Δέκα καρέ για το 2020 – Τα 10 καλύτερα κόμικς της κορονοχρονιάς

admin Από admin 16 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά και αυτό ίσχυσε προφανώς και για τα κόμικ, αμερικάνικα και μη. Μέσα στην άνοιξη και το πρώτο λοκντάουν, η κυκλοφορία νέων κόμικ σταμάτησε τελείως για σχεδόν δύο μήνες. Ακόμα και μετά το άνοιγμα, πολλές σειρές κόμικ άργησαν να κυκλοφορήσουν νέο τεύχος, νέες εκδόσεις καθυστέρησαν για μήνες, ενώ κάποιες εταιρείες ανέστειλαν συνολικά την παραγωγή για όλο το 2020. Οι πιο μεγάλες εταιρείες του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει περικοπές προσωπικού και ψάχνουν τρόπους να περιορίσουν τα έξοδα. Σε αυτές τις συνθήκες, αξίζει να θυμόμαστε ότι τα κόμικ είναι και αυτά μία βιομηχανία και σε αυτή την κρίση, η πίεση μεταφέρεται από πάνω προς τα κάτω, η πτώση των κερδών φορτώνεται στους εργαζόμενους, τους δημιουργούς και τους μικρούς ιδιοκτήτες. Όλοι αυτοί αξίζουν να στηριχθούν από εμάς τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, όσο μπορούμε και με όποιον τρόπο μπορούμε.
Τέλος, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έλειψαν οι αξιόλογες νέες κυκλοφορίες μέσα στο 2020. Παλιοί, γνωστοί αλλά και νέοι και ανερχόμενοι δημιουργοί είχαν τη δική τους συμβολή με κόμικ υπερηρώων, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου και με πολλά ακόμα. Ως Smassing Culture, όπως κάθε χρόνο κάναμε μία επιλογή, προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε προτάσεις για όλα τα γούστα!

10) X of Swords

Οι αγαπημένοι μας X-Men έχουν μπει σε άλλη τροχιά μετά το House of X, με τον Jonathan Hickman να αναλαμβάνει την κεντρική σειρά κόμικ αλλά και τη γενική ευθύνη για τα κόμικ των αγαπημένων μεταλλαγμένων. Με το X of Swords, όλες οι ομάδες και οι χαρακτήρες συναντιούνται σε ένα event 22 τευχών. Το Krakoa, το  ζωντανό νησί που φιλοξενεί πλέον το έθνος των μεταλλαγμένων, απειλείται από ένα στρατό εισβολής από τη μαγική διάσταση το Otherworld. Προκειμένου να αποφευχθεί μία γενική σύρραξη, επιλέγονται 10 μαχητές από κάθε στρατόπεδο για να υψώσουν μυθικά και πανίσχυρα σπαθιά και να δοκιμαστούν σε μία σειρά από δοκιμασίες που θα κρίνουν το μέλλον του Krakoa. Η εξέλιξη της ιστορίας δίνει την ευκαιρία στη Marvel να χτίσει την ιστορία των μεταλλαγμένων από αρχαιοτάτων χρόνων, να δώσει νέο βάθος και οπτική στον χαρακτήρα του Apocalypse και να προσφέρει κάποιες πολύ ζεστές στιγμές καθώς νέοι πρωταγωνιστές έρχονται στο προσκήνιο πλάι στους κλασικούς ήρωες. Ο Hickman, μαζί με όλους τους δημιουργούς των mutant κόμικ, μας προσφέρουν το καλύτερο επικό υπερ-ηρωικό κόμικ της χρονιάς, συνδυάζοντας πλήθος ιστοριών και χαρακτήρων αλλά και με μία πληθώρα διαφορετικών στυλ σχεδίου.

9) Batman: Three Jokers

Ο Joker είναι ο εμβληματικότερος αντίπαλος του Batman και ίσως ο θρυλικότερος κομιξικός κακός που δημιουργήθηκε ποτέ. Πώς θα σας φαινόταν όμως το ενδεχόμενο στην πραγματικότητα ο Joker να μην ήταν ποτέ ένα μόνο πρόσωπο αλλά περισσότερα; Αυτή την σεναριακή ανατροπή σκέφτηκε ο Geoff Johns και έτσι προέκυψε το Three Jokers.

Οι τρεις Joker αντλούν τις αναφορές τους από τις διαφοροποιημένες εμφανίσεις του χαρακτήρα στις διαφορετικές εποχές των DC Comics. Έτσι ο Clown αναφέρεται στις πρώτες εμφανίσεις του χαρακτήρα το 1940-50, ο Criminal είναι εμπνευσμένος από την Golden Age εποχή, ενώ ο Comedian είναι ένας σύγχρονος Joker που μοιάζει αρκετά στον ήρωα του Alan Moore στο Killing Joke και στην κινηματογραφική ενσάρκωση του από τον Joaquin Phoenix.

