Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Ας Περιμένουν οι Γυναίκες – Ήταν καλή διασκευή κύριε Πάνο;
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Κακό Παπί και το Φτερό της Τύχης – Θα γίνει ξεπουπούλιασμα!
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Λεγεώνα – Λίγο Β’ ΠΠ, λίγο βαμπίρ, τίποτα από τα δύο
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    12 Κανόνες του Αγώνα – Αναζητώντας απαντήσεις στο πολιτικό μας αδιέξοδο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τα Bαρέλια της Oργής – Ταξική πάλη στην Άγρια Δύση
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Dungeon Crawler Carl – Ο Κάρολος και μια γάτα στα μπουντρούμια
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προδημοσίευση – The Witcher: Το Σταυροδρόμι των Κορακιών
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυστήρια Πράγματα: Ξυλόκαστρο & πέριξ -Μια ξεχωριστή ανθολογία ιστοριών λαογραφικού τρόμου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Project Hail Mary – Tο Μαράκι, ο Aριανός και το hard science fiction
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    The Hand that Rocks the Crandle -Το remake που κανείς δεν ζήτησε για ένα ζήτημα που κανείς δεν μιλάει
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bugonia – Μισάνθρωπη ωμότητα σε αντι-Λανθιμικό weird
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Hamnet – Aνούσιο δράμα εποχής με σταγόνες Shakespeare-ploitation
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Life of Chuck – Πιεστικό μελόδραμα με χορευτικές εξάρσεις
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Sinners – Βρικόλακες, blues και κοινοτικό τραύμα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Τhe Studio – Ένα αστείο από και για το Hollywood
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    This is culturally (in)appropriate – Η επιστροφή των Clipse
    27 Λεπτά Ανάγνωσης
    Σαββόπουλος: 10 τραγούδια για μία ξεχασμένη μας κληρονομιά
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυθολογικά Τέρατα: Balkan edition
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    riddler-δημοκρατία
    Riddler, γιατί μισείς τη Δημοκρατία μας;
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    «Στα κόμικς μου θέτω ερωτήματα, δεν δίνω απαντήσεις» – Μία συζήτηση με τον Soloup και την Ευαγγελία Μουλά
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Τα 5 manga που μιλούν για την επιβίωση… αλλιώς
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Otaku > Manga > Τα 5 manga που μιλούν για την επιβίωση… αλλιώς
MangaOtaku

Τα 5 manga που μιλούν για την επιβίωση… αλλιώς

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
Από Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
Δημοσιεύτηκε 28 Ιουνίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 1 Ιουλίου 2019
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Να αποφεύγονται από καρδιοπαθείς καθώς διαθέτουν υψηλά ποσοστά αγωνίας και τρόμου

Contents
  • #1 Cage of Eden (Eden no Ori)
  • #2 High-rise Invasion (Tenkuu Shinpan)
  • #3 GYO
  • #4 Jisatsutou
  • #5 I Am a Hero

Τρόμος, αγωνία, θλίψη και ενθουσιασμός – η κορεσμένη κατηγορία της επιβίωσης απλώς. Νομίζουμε πως τα έχουμε δει όλα και κάπου εκεί έρχεται η Ανατολή.

Ο Ιαπωνικός τρόμος είναι τόσο διαφορετικός, τόσο χαρακτηριστικός, κάπως σκοτεινός και οξύς, αποκαθηλώνει. Η προσέγγιση των mangaka για οποιαδήποτε Αποκάλυψη ή καταστροφή έχει ανθρωποκεντρικό πρόσωπο με έξτρα στρώσεις απόγνωσης και διαστροφής. Ότι νιώθουμε, χτίζεται γύρω από τους χαρακτήρες και όχι από τις εξελίξεις.

Συλλέξαμε 5 τίτλους επιβίωσης είτε
με τέρμα ευφάνταστα σενάρια είτε να δίνουν νέα πνοή σε παλιά. Όπως και να έχει είναι αναγνώσματα δυναμίτες.

#1 Cage of Eden (Eden no Ori)

Δεινόσαυροι και κακό. Ο πρωταγωνιστής μας Akira ταξίδευε αεροπορικώς στα πλαίσια σχολικής εκδρομής, όταν το αεροπλάνο τους συντρίβεται. Προς κακή τους τύχη βρίσκονται σε ένα άγνωστο νησί με προϊστορική πανίδα και χλωρίδα, κίνδυνος να ελλοχεύει παντού, από ανθρωποφάγους δεινόσαυρους μέχρι και μανιακούς συνεπιβάτες.

