Peaky Blinders are back and they ‘re looking for trouble..

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Γράφει ο Γιώργος Κιούσης

Εκεί που η συζήτηση για την δικαιοσύνη έχει φουντώσει στο Ελληνικό ίντερνετ και μας θυμίζει την χρήση της βίας και της καταστολής, η αγαπημένη μας τηλεοπτική απεικόνιση της βίας επιστρέφει στην μικρή οθόνη. Μετά την εμφάνιση του πρώτου trailer το περιβάλλον των social media άρχισε ξανά να χρωματίζεται από την όμορφη βιομηχανική μουντάδα του Birmingham και την vintage αλητεία του Tommy, “by order of the peaky blinders”. Η ανυπομονησία μας δεν ήθελε και πολλά παραπάνω για να χτυπήσει κόκκινο, αφενός γιατί ο κόσμος που χτίστηκε γύρω από την Garrison Pub μας κάνει να φαντασιωνόμαστε την βία που δεν πράττουμε καθημερινά κόντρα σε ότι μας καταπιέζει. Μία χωροχρονική σύγκρουση ανάμεσα στις αρχές του 20ου αιώνα και την παγκόσμια φλόγα που έφερε μπροστά τις συγκρούσεις που κίνησαν την ιστορία, άλλοτε σαν υπόσχεση κι άλλοτε σαν καταστροφή, ενάντια σε μία χίπστερ εκδοχή του εαυτού μας που αρκείται να παριστάνει τον σημερινό ήρωα κρατώντας μόνο την μορφή, τα ρούχα, την αισθητική και την αλητεία. Αφετέρου γιατί η προηγούμενη σεζόν μας άφησε με μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον της παραγωγής.

Η σειρά που ξεκίνησε από τις σκοτεινές γωνιές του Birmingham κατάφερε σταδιακά να μας κερδίζει το ενδιαφέρον με την ανάδυση του Tommy σταδιακά σε μεγάλο επιχειρηματία και εμπλέκοντάς τον με τα μεγάλα συμφέροντα της προπολεμικής Αγγλίας. Αυτή η πορεία συνεχώς δημιουργούσε την ένταση και τις συγκρούσεις που φανέρωναν την σχέση του κράτους με την βία και μας ξεγύμνωνε τους δύο κόσμους που έρχονται να συγκρουστούν. Αφενός τον πόλεμο και την επανάσταση που στοιχειώνουν έντονα την 3η και την 4η σεζόν, αλλά και τους δύο κόσμους του Tommy, που έχει σκληρά μέσα του το αποτύπωμα του πολέμου και την τσιγκάνικη ρίζα του. Αυτή την υπόσκαφη κατάσταση περιμένουμε να εκραγεί στην επερχόμενη 5η σεζόν και το trailer ήρθε να μας δώσει την ελπίδα της κορύφωσης. Εξηγούμαστε λοιπόν με μία μικρή, αλλά προσεκτική, ανασκόπιση του trailer.

Ο γενικός τίτλος είναι σύγκρουση, με πολλές εκρήξεις, διαδηλώσεις και βία. Αποκορύφωμα των παραπάνω η σκηνή στον σταυρό, την πρώτη φορά ήρεμη και μουντή και την δεύτερη πολεμική και καταιγιστική με μία έκρηξη και φλόγες. Με αυτό το εμφανώς αναβαθμισμένο κινηματογραφικό κλίμα των παραπάνω ερχόμαστε να φανταστούμε μία σειρά με την ένταση και την έκταση του πολέμου να υπάρχει σαν οριακή συνθήκη και να συγκρούεται διαρκώς με το σκοτεινό κλίμα που έχουμε αγαπήσει και στην 3η σεζόν. Έπειτα εμφανίζεται ο νέος χαρακτήρας της σειράς, ο Oswald Mosley, ηγέτης του φασιστικού κόμματος. Βέβαια σίγουρα περιμένουμε πολλά μετά την απουσία των Andrien Brody και Tom Hardy από το cast, αλλά η φυσιογνωμία του είναι κεντρική στο trailer και πολλά υποσχόμενη για την εξέλιξη της πλοκής. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον Tommy στην εμφάνιση του στην πολιτική ζωή και μέσα στον χώρο των συνεδριάσεων μετά την μεγάλη του εκλογή στο φινάλε της 4ης σεζόν. Όλα αυτά στην συνθήκη της παγκόσμιας κρίσης του 1929 που είναι το χρονικό περίβλημα της σεζόν που θέλουμε να ελπίζουμε πως θα ταράξει πολύ τα νερά της Shelby Company limited και θα φέρει την οικογένεια πάλι σε συνθήκες αναγκαίας επανένωσης για την επιβίωση. Αυτή η σταθερή σύνδεση με ιστορικά πρόσωπα και τις συνθήκες της εποχής φαίνεται να είναι δομική επιλογή της σειράς και ελπίζουμε να μας οδηγήσει σταδιακά και στον Β’ ΠΠ. Με τον Tommy βέβαια να έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους Ρώσους αστούς για την καταπολέμηση της επανάστασης αλλά και τον βασιλιά για τον πνιγμό του ανατρεπτικού κλίματος στην Αγγλία μας χρωστάει να τσακίσει και κάνα φασίστα.

Την ίδια στιγμή εντοπίζουμε και τα στοιχειά που θα μας κάνουν να νιώθουμε την οικειότητα δίπλα στους ήρωες και θα γυρνάμε στην νοσταλγία του σκοτεινού Birmingham. Αρχικά βλέπουμε το τσιγκάνικο στοιχείο να μένει στα βασικά στοιχεία της σειράς με το πλάνο στο κάρο του Aberama Gold με την Poly αλλά και το πλάνο του Tommy με το άλογο πάνω στην πλαγιά με τα κινούμενα κάρα των τσιγκάνων. Ένα μαγικό στοιχείο που ξεκίνησε από την πρώτη μαγική σκηνή της σειράς με τον Tommy να στοιχειώνει ένα άλογο και υπήρχε στο φόντο διαρκώς για να συμπληρώνει το κλίμα. Έπειτα οι σκοτεινές σκηνές του PTSD από τον πόλεμο φαίνεται να επιμένουν και να μας επαναφέρουν διαρκώς το σκοτεινό παρελθόν του πολέμου στην Γαλλία. Τέλος ο αγαπημένος μας Arthur φαίνεται να συνεχίζει να σοβαρεύει στον δρόμο της οικογένειας και του θεού και ελπίζουμε να μας χαρίσει ξανά στιγμές έντασης αλλά και γέλιου, αντίστοιχες με εκείνη την βραδιά στην Ρώσικη έπαυλη των κολάσιμων πράξεων πίσω στην 3η σεζόν.

Όπως και να χει “the boys are back (and the girls) and they are looking for trouble” και έρχονται για να μείνουν με την 6η και την 7η σεζόν να έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα. Οπότε απλά σας απαιτούμε να μπείτε στο ταξίδι της αναμονής μαζί μας και να γράψετε τα σχόλια και τις σκέψεις σας (by order of the Peaky f@ckin Blinders).

Μοιραστείτε το Άρθρο