Ακόμα και στους περίεργους καιρούς που ζούμε, τα Χριστούγεννα, με τα φωτάκια τους, τις μουσικές και τη χαρά των παιδιών τριγύρω, μπορούν πάντα να αποτελέσουν μία χαραμάδα ελπίδας. Και τι είναι πιο όμορφο σε μία τέτοια γιορτή από τα δώρα, είτε τα προσφέρεις σε άτομα που νοιάζεσαι και γνωρίζεις τα γούστα σου, είτε τα κάνεις στον εαυτό σου, είτε σου τα φέρει… ο Άγιος Βασίλης.
Ένα βιβλίο ή ένα comic μπορεί να γίνει ένα απ’ τα πιο όμορφα και γεμάτα νόημα δώρα, αρκεί να μπορεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από εκείνα τα νέα βιβλία που θα κρατήσουν εξαιρετική συντροφιά σε εσάς και τους οικείους σας αυτά τα Χριστούγεννα, αρκεί να τα ψάξετε και να επιλέξετε να τα διαβάσετε. Οπότε, αν έχετε τζάκι βάλτε φωτιά, αν όχι ζεστάνετε έτσι κι αλλιώς την πολυθρόνα και το σαλόνι σας, καθίστε αναπαυτικά δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο κι αρχίστε αμέσως την ανάγνωση.
Jean Patrick Manchette – Νάδα (εκδόσεις Άγρα)
Προσοχή! Το βιβλίο ΝΑΔΑ του Manchette δεν είναι ένα τυχαίο αστυνομικό μυθιστόρημα, από αυτά που διαβάζει κανείς μόνο για την αποκάλυψη στο τέλος των σελίδων του και για να νιώσει το αίμα να βράζει στις φλέβες του από αγωνία. Είναι και αυτό. Όχι, όμως, μόνο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βιβλίο που στόχο του έχει την αντιπαράθεση και την ανάδειξη της διάστασης της γαλλικής πραγματικότητας πριν και μετά τον εμβληματικό Μάη του ’68, μια κατάσταση που βίωσε κατά κάποιον τρόπο και η ελληνική κοινωνία μετά την Μεταπολίτευση.
Με πρωταγωνιστές ήρωες που η νέα εμπορευματοποιημένη, εφησυχασμένη πραγματικότητα της δεκαετίας του ’70, θέτει στο περιθώριο της, ο Manchette επιχειρεί να συγκρουστεί με αυτή, ενώ επί της ουσίας θέτει στο στόχαστρό του το ίδιο το συμβόλαιο μιας παρηκμασμένης κοινωνίας με το κράτος, σε αντιδιαστολή με το επαναστατικό ιδεώδες, τον ρομαντισμό και το όνειρο για κάτι παραπάνω από όσα μας έταξαν, προκειμένου να παραχωρήσουμε την ελευθερία μας σε αυτό. Αυτή κι αν είναι μια χριστουγεννιάτικη ευχή!
Francois Thomazeau – Μασσαλία Εμπιστευτικό (εκδόσεις Οκτάνα)
Ένα νουάρ μυθιστόρημα που ακολουθεί εκείνη την παράδοση της νουάρ λογοτεχνίας που ξετυλίγουν την πλοκή τους γύρω από πολιτικοϊστορικά γεγονότα, τα οποία γίνονται οι αφορμές για το ξεκίνημα της ιστορίας του. Ειδικότερα, λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου και ενώ το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία, ένας αστυνομικός δέχεται μια σφαίρα στη μέση ενός μασσαλιώτικου δρόμου που χωρίζει τα πολιτικά γραφεία σοσιαλιστών και συντηρητικών. Τοπικοί και οικονομικοί παράγοντες, υπόκοσμος, μαφία, υπόγεια δίκτυα ακροδεξιών και κομμουνιστών, αφρικανοί μετανάστες και ιταλοί μεροκαματιάρηδες, όλοι γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός όχι και τόσο κλασσικού γαλλικού νουάρ με επίκεντρο τη Μασσαλία, την πιο διάσημη πόλη του γαλλικού νότου, με μια μόνιμη μυρωδιά αντίστασης στον αέρα της, αφού ευχή και του Thomazeau για τα φετινά Χριστούγεννα φαίνεται να είναι η εξέγερση των λαών!
Ramon Diaz Eterovic – Άγγελοι και Ερημίτες (εκδόσεις Angelus Novus)
Ο ντετεκτιβ Ερέδια είναι ο πρωταγωνιστής των noir ιστοριών του Χιλιανού συγγραφέα Ramon Diaz Eterovic. Ενταγμένος στο ρεύμα του λατινοαμερικάνικου αστυνομικού μυθιστορήματος, το βιβλίο του Ramon Diaz Eterovic περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του είδους που το ξεχωρίζουν από άλλες «σχολές» της αστυνομικής λογοτεχνίας: το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό είναι βασικό συστατικό της ιστορίας, ο Ερέδια είναι ένας αντι-ήρωας, ένας απόκληρος και αντικαθεστωτικός ντετέκτιβ που δεν δρα με τις παραδοσιακές μεθόδους της αστυνομίας, ενώ το ζητούμενο δεν είναι απλώς η αποκάλυψη του μυστηρίου αλλά ολόκληρο το νήμα που ξετυλίγεται πίσω από το έγκλημα.
Οι «Άγγελοι και Ερημίτες» αποτελούν το τέταρτο από τα δεκαοκτώ noir μυθιστορήματα του συγγραφέα, αλλά μόλις το δεύτερο που μεταφράζεται στα ελληνικά, σε προσεγμένη και μεστή μετάφραση του Κρίτωνα Ηλιόπουλου για τις εκδόσεις Angelus Novus. Σε αυτήν την ιστορία ο ντετέκτιβ Ερέδια καλείται να διαλευκάνει ένα έγκλημα με θύμα ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πλοκάμια της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της Χιλής, λίγα χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Πινοτσέτ.
Juan Diaz Canalez /Juanjo Guarnido – Blacksad: Τα πάντα καταρρέουν (εκδόσεις Μικρός Ήρως)
«Η περιέργεια, ίσως να σκότωσε μερικές γάτες, όχι όμως και αυτήν εδώ. Είναι σκληρό καρύδι.»
Οι δημιουργοί του Blacksad επιστρέφουν μετά από οχτώ χρόνια απουσίας με το έκτο μέρος της θρυλικής σειράς, το οποίο μάλιστα είναι υποψήφιο για τα βραβεία Angoulême 2022. Από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως η νέα αυτή ιστορία θα κυκλοφορήσει σε δύο τεύχη και στα χέρια μας ήδη κρατάμε το πρώτο μέρος!
Το θρυλικό δίδυμο επιστρέφει σε ένα σκληρό noir σκηνικό, που μπορεί να έχει ζωόμορφους πρωταγωνιστές, όμως καταφέρνει με τρόπο εξαιρετικό να κατανοήσει το άγχος και τον τρόμο που γεννά στους ανθρώπους το κλειστοφοβικό αστικό περιβάλλον. Οι κομματιασμένοι ουρανοί, ο ελάχιστος χώρος και η έλλειψη διαφυγής αποτελούν δομικά κομμάτια κάθε πόλης και κάθε νεύρωσης που αυτή προκαλεί. Σε αυτή την πόλη οι γραμμές μεταξύ «καλού» και «κακού» παραμένουν πάντα αδρές. Εκεί μέσα ένα σκληροτράχηλος ντετέκτιβ καλείται να αντιμετωπίσει εγκληματίες, διεφθαρμένους αστυνομικούς και περαστικούς που δεν είναι ποτέ τόσο αθώοι όσο φαίνονται, γνωρίζοντας ότι πάντοτε η δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί μόνο εν μέρει, αφήνοντας ένα «υπόλοιπο» αδικίας, για το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε η αστυνομία μπορούν να κάνουν κάτι.
Andrzej Sapkowski – Witcher (εκδόσεις Selini)
Πέρα από την επιτυχημένη σειρά ή το κορυφαίο παιχνίδι, έχει ξεχωριστή σημασία να διαβάσει κανείς τα βιβλία που ενέπνευσαν όλες αυτές τις διασκευές, την πηγή του Γητευτή, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Selini. Στα γεμάτα φαντασία, τρόμο και συναίσθημα βιβλία του, ο Sapkowski μας δείχνει πώς τα γεγονότα που εξιστορεί, ο πόλεμος, η δυστυχία, ο πόνος, δεν αφορούν απλά έναν ήρωα και τους φίλους του. Αφορούν τους απλούς ανθρώπους που σκοτώνονται στις μάχες ή στα πλιατσικολογήματα. Τους φτωχότερους που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους έναν κόσμο βίας για να προχωρήσουν σε μια λιγότερη θανατηφόρα εποχή. Όπως και στον ύστερο καπιταλισμό, ο κόσμος του Witcher είναι σε μια εποχή όπου το παλιό δεν έχει πεθάνει ακόμα και το νέο πασχίζει να γεννηθεί. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μια εποχή τεράτων.
Σε αυτό τον λεπτό πάγο πατάει και ο Γητευτής προσπαθώντας να μη σπάσει η λεπτή ισορροπία που τον κρατά ζωντανό, η απάθεια και η γαλήνη του. Όμως η συμβίωση και το ταξίδι με τη Ciri τον αναγκάζει να αναμετρηθεί με τον καιρό των αλλαγών…
Διαβάστε επίσης αναλυτικά κείμενα για: Το Σπαθί του Πεπρωμένου, Το Αίμα των Ξωτικών, τον Καιρό της Περιφρόνησης
R. A. Salvatore – The Dark Elf Trilogy (εκδόσεις Anubis)
O Drizzt Do’Urden είναι από τους πιο διάσημους ήρωες του Dungeon and Dragons. Στην πρώτη προσωπική του τριλογία, το Dark Elf Trilogy (Πατρίδα, Εξορία, Ξενιτιά) πραγματικά τον γνωρίζουμε, και μαζί με αυτόν, την κοινωνία των Drow, τη μυστηριώδη πόλη των αραχνών, τη Menzoberranzan και τη φρικιαστική θεά τους, τη Lolth.