Η ιδέα της ύπαρξης τριών Joker είχε υπονοηθεί ήδη απ’ το 2016,  λίγο πριν το ολικό reboot  της σύμπαν της DC με το Rebirth. Από τότε μέχρι σήμερα οι fans περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την ιστορία και 4 χρόνια μετά το hype πλέον είχε φτάσει στα ύψη.

Τελικά η αποκάλυψη του μυστηρίου έγινε σε μια ιστορία τριών τευχών που κυκλοφόρησε με τη σφραγίδα του -πιο ενήλικου και σκοτεινού- DC Black Label, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο αναπάντητο το ερώτημα αν πρόκειται για μια εντελώς αυτοτελή ιστορία ή αν εντάσσεται η σεναριακή της ιδέα στο continuity της DC. Μπορεί να μην ανταποκρίθηκε απόλυτα στις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει αλλά είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ιστορία που θέτει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλους χαρακτήρες της Bat-family και ξεχωρίζει τη φετινή χρονιά.

8) Strange Academy

  Το σύμπαν της Marvel είναι γεμάτο μάγους και πλάσματα με μεταφυσικές δυνάμεις. Τι πιο λογικό από ένα σχολείο που θα εκπαιδεύσει και θα φέρει κοντά ανθρώπους, μαγικά πλάσματα και όντα από άλλες διαστάσεις; Έτσι σκέφτηκε ο Dr. Strange και συγκέντρωσε γύρω του τους πιο επιφανείς μάγους και μάγισσες της Marvel. Το Strange Academy δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, ωστόσο μία χιλιοπαιγμένη ιδέα στα χέρια των Skottie Young (σενάριο) και Humberto Ramos (σχέδιο) ανανεώνεται. Με ένα εξαιρετικό καστ χαρακτήρων, κάθε τεύχος μας δίνει μία νέα προσέγγιση στον κόσμο της μαγείας, από τους αλαζόνες θεούς της Asgard μέχρι τον γιο του Dormammu αλλά και την πρωταγωνίστρια μας Emily Bright που ως άλλη Harry Potter εγκαταλείπει μία συνηθισμένη ζωή για να αφοσιώθει σε έναν κόσμο που δεν ήξερε ότι υπήρχε. Η μαγεία στο σύμπαν της Marvel έχει πολλές πηγές και εκφάνσεις και το σενάριο αξιοποιεί πολύ έξυπνα όλο αυτό το τεράστιο background χωρίς να απομακρύνει τους νέους αναγνώστες. To καρτουνίστικο, πολύχρωμο και ζωηρό σχέδιο συμπληρώνει τέλεια ένα από τα πιο fun κόμικ της χρονιάς.

7) That Texas Blood

Το That Texas Blood έρχεται σε σενάριο του Chris Condon και σχέδιο του Jacob Philips και συνδυάζει όμορφα τον αμερικάνικο Νότο με τις ιστορίες για μικρές πόλεις με μεγάλα μυστικά με το noir είδος. Σε μία μικρή κομητεία του Texas, ο θάνατος του αδερφού του υποχρεώνει τον Travis Terrill να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε. Τα δύο αδέρφια έχουν ένα άσχημο παρελθόν με την πόλη και τους κατοίκους της και τα πρώτα τεύχη χτίζουν σιγά-σιγά την ένταση καθώς ο Travis παρασύρεται σε παλιές έχθρες και μυστικά, προσπαθώντας να καταλάβει τι και ποιος μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο του αδερφού του. Το μυστήριο γίνεται ακτινογραφία της πόλης και των κατοίκων μέσα από την οπτική του, αποξενωμένου από την πόλη, Travis αλλά και λακωνικού σερίφη που έχει αναλάβει την έρευνα και παρεμβαίνει με σκωπτικά σχόλια.  Το σχέδιο του Jacob Phillips, που τον ξέρουμε από το Criminal, είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με αδρές γραμμές στο μπαγκράουντ και πολύ λεπτομέρεια στα πρόσωπα, αποδίδοντας την αγανάκτηση και τα αδιέξοδα των χαρακτήρων που εντείνονται διαρκώς.

6) Blue Ιn Green

Ο θάνατος της μητέρας του και μια φωτογραφία που εντόπισε στα αρχεία της θα αποτελέσουν για τον Erik, έναν σαξοφωνίστα μουσικό που αφοσιώθηκε στη διδασκαλία, την αφορμή για ένα ταξίδι προς την καλλιτεχνική αναγνώριση. Ο Ram V (Justice League Dark, Catwoman) και ο Anand RK συναντιούνται ξανά για τη δημιουργία μιας απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες φετινές κυκλοφορίες της Image, μια ιστορία που συνδυάζει τον υπαρξιακό τρόμο, την τζαζ και μια εφιαλτικά μα συνάμα πανέμορφη αισθητική που με τη βοήθεια της ατμοσφαιρικής αφήγησης μας βυθίζει στα άγχη και τις φοβίες του Erik σχετικά με την καλλιτεχνική του πορεία.

