Ronin Island – Τα diversities και πάλι στο προσκήνιο

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 5 Λεπτά Ανάγνωσης

O Greg Pak έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Όχι τόσο για τις συγγραφικές του ικανότητες –οι οποίες είναι καλές αλλά όχι και κάτι το ιδιαίτερα εξαιρετικό- αλλά γιατί είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας έδωσε το Planet Hulk μία από τις καλύτερες ιστορίες κόμικ της προηγούμενης δεκαετίας και ίσως την καλύτερη ιστορία για τον παρεξηγημένο πράσινο γίγαντα που έγινε πότε. Θέλοντας λοιπόν να διαβάσω κι άλλες ιστορίες από τον ίδιο έπεσα πάνω στο Ronin Island του οποίου η ενδιαφέρουσα ιστορία και το ιδιαίτερο σχέδιό μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Η σειρά εκδίδεται από τηνBoom! Comics, έχει εκδώσει ήδη πέντε κεφάλαια και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Pak με τον “δικό μας” Γιάννη Μυλωνογιάννη. Ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί ήδη από την Boom! Comics και αποτελεί ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της χρονίας.

Η ιστορία τοποθετείται 31 χρόνια μετά το Great Wind, μία τεράστια καταστροφή η οποία αποδεκάτισε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ιαπωνία, της Κίνας και της Κορέας του 19ου αιώνα. Οι επιζήσαντες αυτών των χωρών αναγκάζονται να καταφύγουν σε ένα νησί όπου ξεκινάνε τη ζωή τους από την αρχή. Οι πρωταγωνιστές είναι η Hana και ο Kenichi, η πρώτη, κόρη ενός φτωχού Κορεάτη, ενώ ο δεύτερος, γιος ενός αρχηγού σαμουράι. Και οι δύο γεννήθηκαν αρκετά χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή και εκπαιδεύονται μαζί για να γίνουν πολεμιστές παρά τη μεγάλη αντιπάθεια που έχουν μεταξύ τους. Όμως όταν μία νέα απειλή από ορδές… μεταλλαγμένων θα έρθει να διαταράξει την ησυχία του νησιού τους, τότε τα δύο παιδιά θα χρειαστεί να κάνουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συνεργαστούν μαζί. ΤοRonnin Island είναι μία ιστορία η οποία δανείζεται στοιχεία από παντού. Το σενάριό του είναι ένα μείγμα ιστορικής φαντασίας με post apocalyptic πινελιές, ενώ συνυπάρχει μαζί και το στοιχείο της ενηλικίωσης αλλά και των zombie. Είναι μία ιστορία που αν και κλέβει λίγο από παντού, το κάνει πολύ καλά και δεν υπονομεύει τον εαυτό της κάτω από τις πάμπολλες ιστορίες από τις οποίες δανείζεται τα στοιχεία της, αλλά αντιθέτως δημιουργεί κάτι εκ νέου. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο του Μυλωνογιάννη (Έλληνας σχεδιαστής ο οποίος γεννήθηκε στην Αμερική αλλά μεγάλωσε στην Κρήτη γνωστός κυρίως από το Prophet της Extreme Comics) ο οποίος χρησιμοποιεί στο σχέδιό του επιρροές τόσο από τα manga όσο και από τα ευρωπαϊκά κόμικς. Τα δύο αυτά στοιχεία ενώνονται μεταξύ τους τόσο ομοιόμορφα, αφού ο έμπειρος αυτός σχεδιαστής γνωρίζει πού ξεκινάνε και πού σταματάνε οι περιορισμοί και οι ελευθερίες των δυο αυτών διαφορετικών σχεδιαστικών μορφών και με τη βοήθεια των εξαιρετικών χρωμάτων της Irma Knivila, προσδίδεται στο κόμικ και μία έντονη αίσθηση cartoon, πετυχαίνοντας έτσι μία διασταύρωση μεταξύ της δυτικής και ασιατικής σχεδιαστικής τέχνης.
Το εξαιρετικό σχέδιο του Μυλωνογιάννη αναμειγνύει αρμονικά το ασιατικό και το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της συγκεκριμένης ιστορίας είναι ότι εγείρει τη συζήτηση του diversity στις ιστορίες της μαζικής κουλτούρας. Τα τελευταία χρόνια τόσο στον κινηματογράφο όσο και στα κόμικς παρατηρείται ότι οι διάφορες μειονότητες απαιτούν – και καλά κάνουν – την μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στα μέσα της μαζικής κουλτούρας. Και παρά τις δυσκολίες που οι προσπάθειες αυτές συναντούν, όπως τις αντιδράσεις από μέρους της alt-right πλευράς να φιμώσει αυτές τις φωνές, οι καλές ιστορίες με πρωταγωνιστές χαρακτήρες μειονοτικών ομάδων ολοένα και αυξάνονται. ΤοRonin Island είναι ένα κόμικ όπου όλοι οι χαρακτήρες του είναι Ασιάτες, γεγονός που στα αμερικανικά κόμικ δεν έχει ακόμα μεγάλη εκπροσώπηση. Ο Pack δημιουργεί μία ιστορία λοιπόν όπου στο επίκεντρο έρχεται η συγκεκριμένη μειονότητα, αλλά δε σταματάει εκεί. Κάνει ακόμα σχόλια και σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τη θέση της γυναίκας σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία αλλά και τις διαφορές μεταξύ αυτών που έχουν την εξουσία και των απλών ανθρώπων.

Το κόμικ έχει συμπληρώσει αυτή τη στιγμή τα πέντε κεφάλαιά του ενώ κυκλοφορεί ήδη και ο πρώτος τόμος με τα τέσσερα αρχικά κεφάλαια. Μπορεί να μην είναι το πιο πρωτότυπο κόμικ που υπάρχει εκεί έξω, σίγουρα όμως είναι μία πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι διαφορετικές επιρροές του δίνουν στον αναγνώστη πολλαπλά σημεία αναφοράς ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι οι διάφορες μειονότητες μπορούν να εκπροσωπηθούν πολύ εύστοχα στη μαζική κουλτούρα δίνοντάς μας όμορφες και ανθρώπινες ιστορίες. Και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο από όλα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.