Ο R.A Salvatore, στο Dark Elf Trilogy μας δίνει μια κοινωνία η οποία είναι δεμένη μόνο από το μίσος της για όσους δε της μοιάζουν. Ρατσισμός, σκλαβιά, μισαλλοδοξία, θρησκευτικός φανατισμός και ασταμάτητες αιματηρές εσωτερικές διαμάχες διαμορφώνουν τη ζωή στα σκοτεινά σπήλαια της πόλης των Αραχνών. Η Menzoberranzan είναι το πολιτισμικό και πολιτικό όνειρο κάθε σκληρού φιλελεύθερου, μια συγκέντρωση ατόμων που μόνο τυπικά μπορεί να θεωρηθεί κοινωνία. Οι περιγραφές του συγγραφέα είναι πολυπληθείς, ακριβείς και λεπτομερείς. Ο Salvatore καταφέρνει και ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής που, ενώ μας απωθεί, δυστυχώς, δε μας ξαφνιάζει.
Julien Blondel / Jean-Luc Cano- Έλρικ 3. Ο Λευκός Λύκος (εκδόσεις Αίολος)
Η πιο πιστή (κατά τον ίδιο τον συγγραφέα Michael Moorcock) μεταφορά του ασπρομάλλη μάγου, ξεπεσμένου αυτοκράτορα και τραγικού (αντί)ήρωα Έλρικ του Μελνιμπονέ,, επιστρέφει με το τρίτο της, πανέμορφο τεύχος, τον οποίο μάλιστα προλογίζει ο ίδιος ο Neil Gaiman, με τίτλο Ο Λευκός Λύκος! Στο σενάριο συνεχίζουν οι Julien Blondel και Jean-Luc Cano και οι Didier Poli και Robin Recht στο σχέδιο.
Έχοντας πλέον μια πολύ καλή εικόνα για το τι εστί Μελνιμπονέ, εδώ εστιάζουμε στον ίδιο τον χαρακτήρα, που βιώνει τη ζωή ως τραγωδία. Όμως ο Έλρικ, ακόμα και έτσι, είναι μια προσωπικότητα στο κατώφλι των αλλαγών που έρχονται, στην αυγή μιας νέας εποχής η οποία δεν έχει καλά – καλά ξεκινήσει. Όμως και το παρελθόν δεν έχει αποδεχθεί τον θάνατο του.
Όλη αυτή την πάντα άνιση μάχη του Έλρικ με το Σπαθί του, με την ίδια την κουλτούρα του, μια κατάσταση τόσο πολιτική όσο και ψυχολογική (έννοιες που δεν έχουν και τεράστια απόσταση), ο τρίτος τόμος της μεταφοράς των ιστοριών του Ελρικ σε comic τον αποδίδει με μια μικρή, τοπογραφική παράκαμψη από το αρχικό υλικό, αλλά με ένα σχέδιο αιθέριο, ονειρικό, με αδρές γραμμές που χωρούν μέσα τους όλη τη βία και τον εκκωφαντικό κρότο μιας αυτοκρατορίας που καταστρέφεται.
Διαβάστε επίσης αναλυτικά κείμενα για τους προηγούμενους τόμους: Ο Ρουμπινένιος Θρόνος, Καταιγίδα
Edgar Allan Poe – Μακάβριες Ιστορίες Ι (εκδόσεις Οξύ)
Ίσως η πιο ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων του Poe είναι εκείνη που ανθολόγησε ο Charles Baudelaire, ο οποίος ποιητής που σύστησε τον συγγραφέα τρόμου στο ευρωπαϊκό κοινό. Αυτή η πολύτιμη συλλογή, μεταφρασμένη στα ελληνικά με βάση τη γαλλική μετάφραση του Baudelaire, κυκλοφορεί πλέον σε έναν πολυτελή σκληρόδετο τόμο από τις εκδόσεις Οξύ, εικονογραφημένη υπέροχα απ’ τον εξαιρετικά ταλαντούχο εικονογράφο Benjamin Lacombe.
Στον πρώτο τόμο των Μακάβριων Ιστοριών βρίσκουμε περισσότερο (όπως ο Οίκος των Άσερ) ή λιγότερο γνωστά διηγήματα του Poe αλλά και ένα βιογραφικό σημείωμα γραμμένο απ’ τον Γάλλο ποιητή. Αυτός μας εισάγει στο έργο του συγγραφέα, τονίζοντας:
«Τι θλιβερή τραγωδία είναι η ζωή του Έντγκαρ Πόε! Κι ο θάνατός του ένα φριχτό αποτέλεσμα που ο τρόμος του γιγαντώνεται απ’ την ασημαντοσύνη!»
Ανθολογία – Diabolik: Με το Βλέμμα των άλλων (Jemma Press)
O χαρακτήρας του Diabolik αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο της 9ης Τέχνης, της ευρωπαικής αλλά και γενικά. Μια γνωριμία μαζί του είναι κάτι παραπάνω από επιβαλλόμενη.
Το Diabolik: Με το Βλέμμα των Άλλων,περιέχει έργα των: Alessandrini, Baldazzini, Bevilacqua, Camuncoli, Carnevale, Castellini, Cavazzano, Enoch, Facciolo, Giardino, Lozzi, Mastantuono, Mattotti, Milazzo, Paludetti, Palumbo, Toppi, Villa, Zaniboni και Ziche, όλοι τους γνωστοί και καταξιωμένοι στον χώρο της 9ης Τέχνης σε διάφορα μετερίζια (Disney λόγου χάρη για τους Cavazzano και Ziche), αλλά και έναν πρόλογο από τον Milo Manara.
Όλοι τους προσπάθησαν να αποδώσουν τον πολύπλοκο αυτό χαρακτήρα με το δικό τους τρόπο, να εξερευνήσουν, τόσες δεκαετίες μετά, τι ήταν αυτό που έκανε τον Diabolik έναν πραγματικό άρχοντα του τρόμου και του σασπένς. Διαφορετικές τεχνοτροπίες, είδη σχεδίου, σκιάσεις και γραμμές συναντιούνται προσπαθώντας να λύσουν αυτό το μυστήριο. Η μόνη τεχνικά κοινή συνισταμένη παραμένει το ασπρόμαυρο, καθώς αλλιώς δε θα μπορούσε να γίνει καν λόγος για fumetti…
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Stuart McBride – Σφαγείο Ψυχών (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)
Το Σφαγείο Ψυχών του Stuart Macbride είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Λόγκαν ΜακΡέι, αρχιφύλακα της Γρανιτένιας Πόλης, η οποία κλονίζεται μετά την αποκάλυψη ενός κοντέινερ γεμάτου με ανθρώπινο κρέας, που προμηθεύει με αυτό τα κρεοπωλεία της, γεγονός που αμέσως συσχετίζεται με την αποφυλάκιση ενός παρανοϊκού δολοφόνου, που είκοσι χρόνια πριν σφάγιασε ανθρώπους σε ολόκληρη την Βρετανία.
Το κύριο συστατικό της επιτυχίας του βιβλίου του Macbride έγκειται στο γεγονός ότι αυτός επιλέγει να «παίξει» με το ταμπού της ανθρωποφαγίας, με ιδιαίτερα πετυχημένο τρόπο, γεμάτο gore περιγραφές και τη δημιουργία γκροτέσκων εικόνων, χωρίς να λυπηθεί τον αναγνώστη, αναμιγνύοντας τες μάλιστα με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ και καυστικό σχολιασμό της σύγχρονης κουλτούρας αστυνομικών σειρών, αλλά και της ίδιας της αγγλικής πραγματικότητας, υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και του τρόπου με τον οποίο αυτή αλλοιώνεται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ και τα νούμερα της τηλεθέασης.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσιάσης στο site μας
Alejandro Pizarnik – Η Kόμισσα του Αίματος (εκδόσεις Οξύ)
Μία από τις πιο αιμοδιψείς προσωπικότητες του παρελθόντος αποτελεί η Κόμισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορυ, η αποκαλούμενη και ως πρώτη γυναίκα serial killer, αφού στο παλάτι που διαβιούσε στην Ουγγαρία του 16ου αιώνα, είχε βασανίσει και σκοτώσει περισσότερες από 600 κοπέλες, κυρίως φτωχές, ενώ πίστευε ότι θα λειτουργούσε σαν ελιξίριο νεότητας το να κάνει μπάνιο στο αίμα παρθένων κοριτσιών. Την ιστορία της Μπάθορυ που είχε αναπλάσει το 1966 (λίγα χρόνια βάλει τέλος στη ζωή της) μία απ’ τις σημαντικότερες ποιήτριες της Αργεντινής του 20ου αιώνα, η Alejandra Pizarnik και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Οξύ σε μία πολυτελή (και οπτικά θεσπέσια) εικονογραφημένη έκδοση δια χειρός (του επίσης Αργεντίνου) Santiago Caruso.