5) The  Resistance

Στην έξαρση της πανδημίας και την καθολική έναρξη της καραντίνας έσκασε στα αμερικάνικα κομιξάδικα που έκλειναν ένα νέο κόμικ, από μία νεοσύστατη εκδοτική ονόματι AWA Studios. Ποιο το ενδιαφέρον όμως με το παρόν κόμικ; Πως μίλαγε για μια πανδημία. Ο J. Michael Straczynski, μέσα από το 6 τευχών The Resistance, συστήνει το αναγνωστικό κοινό με το καλημέρα σε ένα δυστοπικό πλαίσιο, όπου ένας νέος θανατηφόρος ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 400 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, με μόνο το 5% των προσβληθέντων από τον ιό να επιβιώνει. Αυτός ο ιός κράτησε για μερικούς μονάχα μήνες, μέχρι που μια μέρα ξαφνικά έπαψε να υπάρχει. Όμως αυτός ο ιός άφησε πίσω μια κοινωνία ταρακουνημένη και κοινωνικά προβληματισμένη. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι επόμενη, λοιπόν. Όμως παράλληλα με την κοινωνική αναταραχή το 5% των επιζώντων εμφανίζει μεταφυσικές ικανότητες.

Ο Straczynski, γνωστός μεταξύ άλλων για το run στο Spider-Man, γράφει ένα ανατρεπτικό κόμικ για την επόμενη μέρα της πανδημίας, που συνδυάζοντάς το με το εκφραστικό και λεπτομερές σχέδιο του Mike Deodato, κάνουν για ένα κόμικ άξιο αναφοράς στα καλύτερα της φετινής χρονιάς.

4) The Question: Deaths of Vic Sage

O Question, κατά κόσμον γνωστός ως Vic Sage, πολεμάει για χρόνια το έγκλημα στα στενά τηςHub City. Μία μέρα ανακαλύπτει μία τρομερή συνωμοσία και έτσι ο Vic Sage θα συναντήσει το τέλος του. Όμως τίποτα δε θα τελειώσει εκεί. Γιατί τώρα είναι που όλα αρχίζουν. Το Deaths of Vic Sage είναι μία ιστορία δια χειρός του Jeff Lemire που επαναπροσδιορίζει τον  χαρακτήρα του Question στο σήμερα. Η ιστορία αποτελείτε από τέσσερα τεύχη και εκδόθηκε στη σειράBlack Label της DC Comics. Ο Lemire εδώ με τη βοήθεια τουDenys Cowan στο σχέδιο δημιουργεί μία σκοτεινή και σφιχτοδεμένη ιστορία, η οποία διώχνει τον Question από τις παρωχημένες ρίζες του και τον τοποθετεί στο σήμερα. Το θεοσκότεινο σχέδιο του Cowan αποδίδει τέλεια στο χαρτί το σενάριο του Lemire το οποίο αν και μικρό σε αριθμό τευχών (όχι όμως και σε έκταση) καταφέρνει να μας δώσει μία από τις δυνατότερες ιστορίες της χρονιάς και ίσως την καλύτερη ιστορία της DC για φέτος. Το The Deaths of Vic Sage είναι αναμφίβολα μία ιστορία που μπορούν να διαβάσουν ακόμα και τα άτομα που δεν ασχολούνται με τα υπερηρωικά κόμικ, καθώς η λογοτεχνική γραφή του Lemire και το τρομακτικό σχέδιο του Cowan δημιουργούν μία εξαιρετική ιστορία που όλοι πρέπει να διαβάσουν.

3) Pulp

Στη φετινή συνεργασία των Ed Brubaker και Sean Phillips, το Pulp, πρωταγωνιστεί ο Max, ένας ηλικιωμένος άντρας ο οποίος βγάζει τα προς το ζην γράφοντας παλπ ιστορίες με καουμπόηδες, αντλώντας έμπνευση από τα νεανικά του χρόνια, τα οποία πέρασε ως παράνομος στην Άγρια Δύση. Όταν θα έρθει αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και χάσει τη δουλειά του από έναν νεαρό γραφιά που πληρώνεται με πολύ μικρότερο μισθό, θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ώστε να μην αφήσει τη σύζυγό του δίχως κάποια οικονομική ασφάλεια, σε περίπτωση που μείνει μόνη της. Η αφήγηση του Brubaker αποκαλύπτει τους φόβους και τα άγχη του πρωταγωνιστή μετατρέποντας τον σε μια βασανισμένη- αλλά συμπαθητική- φιγούρα. Το σενάριο διαθέτει τις απαραίτητες ανατροπές, ώστε το ενδιαφέρον να κρατηθεί ζωντανό μέχρι τέλους, ενώ το σχέδιο του Sean Phillips κινείται στα γνώριμα ποιοτικά επίπεδα, δίχως να κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Εν ολίγοις, οι Brubaker και Phillips παραδίδουν μια σύντομη- αλλά περιεκτική- ιστορία που στοχάζεται πάνω στον θάνατο και η οποία κρατάει την κατάλληλη απόσταση από το είδος που τους καθιέρωσε, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει ταυτόχρονα οικείο και φρέσκο.