Το Cage of Eden αποτελεί την πιο shounen πρόταση μας με fan service, χιούμορ και μονοδιάστατους χαρακτήρες όπως ο ηρωικός πρωταγωνιστής, το φυτό-γκατζετάκια κλπ. Φυσικά χάρις την φύση της απειλής ο δημιουργός διαχειρίζεται την υπόθεση με ευρηματικότητα, αδύνατη σε άλλες περιπτώσεις.

#2 High-rise Invasion (Tenkuu Shinpan)

Η Yuri Honjo, φυσικά high-school girl, βρίσκεται χωρίς γνωρίζει και αυτή πως ή γιατί στο εσωτερικό μια θεόρατης πολυκατοικίας. Εκεί γίνεται μάρτυρας ενός φόνου όπου ο θύτης είναι μασκοφόρος. Προσπαθώντας να ξεφύγει βγαίνει στην οροφή όπου διαπιστώνει ότι ο κόσμος αυτός μονάχα μοιάζει με το Τόκυο, καθώς απαρτίζεται από ουρανοξύστες και άλλους μασκοφόρους μανιακούς.

Τρόμος, μυστήριο και επιστημονική φαντασία απαρτίζουν το High-rise Invasion. Αγωνιούμε για την επιβίωση των κύριων και δευτερευόντων χαρακτήρων, εντυπωσιαζόμαστε από την ευρηματικότητα τους αλλά και τις στροφές του μυστηρίου. Τι είναι αυτός ο κόσμος, τι οι μάσκες και πόσοι έχουν πλησιάσει τον Θεό; Η Tsuina Miura έχει δημιουργήσει άτομα και μάσκες που θα μας κερδίσουν και θα μας κρατήσουν αναγνώστες, μιας και σε κάποια σημεία η πλοκή επιβραδύνει. Ωστόσο το μυστήριο ξεδιπλώνεται σε μικρές, ικανοποιητικές δόσεις και το σχέδιο του Takahiro Oba είναι κατάλληλα διαυγές και μαλακό.

#3 GYO

Το σημείο που όλοι περιμέναμε, λίγο από τον πρόσωπο του anime τρόμου Junji Ito με ένα δημιούργημα όπου απειλή είναι τα ψάρια. Συγκεκριμένα ψάρια πάνω σε αραχνοειδής μηχανές.

Ο Tadashi με την κοπέλα του Kaori ήθελαν ήσυχες διακοπές στην Okinawa και δυστυχώς μια μυρωδιά ψόφιου θα είναι η αρχή του τέλους για τον κόσμο όπως τον ήξεραν. Γρήγορα καταδιώκονται από μυστήρια ψάρια με μηχανικά πόδια, καρχαρίες και άλλα θαλάσσια όντα, με την βρώμα να δυναμώνει.

-‘Όσο δυναμώνει η βρώμα τόσο δυσχεραίνει η κατάσταση-

Θελκτικότατο το σχέδιο, απαράμιλλα ανατριχιαστικές οι σκιάσεις και εξαιρετική δόμηση της ιστορίας που αποτελούν κύρια γνωρίσματα του μέγιστου mangaka, έτσι ώστε να θεωρείται από τα κλασικά του. Το 2012 κυκλοφόρησε anime ταινία με τον τίτλο Gyo: Tokyo Fish Attack. Στην προκειμένη η Kaori είναι διακοπές με τις φίλες της και αναζητά τονTadashi.

#4 Jisatsutou

Στο Jisatsutou δεν υπάρχει απειλή για τους πρωταγωνιστές μεγαλύτερες του εαυτού τους. Σημαίνοντας κυριολεκτικά Νησί της Αυτοκτονίας, η υπόθεση αγγίζει ένα παντοτινό και έντονο ζήτημα της Ιαπωνίας, τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών.

Με βλέψεις για μείωση των ιατρικών εξόδων, η Ιαπωνική κυβέρνηση λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα για πολίτες με πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας στο ιστορικό τους. Ο γιατρός τους ρωτάει αν θέλουν να ζήσουν ή όχι και αν η απάντηση είναι όχι ξυπνάνε σε ένα αποκομμένο νησί μαζί με άλλους. Ο Sei και νέα του ομάδα βρίσκονται στο νησί και αποφασίζουν να καθορίσουν οι ίδιοι την μοίρα τους.

Ξεκάθαρα ψυχολογικό το Jisatsutou μας παρουσιάζει τους ανθρώπους όπως είναι, με τα θέματα τους, τις αδυναμίες τους και ταυτόχρονα θαυμαστές πτυχές τους. Παράλληλα με ψυχικά νοσήματα και προβληματικές συμπεριφορές, εμβαθύνεται ο μηχανισμός της ανθρώπινης σκέψης καθώς οι χαρακτήρες μας εξελίσσονται – όσοι αντέξουν δηλαδή–

Το σχέδιο δεν είναι τέλειο, τα πρόσωπα και οι σιλουέτες έχουν αστοχίες, πάντως με τέτοια πλοκή γίνεται υποφερτό τουλάχιστον.