Ο θάνατος είναι μία τελετή για την Κόμισσα Μπάθορυ, η οποία εφευρίσκει νέους τρόπους να διασκεδάζει τα σαδιστικά της ένστικτα. Πέραν των ευεργετικών ιδιοτήτων που πιστεύει ότι έχει το αίμα των νεαρών παρθένων, με το οποίο λούζεται προσδοκώντας έτσι να διατηρήσει αναλλοίωτη την νεότητά της, παράλληλα απολαμβάνει το θάνατο ως ιεροτελεστία και τη βία ως φετίχ. Ως εκ τούτου δικαίως της έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «γυναίκα – βαμπίρ», αφού δεν σκοτώνει μονάχα για να ζήσει (για να διατηρήσει την ομορφιά της νεαρής της ηλικίας για την ακρίβεια), αλλά και για την απόλαυση του φρέσκου αίματος, της σάρκας των θυμάτων της.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Ashley Audrain – Το ένστικτο (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο για την έτερη πλευρά της μητρότητας, αυτήν που δεν διαβάζεις στα ευοίωνα μητρικά blogs και στα μυθιστορήματα με το ευτυχισμένο τέλος. Η Ashley Audrain γράφει για τη μητρότητα που πονά και που σου ξεσκίζει ανεπανόρθωτα το κορμί, για την αϋπνία και την ανυπέρβλητη σωματική κούραση, για την αίσθηση ότι είσαι ανέτοιμη, ανεπαρκής, για την αδυναμία άμεσης σύνδεσης με το παιδί, συναισθήματα απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα, που αποτελούν όμως μόνιμη πηγή στρες και αυτοενοχοποίησης για κάθε νέα μητέρα.
Το βιβλίο διαβάζεται ως ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ έντασης και αγωνίας, ως αλληγορία για την επιλόχειο κατάθλιψη και ψύχωση, ως σπαρακτική καταβύθιση στην άβυσσο του πένθους και της απώλειας, ως pro-choice, φεμινιστική αφήγηση για την αλληλεπίδραση γυναικείας ταυτότητας και μητρότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα βιβλίο που υπερβαίνει τα στενά όρια του είδους του θρίλερ, μια ιστορία με την οποία κάθε γυναίκα, μητέρα ή μη, μπορεί να ταυτιστεί, και ένας από τους μικρούς λογοτεχνικούς θριάμβους της χρονιάς που διανύουμε.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Sylvia Moreno-Garcia – Mexican Gothic (εκδόσεις Κλειδάριθμος)
Η νεαρή socialite Noemi, επισκέπτεται την ξαδέρφη της Catalina, στο κάστρο που διανέμει με τον νέο της σύζυγο, έναν βρετανό μεγιστάνα, ύστερα από επίκληση του πατέρα της Καταλίνα ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στην κόρη του που πηγάζει από το περιβάλλον της. Η άφιξη της Noemi στην αινιγματική βίλλα, αποκομμένη από την κοινωνία του Μεξικού, μας εισάγει στην παρουσίαση του μυστηρίου μέσω ενός cast αρχέτυπων χαρακτήρων γοτθικού μυθιστορήματος και ξεκαθαρίζει την θέση της πρωταγωνίστριας. Με άλλα λόγια, ο ρόλος της είναι να διαλευκάνει το μυστήριο και να σώσει την ξαδέρφη της από το επικείμενο κακό που παραμονεύει στις σκιές του κάστρου. Η ιστορία αποπνέει έντονα την αίσθηση του μουχλιασμένου και του σαπισμένου, εντείνοντας έτσι το αίσθημα της αγωνίας. Πάνω από όλα ο τρόμος του Mexican Gothic είναι σιωπηλός και ανατριχιαστικός, καθώς εδραιώνεται ως πανταχού παρουσία. Η συγγραφέας Sylvia Moreno-Garcia εξερευνά τα όρια του λογοτεχνικού είδους, του κοινωνικού είδους, χρησιμοποιώντας εφιαλτικές εικόνες ως μέσο για να μιλήσει για την ευγονική, την αποικιοκρατία και την πατριαρχία που σιωπά γυναίκες και μειονότητες και τους αναθέτει το ρόλο του παθητικού θύματος και του σεξουαλικού αντικειμένου. Tο βιβλίο αποτελεί retelling του κλασσικού μυθιστορήματος «Ρεβέκκα» της Daphne du Maurier και απευθύνεται σε οποιονδήποτε αναγνώστη αναζητά γλοιώδη τρόμο με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.
Ted Chiang – Εκπνοή (εκδόσεις Ίκαρος)
Ο Ted Chiang είναι το ανερχόμενο αστέρι της επιστημονικής φαντασίας διεθνώς και με την τελευταία του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Εκπνοή, επιβεβαιώνει απόλυτα τη φήμη του. Ο Chiang αναμετριέται με μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα: καθορισμός/ελεύθερη βούληση, φύση/ανατροφή, διαμόρφωση της συνείδησης και πολλά ακόμα. Τα τοποθετεί όμως σε ένα sci fi πλαίσιο και τα συνδέει με συγκεκριμένες τεχνολογικές εξελίξεις ιδιαίτερα ρεαλιστικές καθώς συνήθως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε. Με αυτό τον τρόπο, ανανεώνει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις πολλών δεκαετιών, τους δίνει νέα πνοή και σύνδεση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η γραφή του είναι γλυκιά και ευαίσθητη και με εντυπωσιακή άνεση χτίζει σύνθετα διλήμματα για τους πρωταγωνιστές του χωρίς να κουράζει ούτε λεπτό. Όλο το βιβλίο είναι εξαιρετικό ενώ το δε τελευταίο διήγημα της συλλογής (Η αγωνία είναι ο ίλιγγος της ελευθερίας), σαφώς επηρεασμένο από την υπαρξιστική φιλοσοφία, αποτελεί ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Δημοσθένης Παπαμάρκος / Kanellos Cob – Γυμνά Οστά (εκδόσεις Polaris)
Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην επιστημονική φαντασία, κάτι που συχνά ξεχνάμε. Τα Γυμνά Οστά από τους Δημοσθένη Παπαμάρκο (τον συγγραφέα του πολυδιαβασμένου Γκιακ) και Kanellos Cob ξαναπιάνει αυτό το νήμα και πάει την ιστορία του στο τέλος των ιστοριών, σε μια εφιαλτική έρημο όπου μηχανή και άνθρωπος συνεργάζονται ενάντια σε… μηχανές και ανθρώπους. Μπλέκοντας τις μορφές αφήγησης και με έντονο τον ρόλο της κινητικής αφήγησης από το… σουρεαλιστικά εφιαλτικό σχέδιο του Kanellos Cob, το δίδυμο μας παρουσιάζει μια πραγματικότητα όπου οι αυτoνομημένες μηχανές συνυπάρχουν με εξαθλιωμένους ανθρώπους για να κυνηγούν πτώματα και κόκαλα για ενέργεια και τροφή.
Ένα post-apocalpytic μηδενιστικό σκηνικό όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με τους δολοφόνους τους, με ένα σχέδιο τόσο όμορφο, σουρεαλιστικό και εφιαλτικό που λειτουργεί ως αισθητική συμπλήρωση της ιστορίας. Η ολοκλήρωση της ιστορίας αυτής ήταν κάτι που περιμέναμε χρόνια, από τότε που την είδαμε για πρώτη φορά στις σελίδες του Μπλε Κομήτη, του περιοδικού comics που σταμάτησε πολύ πρόωρα τη λειτουργία του. Γίνεται λοιπόν να μην την πάρετε ολόκληρη στα χέρια σας;
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
George Orwell – 1984 (εκδόσεις Οξύ)
Η περσινή χρονιά μπορεί αναμφισβήτητα να χαρακτηρισθεί ως «έτος Orwell» για τις ελληνικές εκδόσεις, αφού με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από το θάνατο του συγγραφέα τα βιβλιοπωλεία πλημμύρισαν με νέες μεταφράσεις των έργων του, ιδιαίτερα του 1984 και της Φάρμας των Ζώων. Μία από αυτές τις εκδόσεις του 1984 που ξεχωρίζει τόσο για το εντυπωσιακό εξώφυλλο, όσο και για την έγκυρη μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου, είναι εκείνη της σειράς Οξύ Classics σε μετάφραση Πάνου Τομαρά.
Το 1984 αποτελεί τη Βίβλο της δυστοπικής λογοτεχνίας. Γραμμένο στις αρχές του 20ου αιώνα προέβλεψε μία μορφή ολοκληρωτισμού που στις μέρες μας εν πολλοίς έχει γίνει πραγματικότητα. Το 1984 μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί τα πάντα μέσω συσκευών προηγμένης τεχνολογίας, σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος απέναντι σ’ έναν αόρατο εχθρό δεν τελειώνει ποτέ, οι σκέψεις περνούν στην παρανομία και κάθε απόκλιση από τις επιταγές του καθεστώτος τιμωρείται αμείλικτα ώσπου να «διορθωθεί». Σε έναν κόσμο όπου ο «πόλεμος» σημαίνει «ειρήνη» με απόφαση του καθεστώτος, που βρίσκονται όλοι υπό διαρκή παρακολούθηση, αφού έχουν εξαϋλωθεί τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων, πάντοτε «για το καλό τους».
Sejic Stjepan – Harleen (εκδόσεις Οξύ)
Ίσως ο πιο δημοφιλής γυναικείος χαρακτήρας comics των τελευταίων χρόνων να είναι η Harley Queen, χάρη στην εξαιρετική της κινηματογραφική ενσάρκωση απ’ την Margot Robbie. Όμως, σε αντίθεση με το κινηματογραφικό (και τηλεοπτικό) σύμπαν της DC όπου ο χαρακτήρας της Harley Queen έχει κερδίσει την προσοχή και τις ιστορίες που της αξίζουν, στα comics δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια μία σειρά αντάξια της δημοφιλίας της. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έδωσε ο Κροάτης δημιουργός Sejic Stjepan ο οποίος μας πρόσφερε τη δική του εκδοχή του origin της Harley στο πλαίσιο των Black Label ιστοριών της DC.
