The Falcon and the Winter Soldier- Μάχες μεταξύ συμβόλων

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Μετά το κλείσιμο της τρίτης φάσης του με το επικό Avengers: Endgame το MCU ήρθε αντιμέτωπο με κάποιες πολύ σοβαρές προκλήσεις. Η πιο μεγάλη φυσικά ερχόταν με ένα ερώτημα: Και τώρα τι κάνουμε; Από τη μία το MCU κατάφερε να φτιάξει μία κινηματογραφική ιστορία αποτελούμενη από 23 ταινίες και με εδραιωμένους χαρακτήρες και worldbuilding. Από την άλλη όμως φαίνεται ότι το συγκεκριμένο κινηματογραφικό franchise έχει πλέον αποδείξει τις δυνάμεις του και τις προοπτικές του, επομένως η οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεπεράσει τον εαυτό του είναι ήδη αρκετά δύσκολη. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους υπεύθυνους (οκ βασικά την Disney) να επιχειρήσουν να συνεχίσουν το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα και με άλλα μέσα. Με τη δημιουργία λοιπόν του Disney+ μάθαμε ότι θα κάνανε την εμφάνισή τους διάφορες τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες θα έδιναν ένα τέλος στους ήδη υπάρχοντες χαρακτήρες και θα προετοίμαζαν το έδαφος για τις επόμενες κινηματογραφικές ταινίες. Η αρχή έγινε με το ψυχεδελικό Wandavision, το οποίο αποφάσισε να δώσει μία πιο πειραματική ιστορία, εντελώς διαφορετική από τη Marvel που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια (σχεδόν). Στη συνέχεια, ακολούθησε το Falcon and Winter Soldier, μία σειρά που ήρθε για να δώσει απάντηση στο ερώτημα που άφησε πίσω του το Endgame. Ποιος θα είναι τελικά ο συνεχιστής του Captain America; Ο άξιος συνεχιστής του Sam Wilson ή ο παλιός του σύντροφος (και fun-favorite) Bucky Barnes;

Η σειρά ακολουθεί τους δύο αυτούς χαρακτήρες έξι μήνες μετά τα γεγονότα του Endgame. Ο Sam Wilson φαίνεται να μην πολυψήνεται ιδιαίτερα να γίνει ο συνεχιστής του Captain America, ενώ ο Bucky προσπαθεί να ζήσει μία ήρεμη ζωή απομακρυσμένη από τα υπερηρωιλίκια και τους σκοτωμούς. Μία όμως τρομοκρατική οργάνωση με το όνομα Flag Smashers θα αναγκάσει τους δύο ήρωες να συνεργαστούν σε μία περιπέτεια που θα δοκιμάσει τις αντοχές τους αλλά και την… υπομονή τους.

The Falcon and the Winter Soldier episode 4 recap: MCU series delivers its  most shocking episode yet | Entertainment News,The Indian Express

Ακολουθώντας τη νοοτροπία του Wandavision το Falcon and the Winter Soldier (για συντομία TFAWS) έρχεται για να κλείσει τα ερωτήματα που το Endgame άνοιξε. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του διαδόχου του τίτλου του Captain America ήταν κάτι για το οποίο το MCU μας έψηνε το ψάρι στα χείλι από τις εποχές του Captain America: The Winter Soldier. Όλοι οι hardcore φανς παίζαμε στοιχήματα για το ποιος θα ήταν ο άξιος συνεχιστής αυτού του βαρύγδουπου τίτλου μιας και άλλωστε και οι δύο αυτοί χαρακτήρες είχαν “σηκώσει” τον τίτλο του Captain America στις κομιξιστικές εκδοχές τους. Δε θα σποϊλάρουμε φυσικά το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης, ωστόσο θα σας πούμε ότι η σειρά είναι άκρως διασκεδαστική και καταφέρνει να σε παρασύρει με τις εξαιρετικές σκηνές δράσης της και την υπέροχη χημεία των δύο πρωταγωνιστών κυρίως. Η υπόθεση της σειράς δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς λειτουργεί αρκετά διεκπεραιωτικά. Γενικά η σειρά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο κατασκοπικό-πολιτικό θρίλερ και στο comedy buddy adventure με αποτέλεσμα να χαώνει αρκετά την υπόθεσή του με αρκετή πληροφορία και κάπως άσκοπο fun service. Η σειρά δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση τόσο φιλόδοξη όσο το Wandavision και αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου. Αντ’ αυτού εστιάζει κυρίως στις καταπληκτικές σκηνές δράσης δίνοντάς μας ίσως κάποιες από τις καλύτερες σκηνές που έχουμε δει σε ολόκληρο το MCU.

Falcon & Winter Soldier Season 2: Release Date, Title, Story, Will It  Happen?

