Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Πλάνητες – Ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, μέσα μας
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Tomahawk Angel – Manga για και με τα ελληνικά δεδομένα
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Dark Trio και η γειωμένη υπέρβαση στα shonen manga
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    1946: Μόνο Μίσος – Μία σπάνια αφήγηση του Εμφυλίου σε κόμικ
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Παλιές Καραβάνες – Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα καπιταλισμέ
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Γαμημένος Πόλεμος – Κραυγές από τα χαρακώματα του Α‘ Π.Π.
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Είναι working-class hero ο Batman του Absolute Universe;
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    David Lloyd – «Ξεκινήσαμε το V for Vendetta χωρίς να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό»
    2 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Συνέβη στην Αθήνα – Η ανατομία της πόλης της απομάγευσης
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Πέρα από την εκδοχή της Disney
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Digger – Σκάψε το Σενάριο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Naza – Οι μέρες είναι φυλακές, όταν χτυπάνε κάρτα οι βασανιστές
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Resident Evil – Τρόμος στο hard mode
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οδύσσεια – Το τραύμα ενός αποικιοκράτη
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Fjord- Χριστιανοί και Λιοντάρια
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Widow’s Bay – Η σύνδεση τρόμου και γέλιου που δυστυχώς κάτι μας θυμίζει
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Lanterns – Ένα space noir χωρίς space (και λίγο noir)
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Spider-Noir – Aσπρομαυρο- έγχρωμοι, μπουρδουκλωμένοι ιστοί
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Euphoria 3η σεζόν – Kάτι πάει να πει αλλά… όχι
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Rooster – Ένα sitcom για 2,5 γενιές
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Συνέβη στην Αθήνα – Η ανατομία της πόλης της απομάγευσης
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Δίδυμοι – Όταν η αρχιτεκτονική περιγράφει την πόλη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βουρκόλακας και Άλλα Μορμολύκεια – Η ανασκαφή ενός φαντάσματος που δεν έφυγε ποτέ
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναζητώντας τη «Γαλήνη» σε «ξένο» τόπο
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από το Μουσείο στην Κυψέλη – Ένας οδηγός για να ανακαλύψεις την Αθήνα
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Το Πρόσωπο που Πρέπει να Πεθάνει- Ένα ψυχεδελικό τριπ στον κόσμο “ενός άλλου Jason”
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Horror > Το Πρόσωπο που Πρέπει να Πεθάνει- Ένα ψυχεδελικό τριπ στον κόσμο “ενός άλλου Jason”
HorrorΒιβλία

Το Πρόσωπο που Πρέπει να Πεθάνει- Ένα ψυχεδελικό τριπ στον κόσμο “ενός άλλου Jason”

Aθηνά Κακλαμάνη
Από
Aθηνά Κακλαμάνη
Δημοσιεύτηκε 14 Ιουνίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 26 Ιουνίου 2018
4 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το βιβλίο “Το Πρόσωπο που Πρέπει να Πεθάνει” δεν είναι από τις πρόσφατες δουλειές του Ramsey Campbell. Γραμμένο το 1979 συνιστά μια καλτ απεικόνιση της ζωής τη δεκαετία του ’70, γεμάτη με pop διάθεση, ναρκωτικά, κακά τριπ, rock μουσική και σπέρματα της new age φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την ύστερη εποχή των hippies. Επιπλέον, πρόκειται για ένα κλασσικό ανάγνωσμα τρόμου, γραμμένο από τη μεριά του δολοφόνου, που προσφέρει στον αναγνώστη κλειστοφοβικές στιγμές παράνοιας και πανικού. Παρ’ όλα αυτά, στην τελευταία έκδοσή του, όπως αυτή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, ο Campbell επιλέγει να δώσει στο έργο του έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου πρόκειται για μια περιήγηση στα βάθη του μυαλού του. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνονται αποσπάσματα που δεν υπάρχουν στο αρχικό κείμενο, μέσω των οποίων ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια έμμεση εξομολόγηση των εμπειριών και των φόβων του. Με τον τρόπο αυτό, “Το Πρόσωπο που Πρέπει να Πεθάνει” αποκτά εξομολογητική υπόσταση, η οποία αφορμάται από την παιδική ηλικία του Campbell, τις ιδιαίτερες σχέσεις με τους γονείς του και τα κλονιστικά γεγονότα που αυτές συνεπάγονται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο σκοτεινό, όσο και οι εμπειρίες από τις οποίες πηγάζει.