Στις σελίδες της Harleen ακολουθούμε τα πρώτα βήματα της Χαρλίν Κουίνζελ, της νεαρής ψυχιάτρου, οι έρευνες της οποίας την οδηγούν στην πύλη του Arkham Asylum, εκεί όπου θα δοκιμάσει την πρωτότυπη θεωρία της που στοχεύει να αναγνωρίζει τα σημάδια γέννησης της διαταραχής σε πρόσωπα που ίσως μετατραπούν στους νέους εγκληματίες της Γκόθαμ. Εκεί όμως θα συναντήσει τον Joker, ο οποίος θα της γίνει έμμονη ιδέα. Η χημεία που δημιουργείται μεταξύ της θεράπουσας ιατρού και του -υποτίθεται- θεραπευόμενου δεν θα καταλήξει τελικά στο σκοπούμενο αποτέλεσμα, αλλά στη μετατροπή της νεαρής επιστήμονα σε μία απ’ τις εμβληματικότερες γυναικείες εγκληματικές μορφές των comics.
Zdarsky – Spider-man: Η ιστορία της ζωής μου (εκδόσεις Anubis)
Το Spider-man: Life Story του MVP των υπερηρωικών Chip Zdarsky (Sex Criminals, Daredevil) ξεκινά με αφετηρία την «ημερομηνία γέννησης» του χαρακτήρα, κάνει μία αναδρομή στα χρόνια του Spider-man βάζοντας όμως την εξής συνθήκη: κάθε κεφάλαιο ισοδυναμεί με δέκα χρόνια και σε κάθε ένα από αυτά ο Peter Parker μεγαλώνει κανονικά. Και μαζί του όπως είναι φυσικό μεγαλώνει και ο Spider-man.
Το σχέδιο της ιστορίας το έχει καρπωθεί ο επίσης βετεράνος Mark Bagley (Avengers Assemble, The Amaizing Spider-man). Αν είναι να πούμε για έναν σύγχρονο σχεδιαστή ο οποίος μπορεί να σχεδιάσει αψεγάδιαστα τον Spider-man, τότε είναι σίγουρα αυτός.
Το κόμικ αποτελεί ένα μήνυμα αγάπης στην εξηντάχρονη σταδιοδρομία του ήρωα. Στο τέλος καταφέρνει με έναν γλυκόπικρο και εξαιρετικό τρόπο να μιλήσει για όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν τον Spider-man εξήντα χρόνια μετά να είναι ακόμα ένας από τους πιο αγαπητούς σούπερ ήρωες των ημερών μας.
Tito Faraci / Georgio Cavazzano – Spider-Man: Το Μυστικό του Κρυστάλλου (εκδόσεις Μικρός Ήρως)
Μένουμε σε mood Spider-man με το ιδιαίτερο, ευρωπαικής κοπής έργο των Tito Faraci και Giorgio Cavazzano, το οποίο αποδεικνύει πως ο Αραχνάκιας μπορεί να γεννήθηκε ανάμεσα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, όμως μια χαρά τα καταφέρνει και στην Παλαιά Ήπειρο!
Και, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες του περιπέτειες, εδώ ο Peter Parker πρέπει να αναμετρηθεί με ένα τρομακτικό μυστήριο που έχει τις ρίζες του στο νησί Μουράνο της Βενετίας από την εποχή ακόμα της Δημοκρατίας της Βενετίας του 17ου αιώνα. Ένα μυστήριο που σχετίζεται με ένα καταραμένο πλάσμα, τον απόκοσμο κόμη Αλβίζε Τζάνους, επιστήμονα και αλχημιστή που «αφιέρωσε στην τέχνη της υαλουργίας όλη του τη ζωή… και, κατά μία έννοια, ακόμα και τον θάνατό του».
Όπως αναφέρει και ο εκδότης του πρωτότυπου έργου Enrico Fornaroli στο εισαγωγικό σημείωμα: «Το Μυστικό του Κρυστάλλου, αντιπροσωπεύει για όλους εμάς ένα πρώτο, επιτυχημένο πιστεύουμε, παράδειγμα για το πώς οι μεγάλοι ήρωες του αμερικανικού κόμικς μπορούν να αποκτήσουν νέα πνοή διαμέσου των δασκάλων του ιταλικού και ευρωπαϊκού κόμικς».
Donny Cates – Venom: Άβυσσος (εκδόσεις Οξύ)
Το ξέρουμε ότι είστε ενθουσιασμένοι απ’ τους τόσους villains που εμφανίστηκαν στο Spider-man: No Way Home, όμως όλοι ξέρουμε ότι η μεγάλη απουσία απ’ τον MCU και τη νέα κινηματογραφική σειρά Spider-Man δεν είναι άλλη από τον Venom, του οποίου η ιστορία ξετυλίγεται κινηματογραφικά στο παράλληλο Marvel Universe της Sony με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy.
Αν ψάχνετε να διαβάσετε μία συναρπαστική ιστορία του Venom σε comic, κάτι ξεχωριστό από όσα έχουμε δει στις κινηματογραφικές του εμφανίσεις αλλά και στα διάφορα origins που κυκλοφορούν κατά καιρούς στα comics, τότε σίγουρα πρέπει να βρείτε το απίστευτο run του Donny Cates, του οποίου τα δύο πρώτα volumes έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Οξύ. Η «Άβυσσος» αποτελεί τον δεύτερο τόμο, που ακολουθεί τα φαντασμαγορικά γεγονότα του πρώτου (Rex), στο οποίο ο Eddie Brock είχε έρθει αντιμέτωπος με τον Knull, έναν θεό-ξενιστή, του οποίου η ιστορία αναπλάθει το origin του symbiote. Πλέον στην «Άβυσσο» ο Brock επιστρέφει σε μία πιο «γήινη» πραγματικότητα, εγκλωβισμένος όμως σε ένα εργαστήριο, στο οποίο προσπαθούν να αποκαλύψουν τα αινίγματα του ξενιστή του. Παράλληλα, ο Brock καλείται να προστατέψει τον μικρό του αδερφό, τον οποίο μέχρι τότε δεν γνώριζε καν ότι είχε!
Matt Fraction / David Aja / Javier Pulido – Hawkeye: Η Ζωή μου ως Όπλο (εκδόσεις Οξύ)
Περνώντας απ’ τον κινηματογράφο στην τηλεόραση, η πιο hot υπερηρωική τηλεοπτική σειρά της περιόδου δεν είναι άλλη απ’ τη σειρά με πρωταγωνιστή τον Hawkeye στο Disney+! Χάρις στις εκδόσεις Οξύ, παράλληλα με την προβολή των πρώτων επεισοδίων της σειράς κυκλοφόρησε το comic των Matt Fraction (σενάριο), David Aja και Javier Pulido (σχέδιο) στο οποίο βασίζεται το σενάριο της σειράς.
Θα έλεγε κανείς πως το γεγονός ότι ο Hawkeye είναι ένας ήρωας χωρίς υπερδυνάμεις κάνει τις ιστορίες του λιγότερο ενδιαφέρουσες και τον ίδιο πιο αδύναμο χαρακτήρα. Όμως ο Matt Fraction μας αποδεικνύει ότι αυτή η έλλειψη του χαρακτήρα μπορεί να μετατραπεί σε αρετή του σεναρίου, το οποίο μας παρουσιάζει έναν πιο γήινο, καθημερινό ήρωα, ο οποίος ζει μία συμβατική -κατά δύναμιν- ζωή και όταν δεν συμμαχεί με τους Avengers αναμετριέται με εχθρούς στα μέτρα του. Έτσι προκύπτει μία αληθινή, προσγειωμένη υπερηρωική ιστορία, μία απ’ τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τα comics της Marvel.
Το run του Fraction δεν αποτελεί ένα origin story, τουλάχιστον όχι με την τυπική έννοια. Πάντως, παρόλο που το παρελθόν του Hawkeye θεωρείται δεδομένο στις ιστορίες αυτού του run, τελικά ο Fraction καταφέρνει να μας επανασυστήσει τον Hawkeye, να μας εισάγει στην καθημερινότητα και στον ψυχισμό ενός απ’ τους πιο παρεξηγημένους υπερήρωες που δεν του αρκεί πλέον να περνάει απαρατήρητος.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Liv Strömquist – Το Φρούτο της Γνώσης (Jemma Press)
Το Φρούτο της Γνώσης διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία για να εξετάσει το πώς διαφορετικές κοινωνίες σε διαφορετικά χρονικά σημεία καταπίεσαν τη γυναικεία σεξουαλικότητα, απέδωσαν μαγικές (της σκοτεινής μαγείας) ιδιότητες στο αιδοίο και επέβαλαν παράλογους περιορισμούς και ποινές στις γυναίκες. Τα στιγμιότυπα που επιλέγει προκαλούν συγχρόνως γέλιο, οργή αλλά και αμηχανία για το πόσους από αυτούς τους μύθους διατηρούνται και σήμερα. Η δημιουργός Liv Strömquist μας θυμίζει ότι η γυναικεία ανατομία και σεξουαλικότητα διατηρείται ως “μυστήριο” όχι λόγω κάποιας επιστημονικής ανεπάρκειας αλλά λόγω της πατριαρχίας που εγκλωβίζει σε δίπολο το γυναικείο σώμα: το κυνηγάει, το ποθεί και συγχρόνως το μυστικοποιεί και το καταδικάζει. Μέσα από τα επιμέρους ιστορικά γεγονότα που παρουσιάζονται, αναδύεται το δίπολο που θέλει το ανδρικό φύλο υπεύθυνο και ορθολογικό, “παράγοντας” τη γυναίκα ως το αντίθετο του: υστερική, ακατανόητη, παράλογη. Σε μία περίοδο που στιγματίζεται από το ζήτημα των γυναικοκτονιών και την άνοδο των φεμινιστικών αγώνων το Φρούτο της Γνώσης είναι μία χιουμοριστική και αιχμηρή ματιά στην υπόθεση της γυναικείας απελευθέρωσης.
V. E. Schwab – Η Αθέατη Ζωή της Άντι Λάρι (εκδόσεις Selini)
Η Άντι Λάρι είναι μία νεαρή κοπέλα που στο μακρινό παρελθόν έκανε μία συμφωνία με το διάβολο: να ζει για πάντα αλλά με αντίτιμο όλοι όσοι την γνωρίζουν να την ξεχνούν την ίδια κι όλας στιγμή.
