Φantasticon 2019 – Η φαντασία αντεπιτίθεται

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Κάθε αρχή φθινοπώρου, στην Ελληνοαμερικανική ένωση (Μασσαλίας 22), οι λάτρεις κάθε πτυχής του φανταστικού βρίσκουν ένα con για αυτούς. Έτσι, το πέμπτο κατά σειρά Φantasticon έφερε και πάλι φωνές ξωτικών, λάβαρα, πανοπλίες, μαγεία και παιχνίδια στην Αθήνα.

Φέτος, στις 5 και 6 Οκτωβρίου,  η πύλη για το Φανταστικό… αντεπιτέθηκε, παίρνοντας το σύνθημα από το Star Wars Episode V, Empire Strikes Back, με ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα που έδωσε τον λόγο σε δημιουργούς και καλλιτέχνες που, εμπνευσμένοι από μεγάλους του είδους, αναζήτησαν τις πηγές της φαντασίας στις παραδόσεις, τους μύθους και τους θρύλους όλων των λαών.

Έτσι, μια ξεχωριστή αναφορά στο γεμάτο πρόγραμμα αξίζει σίγουρα στον εντυπωσιακό Θωμά Μαστακούρη που, με τις εκδόσεις Αίολος, μας έδωσε μια εξαιρετική μετάφραση ενός επικού ποιήματος του μεγάλου J. R. R. Tolkien, το « Η Πτώση του Αρθούρου» και μίλησε για αυτό το Σάββατο, όπως επίσης και την ιχνηλασία στην εμβληματολογία στο έργο του μεγάλου βάρδου από τον Γιώργο Σχοινά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φantasticon 2019, μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή J.R.R. Tolkien και τη Μέση Γη “Tales from Middle-Earth” από τον εικαστικό Σπύρο Γελέκα.

Την ίδια στιγμή, όσοι το επισκεφτούν (και) την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν νοερά μέχρι τις παραδόσεις της Ιαπωνίας, τα γιουρέι και τους δράκους  με την Αγγελική Ράδου και τη Λίλα Κίσσα- Φραγκομίχαλού. Επίσης, η  Elaine Rigas θα ακολουθήσει τον θρύλο της Λίλιθ από υποσημείωση σε ένα δυναμικό φεμινιστικό σύμβολο…

Ταυτόχρονα, και φέτος η διοργάνωση είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, πέρα από τους πάγκους με τα κόμικ, τα βιβλία και τα καλούδια για τους λάτρεις του cosplay, των rpg, αλλά και των board games. Στα τελευταία βασική θέση είχε ο «βασιλιάς» του είδους, το DnD, το οποίο, με τη συνδρομή του συλλόγου Έσπαιρος, διασκέδασε παλιούς και αρκετούς νέους παίκτες.

Επιπρόσθετα, η μουσική κατείχε κομβικό ρόλο φέτος, με συγκροτήματα όπως οι Bard Noir, oι Κelpies αλλά και χορευτικές παραστάσεις.

Επιλογικά το ΦantastiCon 2019 φαίνεται πως είναι μια διοργάνωση από ανθρώπους που πάνω από όλα αγαπούν τη φαντασία και ασχολούνται μαζί με κάθε δυνατό τρόπο. Χωρίς τη χαοτική εμπορευματοποίηση, χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες, καλλιτέχνες όλων των τεχνών που βγαίνουν έξω και συζητούν με το κοινό, σε μια διοργάνωση από fans. Είναι, πάνω από όλα, μια αφορμή να δοθεί στην φαντασία μια διέξοδος και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να υποτιμάται!

To πρόγραμμα το βρίσκετε εδώ, τη μαγεία στη Μασσαλίας!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.