Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    BABEL – Σκάβοντας στο παρελθόν της μετανάστευσης
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Διαβάζοντας το Πάντα Ποτέ υπό το πρίσμα της σκέψης του Μπαντιού
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυθοκόμιξ – Κουραφελκυθρο-μπουκιές ιστορίας
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένα Αρκούδι Μετράει τ’ Άστρα – Σάτιρα της παράλογης πραγματικότητάς μας
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όταν Έφυγαν τ’ Αγάλματα – Από το Μουσείο στην Αντίσταση
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Το Κοράκι – Ένας μετα-αποκαλυπτικός εφιάλτης
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αθλητικά Ρούχα, Ψυχικά Τραύματα, Προδότες της Τάξης μας – Η ριζοσπαστική αυτοεθνογραφία του Ντ. Χάντερ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Dungeon Crawler Carl – Ο Κάρολος και μια γάτα στα μπουντρούμια
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προδημοσίευση – The Witcher: Το Σταυροδρόμι των Κορακιών
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Sirat – Οι νομάδες ενός κόσμου που σβήνει…
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Marty 1 – 0 Supreme
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Hand that Rocks the Crandle -Το remake που κανείς δεν ζήτησε για ένα ζήτημα που κανείς δεν μιλάει
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bugonia – Μισάνθρωπη ωμότητα σε αντι-Λανθιμικό weird
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τhe Studio – Ένα αστείο από και για το Hollywood
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Don’t Look Up – Ένα ήδη ξεπερασμένο αστείο
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Don’t Look Up – Ένα ήδη ξεπερασμένο αστείο
Cinema

Don’t Look Up – Ένα ήδη ξεπερασμένο αστείο

Nίκος Γιακουμέλος
Από
Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 26 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 3 Μαρτίου 2026
5 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο αείμνηστος Σωτήρης Μουστάκας είχε πει πως η κωμωδία, στη βάση της, είναι θέμα timing. Λίγο να αργήσεις να πεις το punchline ενός αστείου, λίγο να περάσει η ένταση και η προσδοκία που έχτισε το set up, το αστείο έπεσε στο κενό, δε συνδέθηκε ποτέ με το κοινό του. Αυτή και μόνο η φράση θα αρκούσε ίσως για να περιγράψει τέλεια το γιατί το Don’t Look Up του Adam McKay (The Big Short, Vice) δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους και όταν τελικά είδε το φως της οθόνης ήταν ήδη ξεπερασμένο από μια πραγματικότητα πολύ πιο παράξενη από αυτή που σατιρίζει.

Ως θεματική, η ταινία δεν έχει ουσιαστικά κανένα κενό στη συλλογιστική της. Παρουσιάζει μια εξω-αισθητική κατάσταση, η οποία δεν εξαρτάται δηλαδή από την ανθρώπινη αντίληψη και αλληλεπίδραση, η οποία εισβάλει βίαια στην πραγματικότητα μας και την ανατρέπει. Όταν όμως αυτή η κατάσταση γίνει προσπάθεια να επικοινωνηθεί μέσα από υπάρχοντα δίκτυα (ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα, διαφήμιση κοκ), η σημασία της διαστρεβλώνεται και η κρισιμότητα της υποβαθμίζεται για εμάς, όσο και αν ακόμα μας απειλεί. Όταν σε αυτή τη σημαντική κρίση επικοινωνίας προστεθούν πολιτικά δίκτυα, όπου η άσκηση πολιτικής γίνεται αποκλειστικά με όρους Infomercial επικοινωνίας (η διακυβέρνηση Τραμπ είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί πιο έντονα ο McKay, αλλά στη δική μας περίπτωση ο Μητσοτάκης Τζούνιορ είναι μάλλον καλύτερο παράδειγμα) αλλά και δισεκατομμυριούχοι που ελέγχουν την κατά τα άλλα ελεύθερη αγορά που ευαγγελίζονται οι νεοφιλελεύθεροι, το αποτέλεσμα γίνεται σουρεαλιστικά γελοίο και δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτό που απεικονίζει η ταινία.