Η ζωή της για αιώνες είναι παράδοξη και περιπετειώδης. Η ίδια επιχειρεί να αφήσει το αποτύπωμά της στον κόσμο, διατρέχοντας τις ηπείρους και τους αιώνες, όμως η ζωή της παραμένει αόρατη. Μέχρι κάποια στιγμή, 300 χρόνια μετά, όπου απροσδόκητα συναντάει έναν νεαρό άντρα σε ένα απόμερο βιβλιοπωλείο που δεν ξεχνάει το όνομά της. Κι αυτό της αλλάζει τη ζωή!
Το μυθιστόρημα της V. E. Schwab, καθηλωτικό και αναπάντεχο, είναι απ’ τα διεθνή bestsellers που δεν κέρδισαν τυχαία τη δημοφιλία τους.
Ocean Vuong – Στη Γη είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι (εκδόσεις Gutenberg)
Ο Ocean Vuong είναι το σύγχρονο παιδί – θαύμα της αμερικανικής ποίησης και πεζογραφίας και εδώ επιχειρεί μια ανασκόπηση της ζωής της οικογένειά του, μια ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’60 στο Βιετνάμ και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη Αμερική.
Το Στη Γη Είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι αποτελεί υβρίδιο μυθιστορήματος, πεζού ποιήματος και απομνημονευμάτων. Ο συγγραφέας μέσα από μια αφήγηση αποσπασματική, μη γραμμική, με κεφάλαια διάσπαρτα χρονικά και πρόζα ρέουσα και ρυθμική, συνθέτει ένα ψηφιδωτό της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, εμποτισμένης από φτώχεια, ανέχεια και πόνο, σωματικό και ψυχικό. Μιλά για τη βία, τη βία που έζησε η μητέρα του στο Βιετνάμ, τη φρίκη του πολέμου, των ναπάλμ και των εκτελέσεων, βία που και η ίδια κληροδότησε με τη σειρά της στον γιό της, στα χαστούκια που του έριχνε και τα αντικείμενα που του εκσφενδόνιζε, βία που εκείνος υπέμενε στωικά και είχε κανονικοποιήσει.
Ταυτόχρονα, είναι μια ενδελεχής μελέτη πάνω στην έννοια της ταυτότητας, της κοινωνικά ανατεθειμένης ταμπέλας φύλου, φυλής, σεξουαλικότητας, και όσα αυτή επιτάσσει.
Edouard Louis – Αγώνες και Μεταμορφώσεις Μιας Γυναίκας (εκδόσεις Αντίποδες)
Ο πάντα μαχητικός και πολυαγαπημένος Édouard Louis, ο συγγραφές της γενιάς που όταν μεγάλωνε της υπόσχονταν τα πάντα και βρέθηκε με το τίποτα, αγωνιζόμενη να φτιάξει την ετερόκλητη ταυτότητα της μέσα από τις στάχτες του μέλλοντος, γράφει για έναν πιο σιωπηλό, αλλά πολύ σημαντικό αγώνα, που διαμόρφωσε έντονα τη ζωή του. Ακολουθώντας πάντα το εσωτερικό του μάτι και την αυτοαναφορική τάση που τροφοδοτεί τις ιστορίες του, μετά από την σπαρακτική αφήγηση της ιστορίας του πατέρα του, στο νέο του βιβλίο εστιάζει στη μητρική φιγούρα, την απόλυτα οριοθετημένη από «τη διπλή κυριαρχία που ασκούνταν πάνω της, την κυριαρχία της τάξης και την ανδρική». Μέσα από τη λυρική πραγματικότητα της γραφής του, ο συγγραφέας εξετάζει τους τρόπους χειραφέτησης της σύγχρονης γυναίκας από τη διπλή καταπίεση. Το πώς μπορεί μια γυναίκα μεγαλύτερη, που έζησε όλη της τη ζωή στη σκιά, να βγει στο φως, να ακούσουμε την ιστορία της και τα τραύματά της.
Διαβάστε επίσης αναλυτικά κείμενα παρουσίασης για τα: Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ, Η Ιστορία της Βίας, Ποιος σκότωσε τον Πατέρα μου
Brit Bennett – Το αόρατο μισό (εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η ιστορία εξελίσσεται σε βάθος 40 χρόνων, ακολουθώντας δύο μονοζυγωτικές δίδυμες αδερφές, που μεγαλώνουν σε μια συντριπτικά μαύρη επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Η μοίρα εξαναγκάζει τις δύο αδερφές να αποχωριστούν η μία την άλλη. Έτσι η μία επιλέγει να μείνει στην γενέτειρα της και να διατηρήσει την ταυτότητα ως Αφροαμερικανή, ενώ η άλλη να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Εκεί ανακαλύπτει ότι «περνάει για λευκή» και επομένως, επιλέγει να ζήσει ως λευκή, αποκρύπτοντας την φυλετική της ταυτότητα από τα κοντινότερα της άτομα. Με αφορμή αυτό το διαχωρισμό, η συγγραφέας βρίσκει αφορμή για να μιλήσει για τον συστημικό ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις ενάντια σε μειονότητες και την ψευδαίσθηση του Αμερικάνικου Ονείρου. Με άλλα λόγια, το Αόρατο Μισό θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία λόγω του έντονου κοινωνικοπολιτικού αντίκτυπου που είχε στο αναγνωστικό κοινό.
Jacqueline Woodson – Αν έρθεις σαν τον άνεμο (εκδόσεις Πατάκης)
Mία τρυφερή και συγκινητική ιστορία δύο εφήβων που ερωτεύονται χωρίς να τους εμποδίζει το διαφορετικό χρώμα του δέρματός τους. Πρωταγωνιστές είναι ο Τζερεμάια και η Έλλι, ένα μαύρο αγόρι κι ένα λευκό κορίτσι, που την πρώτη μέρα στο νέο τους σχολείο βιώνουν μία στιγμή κεραυνοβόλου έρωτα, όταν ο Τζερεμάια σκύβει να βοηθήσει την Έλλι να μαζέψει τα σχολικά βιβλία που σκορπίστηκαν στο σχολικό διάδρομο. Κι αν η σκηνή της πρώτης τους συνάντησης στον σχολικό διάδρομο μοιάζει κοινότοπη για ένα έργο εφηβικής θεματολογίας, τα θέματα με τα οποία αναμετριέται τελικά η Woodson στο βιβλίο της δεν είναι καθόλου τετριμμένα. Ο διαρκώς υφέρπων ρατσισμός, τον οποίο αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν η Έλλι και ο Τζερεμάια κάθε φορά που περπατούν χέρι – χέρι και διασταυρώνονται με βλέμματα απορημένα και επικριτικά, αποτελεί ένα εμπόδιο στη σχέση τους που δεν είχαν προβλέψει όταν φλέρταραν αθώα στους διαδρόμους του σχολείου τους.
Η Jacqueline Woodson, αφροαμερικανίδα συγγραφέας βραβευμένη το 2020 με το Hans Christian Andersen Award, αναμετριέται με τον παραλογισμό του ρατσισμού μέσα από τα αθώα μάτια δύο έφηβων που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί δεν μπορούν να ερωτευτούν όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους, απλώς και μόνο επειδή εκείνοι τυχαίνει να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος.
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο στο site μας
Ανθολογία – Τσοντοκόμικ 2 (αυτοέκδοση)
Tο Τσοντοκόμικ 2 συνεχίζει στη λογική του προκατόχου του όσον αφορά την εξωστρέφεια και την κοινωνική διάσταση που δίνει στο πορνό. Σε αυτή τη νέα ανθολογία κόμικς έχουμε μια συλλογή αλληλοδιαπλεκόμενων ιστοριών, που ξεχειλίζουν όμως όλες από καλλιτεχνικό ερωτισμό, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο. Υπάρχουν ιστορίες για BDSM, παραδοσιακό ρομαντισμό, fetishes, ακόμα και (προσωπικά απoδοσμένα) hentai στοιχεία. Υπάρχουν ιστορίες αστείες, υπάρχουν ιστορίες σοβαρές. Την ίδια στιγμή, η LGBTQ εκπροσώπηση είναι σίγουρα πιο έντονη από ότι στο πρώτο.
Οι ίδιες οι δημιουργοί (Κορίννα Μέι Βεροπούλου, Στέλλα Στεργίου, Lussaki, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου Watkinson, Κατερίνα Μ., Poisoner, Σιλένα Νικολοπούλου, Σμαρ, Γεωργία Ζάχαρη, Σιαδώρα, Έλενα Γώγου, ultramarie, βαμπιροπούλα ), έδωσαν στη κάθε μία ιστορία τον προσωπικό της τόνο, ακόμα και όταν μεταχειριζόταν τον ήρωα κάποιας άλλης.
Μέσα από τις γεμάτες «χρωματίλα» του Τσοντοκόμικ 2, βλέπουμε τελικά μια ζωντανή πόλη όπου ζωντανοί άνθρωποι διασκεδάζουν, δουλεύουν, ερωτοτροπούν και αναστενάζουν. Πάνω από όλα όμως, ζουν μαζί. Kαυλωμένα!