#5 I Am a Hero

Η λίστα αυτή δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια παραδοσιακή Αποκάλυψη με ζόμπι. Ο πρωταγωνιστής μας Hideo Suzuki είναι ένας αποτυχημένος mangaka, κάπως πουθενάς, σε σχέση και με χόμπι τα όπλα. Το I Am a Hero ακολουθεί το τυπικό τροπάριο Αποκάλυψης όπου υπάρχουν κρούσματα, ξεσπάει η Αποκάλυψη και οι χαρακτήρες ψάχνουν σωτηρία συνεχώς. Ίσως από τις πιο δημοφιλής επιλογές μας, δε θα μπορούσαμε να μη την διαλαλήσουμε και στο Ελληνικό κοινό.

Η Ιαπωνική κοινωνία και όσοι την απαρτίζουν αποτυπώνεται αψεγάδιαστα. Καθώς η Αποκάλυψη πραγματώνεται σιγά σιγά, οι πολίτες την αγνοούν αρχικά, ύστερα ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης ψύχραιμα. Ευρεία η γκάμα των προσώπων που συναντά ο Hideo, φυσικά αποτυπωμένοι, όπως και ο τρόπος σκέψης τους. Μαζί τους βλέπουμε τα σημάδια, μαζί τους φοβόμαστε και από πρώτο πλάνο βλέπουμε ό,τι και αυτοί. Όλα σχεδιασμένα τόσο μακάβρια και ρεαλιστικά, έτσι θα γινόταν η Αποκάλυψη πράγματι.

Δυστυχώς έχει ένα αρνητικό: όσο θα το αγαπήσετε τόσο θα το μισήσετε λόγω του τέλος του. Και μέχρι εκεί φτάνει αυτό το spoiler. Όπως και να έχει αξίζει τον χρόνο σας, ενώ το 2016 έγινε και ταινία.

TAGGED:HorrorlistmangaOtakusurvival
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΧρυσάνθη Παπουτσιδάκη
Follow:
«Α ναι ρε το ξέρω έχω δει το 1ο επεισόδιο/διαβάσει /δει για αυτό». Αυτή είναι ίσως η χαρακτηριστικότατη ατάκα της νεαρής Πατρινής. Όλα άρχισαν τίμια με Cartoon Network, Playstation 2, Gameboy, Τριβιζά και Σαμουράι Χ. Η συνέχεια, στη σκοτεινή εφηβεία, επιφύλασσε μπόλικα anime και manga, κόμιξ και ταινίες. Τώρα πια μεταφράστρια με αιώνιο σύντροφο το Youtube τα κοιτάει όλα κάπως. Παράλληλα, διαβάζει κατιτίς ή λιώνει με ταινίες και σειρές, ίσως κουλτουρέ ίσως όχι. Προσοχή ψάχνει πάντα θύματα να κάνουν κριτικές και υπεραναλύσεις.
Προηγούμενο άρθρο Άντα – Φιλοσοφία και ηθική vs. Τεχνητή Νοημοσύνη
Επόμενο άρθρο Αφιέρωμα: Diversity – Διεθνώς φημισμένα κόμικς για τους «άλλους»
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
The Hand that Rocks the Crandle -Το remake που κανείς δεν ζήτησε για ένα ζήτημα που κανείς δεν μιλάει
25 Νοεμβρίου 2025
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες – Ήταν καλή διασκευή κύριε Πάνο;
21 Νοεμβρίου 2025
This is culturally (in)appropriate – Η επιστροφή των Clipse
21 Νοεμβρίου 2025
Το Κακό Παπί και το Φτερό της Τύχης – Θα γίνει ξεπουπούλιασμα!
19 Νοεμβρίου 2025
Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
17 Νοεμβρίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ExclusiveMangaOtakuΣυνεντεύξεις

Paul Gravett: «Τα αμερικάνικα κόμικς εδώ και πολύ καιρό δεν καινοτομούν με τον τρόπο των manga»

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
22 Ιουνίου 2024
MangaOtaku

Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο

Jamal Animas
Jamal Animas
4 Φεβρουαρίου 2025
Anime

Επτά anime που αδικούν το manga (Μέρος Β’)

Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
Χρυσάνθη Παπουτσιδάκη
22 Νοεμβρίου 2020
Σειρές

One Piece – Μεταξύ κατεργαραίων…

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
7 Δεκεμβρίου 2023
Cinema

Φάκελος 80s: Η νοσταλγική γοητεία του Monster Squad

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
7 Ιουλίου 2019
Σειρές

Archive81 – Μεταφυσικός τρόμος για binge watching

admin
admin
23 Ιανουαρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?