο σπίτι μιας φιλήσυχης οικογένειας. Οι φίλοι του και επιστήμονες Νταν και Ρίτα, θα αναλάβουν να ερευνήσουν αυτό το περίεργο χρώμα του νερού βρίσκοντας κάτι που μοιάζει επιστημονικά ακατανόητο. Την ίδια ώρα στο σπίτι απ’ όπου συνέλεξαν το νερό, ο Μέισον και ο Νταν βρίσκουν νεκρό τον γιο της οικογένειας με έναν φαινομενικά αδύνατο τρόπο, και τους γονείς απόντες. Τα ευρήματα στο σπίτι φαίνονται αλλόκοσμα και σιγά σιγά κάποιες παλιές φήμες περί ύπαρξης αλλόκοτων καβουρόμορφων πλασμάτων στα πηγάδια του Μίλφορντ, θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια και θα ενισχύσουν την πεποίθηση πως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται ένα ανίερο και πανάρχαιο κακό που έχει ξυπνήσει εκ νέου.

Ο Graham Masterton παρουσιάζει το προαναφερθέν κακό, δανειζόμενος στοιχεία από τον τεράστιο H.P. Lovecraft και τη μυθολογία του Κθούλου και των Μεγάλων Παλαιών. Πιο συγκεκριμένα Τα Πηγάδια της Κολάσεως είναι βασισμένα και επηρεασμένα από ένα διήγημα του H.P. Lovecraft από το μακρινό 1927, Τα Χρώματα από το Διάστημα (εκδόσεις Locus-7, 2006). Ταυτόχρονα, ο Graham Masterton χρησιμοποιεί στην ιστορία του κι άλλους γνωστούς μύθους από την ιστορία διαφόρων λαών, συνθέτοντας ένα μυθικό μωσαϊκό που καταλήγει -αποτίοντας έτσι και φόρο τιμής-  στη μυθολογία του H.P. Lovecraft.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος κυριαρχεί μια έντονη b-movie και cult αισθητική με αλλόκοτα τέρατα, υπερβολικές καταστάσεις και ακατέργαστους χαρακτήρες και διαλόγους να παρελαύνουν στο βιβλίο. Φυσικά οι σκηνές τρόμου και φρίκης θα ήταν αδύνατο να λείπουν από μια ιστορία του Graham Masterton, αυτή τη φορά όμως στην ατμόσφαιρα του βιβλίου υπάρχει και διάχυτο χιούμορ να συμπληρώνει.

Είναι γεγονός πως Τα Πηγάδια της Κολάσεως δεν συγκαταλέγονται μέσα στα κορυφαία βιβλία του Graham Masterton, και σίγουρα η γραφή του δεν είναι τόσο ώριμη και μεστή όσο είναι πλέον. Εν κατακλείδι όμως, Τα Πηγάδια της Κολάσεως, ένα διασκεδαστικότατο pulp μυθιστόρημα τρόμου, με έντονη κινηματογραφική γραφή, που ειδικά οι λάτρεις του είδους θα ευχαριστηθούν με το παραπάνω.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.