Διαβάστε επίσης αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Ακούστε στο Smasspodcast #38 τη συζήτησή μας με τη δημιουργική ομάδα του comic
Σταύρος Κιουτσιούκης – Πατουσάκια (Jemma Press)
Και ποιος δεν αγαπάει τα κόμικ και τα πολυάριθμα στριπάκια, που χαρίζει απλόχερα ο Σταύρος Κιουτσιούκης στο κοινό του; Θες η απλότητα και η αναλογικότητα των σχεδιαστικών του γραμμών; Το αβίαστο χιούμορ του; Η vintage αισθητική του; Η γνήσια φιλογύνικη διάθεση του ερωτισμού του και η ανάγκη του να δείξει ότι ακόμα και στα πιο καθημερινά πράγματα υπάρχει αισθησιασμός; Όλα αυτά τον κάνουν να έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, όμως, υπάρχει κάτι παραπάνω, που ο δημιουργός δεν παραλείπει να υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία: η αγάπη του για τα γυναικεία πέλματα. Μια τέτοια ευκαιρία είναι και το comic του «Πατουσάκια», ένα αλμπουμάκι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press και είναι γεμάτο ερωτικά, φετιχιστικά σχέδια, με πρωταγωνιστή το γυναικείο σώμα και ειδικότερα τα ποδαράκια μας, κορίτσια! Ερωτικό, φρέσκο, πάνγλυκο, παιχνιδιάρικο είναι το μόνο σίγουρο ότι θα σας συντροφεύσει επάξια δίπλα ή και κάτω από το χριστουγεννιάτικό σας δέντρο, χαρίζοντας σας ζεστές ή και υγρές στιγμές. Γιατί δεν ξέρω αν σας το είπαμε, πρόκειται για τσόντα. Ουψ!
Ursula Le Guin – Οι Δώδεκα Κατευθύνσεις του Ανέμου (εκδόσεις Αίολος)
Χωρίς την Le Guin η Επιστημονική Φαντασία και η λογοτεχνία του Φανταστικού της εποχής μας θα ήταν πολύ φτωχότερες. Όπλο της, ο παραμορφωτικός καθρέπτης της φαντασίας, μέσα από τον οποίο, κοιτώντας ένα φανταστικό κόσμο βλέπουμε ταυτόχρονα το δικό μας. Κι επειδή δεν έχουμε συνηθίσει αυτή την οπτική γωνία, παρατηρούμε και όσα είχαμε συνηθίσει να αγνοούμε. Συγγραφέας του Έπους της Γαιοθάλασσας, του Αναρχικού των Δύο Κόσμων και πολλών άλλων σημαντικών έργων, έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων με πέντε βραβεία Χιούγκο και πέντε βραβεία Νέμπιουλα.
Στις «Δώδεκα Κατευθύνσεις του Ανέμου» ανθολογούνται τα πρώτα διηγήματα της αμερικανίδας συγγραφέως, τα οποία γράφτηκαν μεταξύ των δέκα πρώτων ετών της συγγραφικής της δραστηριότητας. Σε αυτά αναγνωρίζουμε το υπό διαμόρφωση ύφος και τον χαρακτήρα των μεταγενέστερων έργων της, ενώ μπορούμε περιδιαβαίνοντας το βιβλίο να παρατηρήσουμε και την συγγραφική της εξέλιξη. Ως εκ τούτου ενδείκνυται εξίσου τόσο για φανατικούς αναγνώστες της συγγραφέως, όσο και για εκείνους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο της.
Στέφανος Τσιτσόπουλος – Τα χλωμά συντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη (εκδόσεις Οξύ)
O Xρήστος Βακαλόπουλος έλεγε ότι «η Κυψέλη θα είναι πάντοτε το μυθικό χαμένο κέντρο του κόσμου». Και, σε μεγάλο βαθμό, ειδικά για τους πεισματάρηδες κατοίκους της, παλιούς και νέους δεν είναι ψευδές. Το βιβλίο του Στέφανου Τσιτσόπουλου είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της ιδιαίτερης αυτής γειτονιάς, με ψήγματα από ιστορίες της περιοχής σε κάθε κεφάλαιό του. Οι αναγνώστες θα συναντήσουν πρόσωπα σμιλεμένα από τον υπερβατικό χαρακτήρα της περιοχής τους, που είτε υπήρξαν είτε όχι, σίγουρα φαντάζουν πιστευτά. Από τους Ramones και τον Μίλτο Σαχτούρη, μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Γιάννη Νάστα, τον μπουρλοτιέρη Κανάρη, τον Έρικ Κλάπτον, αλλά και τον Μίλτο Ρογκότη, δύο κυρίες με βαμμένο σιελ μαλλί, τη στριπτιζέζ Ρίτα Κάντιλακ και δύο κολλητές φίλες, τη Λίνα και τη Λιλίκα –όλοι πρωταγωνιστές του βιβλίου.
Ο χρόνος, η χαρά, η μελαγχολία, η μετάνοια, το ταξίδι, η ποίηση, η απώλεια της αγάπης, το δικαίωμα-προσμονή στην ευτυχία αλλά και η συνειδητή επιλογή της μοναξιάς ως μόνιμη κατάσταση πένθους, διασχίζουν ένα έργο που αν έχετε αναφορές στην Κυψέλη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να το διαβάσετε!
Tore Rørbæk / Mikkel Sommer – Σινγκάλ (Jemma Press)
Το comic των Tore Rørbæk και Mikkel Sommer διηγείται το χρονικό της γενοκτονίας των Γεζίντι απ’ τις πολεμικές ορδές του ISIS, μέσα από τα μάτια του Χαλίλ, του γιου ενός αγρότη Γεζίντι που προσδοκούσε (όπως και ο λαός του) τη βοήθεια των Πεσμεργκά, του στρατού των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ, που τελικά εγκατέλειψε τους Γεζίντι την κρίσιμη στιγμή της άγριας επίθεσης. Οι διαψεύσεις, ο διωγμός, οι προδοσίες, ο κίνδυνος του θανάτου, η προσφυγιά και οι νέες συμμαχίες με ένοπλους Κούρδους του YPG και του PKK εικονογραφούνται με ρεαλισμό και καθηλωτική αφήγηση. Το ενδιαφέρον των δημιουργών είναι αυθεντικό, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν κατάγονται απ’ τη Μέση Ανατολή. Δεν αντιμετωπίζουν τους πρωταγωνιστές τους με υπεροψία ή με υποκριτική λύπηση, αλλά με αλληλεγγύη και αγνή συμπόνια, επιχειρώντας να μην τους παρουσιάσουν μονάχα ως θύματα, αλλά ως πρωταγωνιστές της ιστορίας τους, ως δρώντα υποκείμενα.
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Ακούστε στο SmassPodcast #40 τη συζήτησή μας για το κόμικ με τον Λευτέρη Σταυριανό και τον Γιάννη Δηράκη
Σπύρος Δερβενιώτης – Παλιές Πουτάνες (εκδόσεις Χαραμάδα)
Τα κόμικς του Σπύρου Δερβενιώτη ξεχωρίζουν πάντα για τη διεισδυτική ματιά και την ανελέητη σάτιρα σε δύσκολα θέματα της επικαιρότητας. Στο νέο του έργο, στρέφεται στη σύγχρονη, ταραχώδη ελληνική ιστορία. Στο επίκεντρο είναι το «πολιτικό τζάκι» των Κολεντζήρηδων που ενσαρκώνουν τις υπέρτατες ηθικές αξίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος: υποκρισία, διαφθορά, συντηρητισμός, καιροσκοπισμός. Οι Κολεντζήρηδες είναι «ντροπαλοί» συνεργάτες των Ναζί, μετά εθνικόφρονες και αντικομμουνιστές, συμπαθούντες τη Χούντα αλλά και πρώτοι στην υποδοχή Καραμανλή και στην επαναφορά της δημοκρατίας. Ο Δερβενιώτης διατρέχει τις δεκαετίες και μοιράζει καυστικά σχόλια για την ελληνικη άρχουσα τάξη, το αθεράπευτο πάθος της για το παρακράτος και τον αυταρχισμό. Φυσικά, το βάρος δίνεται στις τελευταίες δεκαετίες, στην «ισχυρή Ελλάδα» του Ευρώ και της Ολυμπιάδας και στην παρακμή της κρίσης που ξεγυμνώνει τους πρωταγωνιστές μας από κάθε φαντασίωση για τον εαυτό τους και τον ρόλο τους.
Soloup – 21: Η μάχη της Πλατείας (εκδόσεις Ίκαρος)
Το graphic novel του Soloup αποτελεί την πληρέστερη μεγάλης έκτασης προσπάθεια ενός ελληνικού comic να αφηγηθεί μία απ’ τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο σε όγκο ελληνικό comic μέχρι σήμερα, το οποίο προετοιμαζόταν για πέντε και πλέον χρόνια από μία ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από ιστορικούς που μελέτησαν αρχεία και πηγές προκειμένου να εφοδιάσουν τον Soloup με εκείνο το απαραίτητο υλικό που του επέτρεψε να τεκμηριώσει επιστημονικά το σενάριο του comic του.
Το 21: Μάχη της Πλατείας δεν διηγείται μία εύπεπτη ιστορία. Μιλάει για εποχές σκληρές, στις οποίες οι άνθρωποι θυσίαζαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Ταυτόχρονα η δύναμη της εξουσίας και του πλούτου οδηγούσε ολόκληρους στρατούς να ξεκληρίζουν τοπικούς πληθυσμούς, συνήθως με απερίγραπτα βίαιες μεθόδους. Στα καρέ του comic αποτυπώνεται με ανατριχιαστικά ρεαλιστικές εικόνες η βιαιότητα του πολέμου. Σωροί πτωμάτων, κομμένα κεφάλια, πολιορκίες, θανάσιμοι τραυματισμοί και δολοφονίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις σελίδες του comic. Η διάθεση του Soloup δεν είναι να προκαλέσει τον αναγνώστη ή να τον τρομάξει. Προσπαθεί απλώς να αποτυπώσει με ρεαλισμό την εποχή που αφηγείται. Παράλληλα όμως δεν έχει διάθεση να ωραιοποιήσει τη βία προκειμένου να κατασκευάσει ένα ηρωικό παρελθόν. Ο πόλεμος παραμένει βίαιος και τρομερός ακόμα κι όταν η κήρυξή του είναι δίκαιη. Εξάλλου ο θάνατος δεν ξεχωρίζει έθνη, γλώσσες και θρησκείες και γι’ αυτό και ο θρήνος έχει παρόμοιο ήχο σε κάθε γλώσσα.