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι καταπληκτικοί στους ρόλους τους. Τόσο ο Anthony Mackie (Black Mirror) όσο και ο Sebastian Stan (The Martian, I Tonya) είναι πλέον παλιές καραβάνες στο franchise και δεν έχουν κανένα φόβο να πάρουν τη σειρά στις πλάτες τους. Η χημεία τους είναι εξαιρετική, οι ίδιοι φαίνεται να περνάνε υπέροχα στους ρόλους τους. Οι δύο όμως πραγματικές αποκαλύψεις δεν είναι αυτοί αλλά δύο άλλοι χαρακτήρες που εμφανίζονται επίσης στη σειρά. Ο πρώτος είναι ένας παλιός γνώριμος ο οποίος με την εμφάνισή του ανεβάζει τη σειρά κατευθείαν δύο επίπεδα. Πρόκειται για τον Helmut Zemo του πάντα υπέροχου Daniel Brühl, ο οποίος μας δίνει κάποιες από τις καλύτερες σκηνές της σειράς. Έχοντας ήδη ένα πάρα πολύ δυνατό ξεκίνημα στο εξαιρετικό Captain America: Civil War ο Zemo αναβαθμίζει την ιστορία σε πολλά επίπεδα προσφέροντάς μας κάποιες από τις πιο badass αλλά και απολαυστικές στιγμές της σειράς. Η άλλη αποκάλυψη είναι ο Wyatt Russel (Lodge 49), ο οποίος ερμηνεύει τον νέο Captain America που κλήθηκε από τις ΗΠΑ ως ο συνεχιστής του Steve Rogers. Η ερμηνεία του είναι η δυνατότερη μέσα στη σειρά, καθώς μας παραδίδει έναν χαρακτήρα που εξισορροπεί ανάμεσα στο καθήκον και στη μεγάλη ευθύνη που του αποδόθηκε από την κοινωνία ως ο συνεχιστής του Steve Rogers. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός που εκκινεί και το νόημα της σειράς. Δηλαδή τη διαμάχη για τη συνέχιση ενός νοήματος ή στην περίπτωση της σειράς, ενός συμβόλου. Πράγματι με την απόσυρση του Steve Rogers από τον τίτλο του Captain America, αποτραβιέται μαζί του και μία παλιότερη εποχή. Και στην Αμερική της κοινωνικής ανισότητας και του μόνιμου υποβόσκοντα ρατσισμού, ο οποίος κλιμακώθηκε ιδιαίτερα πέρσι με το κίνημα του Black Lives Matter, το ερώτημα για το αν χρειαζόμαστε έναν δεύτερο Captain America είναι περισσότερο καίριο από ποτέ. Και αν όντως χρειαζόμαστε τότε μήπως θα ήταν καλύτερο η θέση του να δοθεί σε αυτόν που εκπροσωπεί τα καταπιεσμένα υποκείμενα αυτής της χώρας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που επιχειρεί να σχολιάσει η σειρά.

Falcon and The Winter Soldier episode 5 runtime and setting leaked |  GamesRadar+
O Wyatt Russell παραδίδει ίσως την καλύτερη και πιο πολυεπίπεδη ερμηνεία της σειράς

Φυσικά όμως, παρά τον κοινωνικό της σχολιασμό δεν παύει να είναι στην ψυχή της μία σειρά φτιαγμένη από τη Marvel. Οπότε δεν παύει να μας δίνει την κλασσική συνταγή που τόσα χρόνια αγαπήσαμε από αυτήν όπως άπλετο χιούμορ και άφθονες σκηνές δράσης. Ναι, το TFATWS είναι πάνω από όλα μία σειρά δράσης με στοιχεία κατασκοπευτικών ταινιών και λίγου πολιτικού θρίλερ. Έχει τις κοιλίες του σε αρκετά σημεία όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή και να του δώσει ακριβώς αυτό που ζητάει. Σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από τη Marvel, είναι όμως ένα ωραίο κλείσιμο (;) στο κεφάλαιο δύο πολύ αγαπημένων ηρώων του franchise και το προοίμιο για ένα νέο. Και με την ανακοίνωση της Marvel ότι θα έχουμε νέα ταινία Captain America από τον show-runner της σειράς Malcolm Spellman (Empire) ξέρουμε ότι δε θα αποχωριστούμε αυτούς του χαρακτήρες σύντομα. Οπότε μέχρι τότε κάνουμε υπομονή και ετοιμαζόμαστε για τη σειρά Loki, την οποία θα δούμε στις οθόνες μας στις 11 Ιουνίου του 2021.

The Falcon and the Winter Soldier - Wield The Shield Αφίσα, Poster |  Europosters.gr
Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.