Αυτό όμως είναι και το μεγάλο της μειονέκτημα ως ταινίας και ως κωμωδίας. Η meta συνθήκη την οποία στηλιτεύει είναι πλέον όχι απλά μέρος της εμπειρίας μας, αλλά η ίδια μας η, διαμεσολαβημένη αλλά πάρα πολύ, αληθινή εμπειρία του κόσμου. Ο κόσμος των social media, των ριάλιτι, των χιλιάδων παράλληλων συζητήσεων είναι μια εντελώς ουσιώδης και πραγματική συνθήκη μέσω της οποίας βιώνουμε τον κόσμο. Και δυστυχώς κινείται τόσο γρήγορα που αστεία για αυτή πρέπει να γίνονται, δυστυχώς, εντός της, αλλιώς το ίδιο το timing τα προσπερνά. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να γελάσουμε με ό,τι, δυστυχώς, βιώνουμε ως αυταπόδεικτη πραγματικότητα, ακόμα και αν ξέρουμε ότι είναι προβληματική. Αν κάποιος μας πει ότι ο ουρανός είναι μπλε δεν είναι αστείο, είναι μια παρατήρηση, και μάλλον όχι ιδιαίτερα οξυδερκής. Έπομένως όχι μόνο η πραγματικότητα, αλλά και η κωμωδία έχουν ξεπεράσει την ίδια την ταινία, το βασικό πρόβλημα της οποίας είναι το ότι υποτίμησε το πόση ανοησία μπορούμε να ανεχθούμε.

Ερμηνευτικά, αν εξαιρεθεί η ξεπερασμένη και πλέον απλά κουραστική Jennifer Lawrence ( Mother, Joy) η ταινία είναι σχεδόν αψεγάδιαστη. Ο Leonardo DiCaprio (Τhe Revenant, Once Upon A Time In Hollywood) είναι εκωφαντικός στον ρόλο του σεμνού επιστήμονα που παρασύρεται από τα media και το πολιτικό παιχνίδι, η Meryl Streep (Mrs America, Little Women  τόσο καλή ως διεφθαρμένη πολιτικός που ίσως ούτε η ίδια δεν εντοπίζει την ειρωνεία του ότι υποδύεται ακριβώς  το κινηματογραφικό αντίστοιχο της αγαπημένης της Hillary Clinton και τέλος, η επιβλητική Cate Blanchett (Carol, Blue Jasmine)  χάνεται κυριολεκτικά μέσα στον ρόλο της κενής media περσόνας. Oι πιο σύντομες αλλά ξεχωριστές παρουσίες των Jonah Hill (Μaniac, War Dogs)  και Timothée Chalamet (Dune, Call Me By Your Name) ενισχύουν το ερμηνευτικό σώμα και γενικότερα είναι απολαυστικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Don’t Look Up του Netflix δεν είναι ούτε όσο αστείο όσο θα έπρεπε για να αναδειχθεί ως σάτιρα ούτε τόσο παρατηρητικό όσο νομίζει για να πάρει τον χαρακτηρισμό του πολιτικού. Πολύ περισσότερο, είναι μια κάπως κουρασμένη φωνή που φωνάζει ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός, όταν όλοι οι υπόλοιποι απλά αρμενίζουμε κάνοντας ύπτιο  δίπλα στο πλοίο.

Αν παρόλα αυτά έχετε αντίθετη άποψη για την ταινία, μπορείτε να ψάξετε το δίκιο σας στο έτερο review μας

TAGGED:Adam McKayCate BlanchettDon’t Look UpJonah HillLeonardo DiCaprioNetflixtimothee chalamet
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Spider-man: Νο Way Home – Είκοσι χρόνια επιτυχίες
Επόμενο άρθρο Ιστορίες από Μακρινά Προάστια – «Πρέπει να τα ζήσεις για να καταλάβεις»
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
BABEL – Σκάβοντας στο παρελθόν της μετανάστευσης
25 Φεβρουαρίου 2026
Το Κοράκι – Ένας μετα-αποκαλυπτικός εφιάλτης
14 Φεβρουαρίου 2026
Διαβάζοντας το Πάντα Ποτέ υπό το πρίσμα της σκέψης του Μπαντιού
13 Φεβρουαρίου 2026
Sirat – Οι νομάδες ενός κόσμου που σβήνει…
9 Φεβρουαρίου 2026
Marty 1 – 0 Supreme
9 Φεβρουαρίου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Archive81 – Μεταφυσικός τρόμος για binge watching

admin
admin
23 Ιανουαρίου 2022
Σειρές

Jessica Jones Season 2 – H συνέχεια που θα μπορούσε και να λείπει

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
17 Μαρτίου 2018
ComicΕυρωπαϊκά

Το Τέρας του Πάγου και η Hilda (+συζήτηση με Σπ. Γιαννακόπουλο)

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
23 Δεκεμβρίου 2025
CinemaDuneOscars 2025Αφιερώματα

Dune: Part 2 – H Φωνή και το Όραμα πέρα από το διάστημα

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
27 Φεβρουαρίου 2025
Cinema

The Platform – Μία ευφυής κοινωνική αλληγορία που καταλήγει κακό cult horror

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026
Σειρές

Unsolved: Tupac & Biggie- Τελικά τι γίνεται με τον Τupac και τον Biggie;

Καζανάς Kώστας
Καζανάς Kώστας
22 Ιουνίου 2018

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.