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Κυριάκος Μαυρίδης – Τα Θέλουμε Όλα (εκδόσεις των Συναδέλφων)
Το βιβλίο του Νάνι Μπαλεστρίνι «Τα Θέλουμε Όλα» αποτελεί ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, ιδίως για την ιστορία του ριζοσπαστισμού στις δυτικές κοινωνίες. Ο Μπαλεστρίνι περιγράφει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1969 στα εργοστάσια της Φίατ στο Τορίνο, τις απεργίες και τις συγκρούσεις με την αστυνομία που θα γεννήσουν ένα νέο κύμα πολιτικής αναταραχής, ανατρεπτικής σκέψης και πράξης. Πρόκειται για ένα ορόσημο που συναντήθηκε η παραδοσιακή, ιεραρχική οργάνωσης της εργοστασιακής παραγωγής με μία νέα γενιά εργατών, εμπνευσμένων από το εξεγερτικό πνεύμα του Μάη του ’68. Το αποτέλεσμα ήταν ένα απεργιακό ξέσπασμα που κλόνισε τη μεταπολεμική κοινωνική ειρήνη και οδήγησε στη γέννηση της ιταλικής Αυτονομίας. Ο Κυριάκος Μαυρίδης στη διασκευή του βιβλίου σε κόμικ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, συμπληρώνοντας την ιστορία του βιβλίου με στοιχεία από επόμενα βιβλία του Μπαλεστρίνι (Οι Αόρατοι, Furiosi) αλλά και με άλλα, κλασικά πλέον, βιβλία για τον ριζοσπαστισμό της εποχής, όπως είναι «Ο Εγκατεστημένος» του Ρομπέρ Λινάρ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ πλούσιο κόμικς που μας δίνει μία συμπυκνωμένη εικόνα για τις ανατρεπτικές δεκαετίες του ’60 και του ’70, τον κεντρικό ρόλο της νεολαίας στα εξεγερτικά γεγονότα αλλά και την επόμενη μέρα, της κρατικής καταστολής και των νέων μορφών χειραγώγησης.
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Luigi De Pascalis – Η Σφραγίδα του Καραβάτζο (εκδόσεις Αίολος)
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τα νεανικά χρόνια του Καραβάτζο, του εμβληματικού για το ρεύμα του μπαρόκ Ιταλού ζωγράφου. Ο νεαρός Καραβάτζο στα πρώτα του χρόνια στη Ρώμη εργάστηκε στο ατελιέ του πασίγνωστου ζωγράφου Καβαλιέρ ντ’ Αρπίνο, ο οποίος του ανέθετε κυρίως έργα νεκρής φύσης. Ο ίδιος βέβαια προτιμούσε τις προσωπογραφίες και αναζητούσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στον μέντορά του, ο οποίος ήταν παράλληλα και έμπορος έργων τέχνης. Όταν έφτασε στο ατελιέ του ένα έργο του Ιερώνυμου Μπος, ένα μπερδεμένο σύμπλεγμα προσώπων, άλλων γυμνών κι άλλων ντυμένων, ο Καραβάτζο άρχισε να αντιγράφει κρυφά τον πίνακα, προκειμένου να αποδείξει στο δάσκαλο και στον εαυτό του τις ικανότητές του. Όμως δεν γνώριζε τότε ότι πάνω στον πίνακα ήταν γραμμένο ένα πολύτιμο μυστικό και ότι μάλιστα κάποιος ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Αυτό το περιστατικό έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του Καραβάτζο.
Leah Moore – Morrison Hotel (εκδόσεις Οξύ)
Το εξώφυλλο του Morrison Hotel, του πέμπτου άλμπουμ των Doors είναι ένα απ’ τα εμβληματικότερα εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών. Ο δίσκος γράφτηκε σε μία έντονα ταραχώδη περίοδο για το συγκρότημα, το οποίο ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δημοφιλίας του, δεν μπορούσε να κάνει περιοδεία λόγω μίας δικαστικής περιπέτειας του Jim Morrison. Υπό αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε ένας απ’ τους πιο ιδιαίτερους δίσκους του συγκροτήματος, που συνδυάζει το κλασσικό τους ροκ ύφος με έντονη μπλουζ διάθεση.
Στο comic «Morrison Hotel» η Leah Moore (κόρη του Alain Moore) ανατέμνει εκείνη την εποχή, προσκαλώντας τους αναγνώστες να ξαναγνωρίσουν λιγότερο ή περισσότερο γνωστές στιγμές του συγκροτήματος, υπό το πρίσμα των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ. Έτσι οι μουσικές των Doors μπλέκονται με εικόνες από τις κοινωνικές αναταραχές που προκάλεσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, σε ένα εντυπωσιακό comic του οποίου κάθε κεφάλαιο είναι σχεδιασμένο από διαφορετικό σχεδιαστή, που κάθε φορά προσφέρει το δικό του προσωπικό ύφος και χαρακτήρα στις ιστορίες της Moore. Φυσικά μέσα στις σελίδες του μαθαίνουμε και την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω απ’ τη λήψη της πρωτότυπης φωτογραφίας του άλμπουμ.
Βαγγέλης Καρατζής – Yes I spit fire (εκδόσεις Απρόβλεπτες)
Λίγα συγκροτήματα έχουν καταφέρει να οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου να παραληρούν με τη μουσική τους, τουλάχιστον με τον τρόπο που συνέβαινε αυτό στις συναυλίες των RageAgainst the Machine. Οι οποίοι μάλιστα το κατάφεραν με τον δύσκολο τρόπο: με οξύ κοινωνικοπολιτικό στίχο,αποδοσμένο μουσικάμε μία μίξη hard rock και hip hop, μοναδική για την εποχή της. Σήμερα οι Rage Against the Machine αποτελούν ένα «μύθο» των ‘90s, ένα μουσικό φαινόμενο που «ενηλικίωσε» πολλούς από τους σημερινούς 30ρηδες – 40ρηδες,οι οποίοι μάταια αναζητούν κάποιο μουσικό ανάλογο στη σημερινή εποχή, τουλάχιστον με την πρωτοτυπία, την πυγμή και τη μαζική απήχηση των θρυλικών RATM. Την ανατομία του φαινομένου RATM επιχειρεί ο Βαγγέλης Σ. Καρατζής στο βιβλίο του «Υes I Spit Fire: Το φαινόμενο Rage Against the Machine».
Η μουσική των Rage Against the Machine δεν ξεχώριζε απλώς για την πρωτοτυπία της και τον σκληρό ήχο της. Το συγκρότημα επεδίωκε μέσα από τη μουσική του να «ταράξει» τα νερά της νεοφιλελεύθερης Αμερικής του Ρίγκαν. Κάθε νέο τους άλμπουμ, κάθε τραγούδι τους στόχευαν να μετατραπεί σε ένα επαναστατικό όπλο, στο ρυθμό και στα λόγια που θα κινητοποιήσουν μαζικά ακροατήρια σε ριζοσπαστικούς αγώνες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Meliss – Teza Omnibus (Jemma Press)
Μια κατσαριδούλα… μια μικρή Τερέζα! Το κλασικό strip του Melis (κατά κόσμο Γιώργου Μελισσαρόπουλου), το οποίο τρέχει από το (μακρινό πια) 2003 συγκεντρώνεται, βάζει τα καλά του και εισβάλει (εκτός από συρτάρια με τρόφιμα, υπονόμους και μπάνια…) και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!
Όλες οι υπέροχα σιχαμερές και σιχαμερά αστείες ιστορίες των αγαπημένων μας (στο χαρτί μόνο) ζωυφίων σε μια Omnibus έκδοση! Είκοσι (περίπου) χρόνια σουρεαλιστικού χιούμορ, που κυμαίνεται από λογοπαίγνια μέχρι… μακάβριο slap stic, καταφέρνοντας πάντα όμως να αποδώσει με τον δικό του τρόπο τη βοθρίλα του ανθρωπόκοσμου, που είναι άλλωστε και ένας ανεστραμένος (και για αυτό ίσως πιο ειλικρινής) καθρέφτης! Οι κατσαρίδες του Melis είναι ίσως οι μόνες κατσαρίδες που συναντά κανείς αυτοβούλως και χαίρεται μάλιστα γι’ αυτό
Tasmar – Hard Rock (Jemma Press)
Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες η 3η έκδοση του Hard Rock, συγκεκριμένα της πρώτης εποχής των ιστοριών του Μάρκου και της παρέας του, αφού εδώ και λίγα χρόνια ο Tasmar γράφει συστηματικά το vol. 2 της ιστορίας τους, που εκδίδεται σε μικρά τομάκια, τα οποία επίσης επανακυκλοφόρησαν φέτος τα Χριστούγεννα αφού είχαν κι αυτά εξαντληθεί. Πρόκειται για μία απ’ τις δημοφιλέστερες ιστορίες σε συνέχειες των ελληνικών κόμικς και δεν μας ξάφνιασε καθόλου το (μεταφραστικό) ταξίδι που έχει ξεκινήσει στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό την Ιταλία.
Πρωταγωνιστής του Hard Rock είναι ο Μάρκος, ένας έφηβος, μεταλλάς που τελειώνει το σχολείο και θέλει απεγνωσμένα να φύγει απ’ το νησί που μεγάλωσε, τη Σύρο. Τον Μάρκο θα τον γνωρίσουμε μαθητή, αλλά θα τον ακολουθήσουμε και σε επόμενες περιόδους της νεανικής του ζωής. Όπως και με κάθε έφηβο θα γνωρίσουμε τις παρέες του, τις πρώτες του κοπέλες, θα ταξιδέψουμε μαζί του σε μια απρόσμενα «κουραστική» σχολική 5ημερη, θα τον ακούσουμε να παίζει σκληρούς ήχους με το μπάσο του και θα του κρατήσουμε παρέα στις ατέλειωτες σκοπιές όταν θα έρθει η σειρά του για του «παράλογου» τη θητεία. Στα καρέ του Hard Rock θα περπατήσουμε στα σοκάκια της Σύρου, που βρίσκεται πάντοτε στο background των ιστοριών και θα παίξουμε στο παιχνίδι του σκιτσογράφου να προσέχουμε κάθε φορά τι λέει η κάθε μπλούζα του Μάρκου και των φίλων του.