2) Decorum

Το Decorum είναι από εκείνα τα κόμικ που αρνούνται την εύκολη κατηγοριοποίηση. Στις σελίδες του, ο Jonathan Hickman μας ταξιδεύει στο διάστημα, σε μία γαλαξιακή αδελφότητα πληρωμένων δολοφόνων που ασκούν το επάγγελμα τους ακολουθώντας αυστηρούς ηθικούς κώδικες. Η πρωταγωνίστρια μας (αν μπορεί κανείς να πει ότι το Decorum έχει «πρωταγωνιστές») αφού μπλέκεται κατά λάθος σε ένα χτύπημα της αδελφότητας, εγκαταλείπει τη δουλειά της και αποφασίζει να εκπαιδευτεί ως δολοφόνος, ελπίζοντας να αποκτήσει, με αυτό τον τρόπο, τα χρήματα και το κύρος που στερείται διαρκώς. Παράλληλα, η ιστορία πλέκει το θρησκευτικό μύθο ενός Μεσσία ενός καταπιεσμένου λαού που προσπαθεί να γλυτώσει από τους διώκτες του.  Το σενάριο είναι πυκνογραμμένο και πολύ απαιτητικό, ενώ μέσα σε λίγα μόλις τεύχη μας έχει παρουσιάσει πλήθος χαρακτήρων και διαφορετικών γαλαξιακών κοινωνιών. Όμως αυτό που κλέβει την παράσταση και τραβάει την προσοχή είναι το πληθωρικό σχέδιο του Mike Huddleston. Κάθε σελίδα φέρνει τον αναγνώστη μπροστά σε κάτι νέο:  εντυπωσιακά δισέλιδα ενός κοσμικού ταξιδιού διαδέχονται αφαιρετικά ασπρόμαυρα σκίτσα, ενώ μία εντυπωσιακή γκάμα χρωμάτων χρησιμοποιείται για να αποδώσει τελείως διαφορετικά στυλ. Για πολλά κόμικ λέγεται ότι είναι κάτι πρωτότυπο, κάτι που «δεν έχετε ξαναδεί». Το Decorum είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό ισχύει απόλυτα. 

1) Strange Adventures

Δεν είναι ψέμα ότι μας ενθουσιάζει οτιδήποτε έχει την υπογραφή του Tom King. Οι δημιουργίες του έχουν μια μοναδική ματιά και αισθητική που εύκολα εκτοξεύονται στα μάτια αναγνωστών και κριτικών. Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά, το φετινό Strange Adventure  κατάφερε και μας μάγεψε με το μαεστρικό του γράψιμο, το μπλέξιμο των στυλ και του σχεδίου, και τη μείξη μιας σκοτεινής ματιά στο ray sci- fi της δεκαετίας του ‘50 και του πολιτικού θρίλερ.

Πατώντας στο στιβαρό αλλά διαμετρικά αντίθετο σχέδιο των Mitch Gerads  και Evan Doc Shaner, ο King πιάνει έναν ήρωα ήσσονος σημασίας και πλέκει ένα γνήσια πολιτικό, ανέλπιστα ανανεωτικό και με τρομερή δύναμη σενάριο εξαπάτησης και ανατροπών. Όχημα του για αυτό είναι για άλλη μια φορά η ψυχογραφική σχεδόν αναπαράσταση των χαρακτήρων, με το γνώριμο συνειρμικό στυλ γραφής το οποίο αναμετράται σε αυτό τον τίτλο με το δόγμα του Σοκ, με την αλήθεια στην εποχή της μετά- αλήθειας, με την αναπαράσταση των ειδώλων στην υπερπραγματικότητα των social media και των ΜΜΕ και, τελικά, με τη συγκρότηση του χαρακτήρα στο σήμερα. Στην τελική, superheroes are just spoiled celebrities.

Μια συζήτηση για τα comics του 2020 με τον Λευτέρη Σταυριανό απ’ τη Jemma Comics
Μοιραστείτε το Άρθρο