Η επανακυκλοφορία, λοιπόν, του συγκεκριμένου έργου είναι το προϊόν μιας βαθύτερης συνειδητοποίησης του συγγραφέα ,παρατηρώντας και ερμηνεύοντας το έργο του και ιδιαίτερα τις ιστορίες που διηγείται στο “The Chimney”, στο “Mackitosh Willy” και στο “Again”. Ως εκ τούτου, ο Campbell, μέσα από μια λαβκραφτική (“εγώ είμαι εκείνο και εκείνο είναι εγώ”) προσέγγιση του του βιβλίου του κατορθώνει να επιδοθεί σε μια διαδικασία ψυχανάλυσης, και απελευθέρωσης από τη δημόσια εικόνα και τις φοβίες του. Με αυτό το τρόπο, ο πρωταγωνιστής του αποτελεί ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων, έχοντας στοιχεία του ίδιου, αλλά και της μητέρας του, χαρακτήρα που επηρέασε ολόκληρη την ενήλικη ζωή του. Επιπλέον, ολόκληρος ο καμβάς του έργου, από την κλειστοφοβική πολυκατοικία, στην οποία κατά μεγάλο μέρος διαδραματίζεται η ιστορία και λαμβάνουν χώρα οι φόνοι, μέχρι την ομοφοβία του δολοφόνου και το χώρο δράσης του, που δεν είναι άλλος από τις φτωχογειτονιές του Λίβερπουλ, ανάγονται σε συμβολικές οντότητες ψυχαναλυτικής συμμετρίας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι “Το πρόσωπο που πρέπει να πεθάνει” δεν είναι απλά ένα ακόμα βιβλίο τρόμου, με γκροτέσκο περιεχόμενο και γλαφυρές αφηγήσεις τεμαχισμών και gore φρικαλεοτήτων. Αντίθετα, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου αυτού είναι η παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων -ιδιαίτερα των φόνων – από τον δολοφόνο και άλλους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα η οπτική γωνία να μεταβάλλεται συνεχώς, προκαλώντας στον αναγνώστη αίσθημα ναυτίας και παλινδρόμησης, ενώ παράλληλα η πραγματικότητα μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη, από τον οποίο δε μπορείς να ξυπνήσεις. Παράλληλα, ιδιαίτερη πηγή τρόμου είναι ο ίδιος ο δολοφόνος. Πράγματι, πρόκειται για ένα άτομο τόσο παρανοϊκό και ψυχικά ασταθές, που μετατρέπει τα πάντα γύρω του σε συνωμοσία και διαστρέβλωση. Πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό του, όντας παράλληλα σε θέση παρατηρητή και παρατηρούμενου, επιτρέπει τη συνεχή επίβλεψη όλων, ακόμα και του αναγνώστη, στοιχειοθετώντας το κλασσικό σχήμα του Πανοπτικού και προκαλώντας αίσθημα ασφυξίας και αδυναμίας διαφυγής, παρόμοιο με εκείνο που βιώνει κανείς βλέποντας τον “Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες”. Τέλος, το προσωπικό βίωμα, η δυσπλασία του δολοφόνου, καθώς και το εφιαλτικό φινάλε ανοίγουν γέφυρες επικοινωνίας και με άλλα κλασσικά έργα, όπως είναι το “Παρασκευή και 13”.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άψογη επιμέλεια και μετάφραση των εκδόσεων Οξύ συνθέτουν ένα κλασσικό και ειλικρινές βιβλίο τρόμου που παγιδεύει τον αναγνώστη σε έναν σκοτεινό ιστό φρίκης, ασφυξίας και μαζοχιστικής απόλαυσης. Θα σας παγώσει το αίμα!

TAGGED:Ramsey Cambellεκδόσεις ΟξύΠαρασκευή και 13
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόAθηνά Κακλαμάνη
Follow:
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.
Προηγούμενο άρθρο Incredibles 2- H οικογένεια υπερηρώων επιστρέφει! Αξίζει όμως;
Επόμενο άρθρο Τα Μυστικά του Βάλτου- “Αυτό δεν είναι πόλεμος! Είναι δολοφονίες”
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
1946: Μόνο Μίσος – Μία σπάνια αφήγηση του Εμφυλίου σε κόμικ
16 Οκτωβρίου 2026
Digger – Σκάψε το Σενάριο
13 Οκτωβρίου 2026
Συνέβη στην Αθήνα – Η ανατομία της πόλης της απομάγευσης
13 Οκτωβρίου 2026
Naza – Οι μέρες είναι φυλακές, όταν χτυπάνε κάρτα οι βασανιστές
7 Οκτωβρίου 2026
Resident Evil – Τρόμος στο hard mode
1 Οκτωβρίου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

FantasyΒιβλία

Ο Irvine Welsh μάς συστήνει την “τέχνη της λεπίδας”

Μάρω Παναγή
Μάρω Παναγή
24 Νοεμβρίου 2017
HorrorΒιβλία

Τα Βιβλία του Αίματος 2 – Πιο τρομακτικά, πιο σοκαριστικά, πιο αιματοβαμμένα

admin
admin
16 Οκτωβρίου 2018
ComicΕυρωπαϊκά

Ο Λανφέστ Του Τρόυ: Το Φίλντισι του Μαγόχαμοθ – Νοσταλγικό fantasy

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
3 Μαρτίου 2026
Βιβλία

Μισώ Tους Άντρες – Μισανδρία ως απάντηση στην πατριαρχία

Mariana
Mariana
19 Ιουνίου 2021
HorrorΒιβλία

Νεκρονομικόν, το χειρόγραφο των νεκρών – Εισαγωγή στη βυζαντινή μυθολογία Κθούλου

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
6 Οκτωβρίου 2018
Comic

Yπομονή- Ένα ταξίδι από τον χωροχρόνο στην αποδοχή

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
26 Σεπτεμβρίου 2018

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.