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Γεωργία Ζάχαρη / Στέλλα Στεργίου – Το καπλάνι της Βιτρίνας (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Το πολυαγαπημένο πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το Καπλάνι της Βιτρίνας, διασκευάστηκε σε comic απ’ την Γεωργία Ζάχαρη και την Στέλλα Στεργίου για τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ακολουθώντας την διασκευή του Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου κι αυτή η είδηση από μόνη της αρκεί για να μας ενθουσιάσει! Η χαρά όμως πολλαπλασιάζεται όταν πιάνει κανείς στα χέρια του τον τόμο, ένα πολυσέλιδο, πολυτελές, πολύχρωμο comic, πραγματικά αντάξιο της κληρονομιάς του έργου της Άλκης Ζέη.
Η τρυφερή ιστορία δύο κοριτσιών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου -λίγο πριν την δικτατορία Μεταξά- συνδυάζει το ρεαλισμό με το όνειρο, διαμέσου των ιστοριών του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφος τους ο Νίκος στο νησί, κατά τις θερινές τους διακοπές. Μέσα απ’ αυτές τις ιστορίες, ο Νίκος μιλάει στα κορίτσια για θέματα που συνήθως οι μεγάλοι δεν αποκαλύπτουν στα παιδιά. Άλλωστε αυτό δεν έκανε διαχρονικά και η Άλκη Ζέη μέσα από τα βιβλία της;
Charlie Jane Anders – Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν (εκδόσεις Φουρφούρι)
Είναι κοινό μυστικό ότι τα Χριστούγεννα θα ανήκουν πάντα στα παιδιά και αυτός είναι και ο λόγος που το φετινός μας αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει σχετικά αναγνώσματα! Ένα τέτοιο είναι το βιβλίο της Charlie Jane Anders, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΟΥΦΟΥΡΙ με τον τίτλο «Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν» και αποτελεί μία προσπάθεια ενδυνάμωσης και πίστης στον εαυτό και τη διαφορετικότητα του καθενός, καθώς και συμφιλίωσης μεταξύ των δύο φύλων και των δύο διαφορετικών κόσμων που μπορεί να συνιστούν, ειδικότερα κατά την εφηβεία.
Πρόκειται για μια ιστορία που συνδυάζει με πολύ χαριτωμένο τρόπο την επιστημονική φαντασία με την fantasy θεματική και την δύναμη της επιστήμης με την μαγεία, με πρωταγωνιστές δύο εφήβους, που συνδέονται με μια δυνατή φιλία, όσο κι αν περιφρονούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους, αλλά και της επιθυμίας τους να αλλάξουν τον κόσμο. Όσο, ωστόσο, κι αν οι δύο ήρωες βάζουν τα δυνατά τους είναι άραγε αρκετή η μαγική ένωση της φαντασίας με την πραγματικότητα για να αντιταχθούν σε μια ολόκληρη κοινωνία που βαδίζει προς τον όλεθρο; Την απάντηση θα τη βρείτε στις σελίδες του βιβλίου!
Celine Claire / Magali Le Huche – Ησυχία (Μικρή Σελήνη)
Τον κύριο Μαρτέν τον ενοχλούν οι θορυβώδεις γείτονές του. Κάθε ενοχλητικός ήχος μπορεί να του καταστρέψει την ημέρα, να του διαταράξει την ησυχία και να του χαλάσει τη διάθεση. Φροντίζει να το υπενθυμίζει συχνά στους γείτονές του κι αυτοί δείχνουν να σέβονται την ανάγκη του να απολαμβάνει την ησυχία του. Όμως μετά από λίγο επιστρέφουν στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους και ξεχνούν τη δέσμευσή τους απέναντι στον κύριο Μαρτέν. Εξοργισμένος εκείνος αποφασίζει να απομονώσει το σπίτι του μέσα σε μία τεράστια ηχομονωτική φούσκα. Πλέον κανείς δεν μπορεί να του στερήσει την απόλαυση της ησυχίας και της γαλήνης. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει…
Στις σελίδες της «Ησυχίας» ξετυλίγεται μία τρυφερή διήγηση για το πόσο έχουμε ανάγκη την κοινωνία ως σύνολο, για το γεγονός ότι κανείς μας δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του σαν ναυαγός μέσα σε κοινότητες γεμάτες ανθρώπους και ζωή. Η πανέμορφη (κομιξικού χαρακτήρα) εικονογράφηση της Magali Le Huche θα κερδίσει ήδη με την πρώτη ματιά τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες.
Shaun Tan – Ιστορίες από τα Μακρινά Προάστια (εκδόσεις Αίολος)
Ο διάσημος εικονογράφος και συγγραφέας Shaun Tan έχει το ταλέντο να δημιουργεί εικόνες και ιστορίες που αν και πρωτίστως απευθύνονται σε παιδιά, μπορούν παρόλα αυτά να ταξιδέψουν τους αναγνώστες κάθε ηλικίας σε κόσμους μαγικούς και ανεξερεύνητους. Ευρύτερα γνωστός για τη συμβολή του στο WALL-E της Pixar, έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους το 2011 για το The Lost Thing που είναι εμπνευσμένη απ’ το ομώνυμο βιβλίο του.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μία σειρά ιστοριών που συνδέονται θεματικά μεταξύ τους, σαν σπαράγματα ενός φανταστικού κόσμου, αποκομμένου από τον δικό μας. Σε αυτά τα μακρινά προάστια λαμβάνουν χώρα διάφορα γεγονότα που μετεωρίζονται μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας, μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Πρόκειται για σύντομες αφηγήσεις μίας διαφορετικής καθημερινότητας, σε έναν κόσμο με μικρές δόσεις σουρεαλισμού και υπερφυσικού, όπου ο άνθρωπος, τα ζώα και η φύση συνυπάρχουν με διαφορετικούς όρους. Εκεί ξεδιπλώνεται και η κοινωνική κριτική ματιά του Shaun Tan, ο οποίος με ευφάνταστους τρόπους κάνει λόγο για τις ρεαλιστικές κοντινές μας δυστοπίες, κάποιες φορές ακόμα και με τη μορφή σημειώσεων στο περιθώριο των σελίδων του.
Η μέθοδος με την οποία εικονογραφεί τις ιστορίες του ο Shaun Tan είναι ομολογουμένως ευρηματική. Οι εικονογραφήσεις του δεν συνοδεύουν απλώς τις ιστορίες του, αλλά κάποιες από αυτές συγκροτούν από μόνες τους αυτοτελείς ιστορίες, ενώ κάποιες άλλες διηγούνται κομμάτια της ιστορίας χωρίς τη συνοδεία κειμένου. Σε κάθε μορφή πάντως, η εικονογράφηση του Shaun Tan είναι εκθαμβωτική, ένας αυτοτελής λόγος να βυθιστείς στον κόσμο που σκαρώνει.
Διαβάστε αναλυτικό κείμενο παρουσίασης στο site μας
Madeleine L’ Engle – Ρωγμή στο χρόνο (εκδόσεις Φουρφούρι)
Ένα κλασσικό βιβλίο της εφηβικής λογοτεχνίας, το οποίο έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη, πλέον διασκευάστηκε και σε comic απ’ την βραβευμένη με Eisner Hope Larson και μεταφράστηκε στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Φουρφούρι.
Αργά ένα βράδυ, τρία απόκοσμα πλάσματα εμφανίζονται και παίρνουν μαζί τους τη Μεγκ Μάρι, τον αδελφό της Τσαρλς Γουάλας και τον φίλο τους Κάλβιν Ο’ Κιφ, σε μια αποστολή με σκοπό τη διάσωση του κυρίου Μάρι, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ δούλευε μυστικά για την κυβέρνηση. Το ταξίδι τους, μέσα από μια ρωγμή που επιτρέπει τη μεταφορά στον χώρο και τον χρόνο, θα φτάσει ως τον πλανήτη Κάμαζοτζ, όπου ο κύριος Μάρι κρατείται αιχμάλωτος. Κι εκεί θα ανακαλύψουν μια σκοτεινή δύναμη που δεν απειλεί μόνο τον κύριο Μάρι, αλλά την ασφάλεια όλου του σύμπαντος.
Meliss – Νησοπεριπέτειες 2: Χριστούγεννα στο Παγονήσι
Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος «ξαναχτυπά» με τις Νησοπεριπέτειες, οι οποίες έρχονται με την πιο γλυκιά χριστουγεννιάτικη ιστορία!
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, μια ξαφνική ομίχλη κάνει τον Άγιο Βασίλη και τον φίλο του, Τζαρό, να χάσουν τον προσανατολισμό τους πετώντας με το έλκηθρο και να πέσουν στο όμορφο Νησί του Ήλιου. Κατά την πτώση τους όμως, πολλά από τα δώρα που ήταν στον σάκο τους καταλήγουν στο Νησί του Ήλιου αλλά και στο Αφιλόξενο Παγονήσι… Θα μπορέσει η Κοχυλένια, ο Αστέριος και ο Τζαρό να βρουν όλα τα δώρα πριν περάσουν τα Χριστούγεννα; Και τι ρόλο παίζουν τα αδέρφια Γέτι-Παγέτι;
Μια ιστορία για το θάρρος, την φιλία και την αγάπη και ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο παραμύθι για κάθε παιδί που θα βρεθεί ανάμεσα στις πολύχρωμες και ζωηρές σελίδες και στο πάντα όμορφο και διασκεδαστικό σχέδιο του Meliss…