Oι 10 καλύτερες νέες σειρές του 2019

Xρήστος Δικτόπουλος Από Xρήστος Δικτόπουλος 11 Λεπτά Ανάγνωσης

Μια ακόμα χρονιά (αλλά και μια ολόκληρη 10ετία) φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα για τη δική μας, κλασική πλέον, λίστα με τις καλύτερες νέες σειρές τις. Με τις streaming πλατφόρμες να εδραιώνονται σιγά σιγά τόσο στην βιομηχανία αλλά κυριώς στις συνειδήσεις (και τα πορτοφόλια) του κόσμου ως το κύριο μέσο αναπαραγωγής σειρών και ταινών θα περίμενε κανείς ένα πιο δυνατό 2019.

Αντιθέτως, η χρονιά που κλείνει δεν φάνηκε να μας αφήνει κάποια μεγάλη, νέα παρακαταθήκη για το μέλλον, τουλάχιστον στην κατηγορία των σειρών. Παρόλα αυτά υπήρξαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις που μας έκαναν να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας μπροστά στις μικρές μας οθόνες. Το Mandalorian παραδείγματος χάρη, φαίνεται μετά και το Rise Of the Skywalker, να είναι η μόνη ελπίδα να παραμείνει ζωντανό το franchise και το The Witcher, μια ευχάριστη μετάβαση από το Game Of Thrones στο επερχόμενο LOTR του Αmazon, χωρίς να χαθεί το Fantasy στοιχείο από τις οθόνες μας.

Από την άλλη, σίγουρα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακή χρονιά καθώς τα ήδη υπάρχοντα “μεγάλα χαρτιά” της τηλεόρασης συνέχισαν ακάθεκτα την πορεία τους (πχ. Dark, La Casa de Papel, Stranger Things), με κάποια από αυτά να ρίχουν και τίτλους τέλους (πχ. Legion, Mr. Robot, Game of Thr…….. Ξεχάστε ό,τι διαβάσατε ως τώρα. Το 2019 ήταν η χείριστη χρονιά και ας ελπίσουμε με τη νέα 10ετία να ξεχαστεί.

Ως τότε εμείς σας παραθέτουμε τη λίστα μας για τις καλύτερες νέες σειρές του:

10) Sex Education

Η Laurie Nunn επιλέγει το σχολικό περιβάλλον του Λυκείου Moordale, για να σχολιάσει ένα δυσκολοκατανόητο θέμα στον κόσμο των ενηλίκων, τη σεξουαλική ζωή των σημερινών εφήβων. Τα social media, το ίντερνετ, οι σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις για τα ζητήματα φύλου αλλά και η συνύπαρξη τους με σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δημιουργούν ένα αρκετά νέο πεδίο στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται οι σύγχρονοι έφηβοι. Το Sex Education αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, διότι σε μια σειρά με κεντρικό θέμα τους σεξουαλικούς προβληματισμούς των εφήβων υπάρχει χώρος ταυτόχρονα και για άλλα καθημερινά προβλήματα που ευνοούν τον κοινωνικό προβληματισμό. Είναι επίσης μια αρκετά πρωτότυπη σειρά γιατί δεν αποτελεί μια τυπική εφηβική σειρά με ερωτικά σασπένς σε στυλ σαπουνόπερας, αλλά κοιτάζει πιο βαθιά απ’ την επιφάνεια αγγίζοντας και άλλα θέματα: οικονομικά, κοινωνικά  αλλά και ψυχολογικά.

9) The Boys

Το τρομερό στυλ της σειράς, το κάφρικο χιούμορ της, οι over the top μάχες και γενικότερα η yolo οπτική της τελικά καταφέρνουν να υπερισχύσουν απέναντι στα όποια προβλήματα της. Tο The Boys αν θελήσει να το δει κάποιος για αυτό που είναι, δηλαδή ως μία ιστορία η οποία δεν παίρνει και πολύ τον εαυτό της στα σοβαρά, τότε αν μη τι άλλο θα περάσει τέλεια. Aν και είναι μία σειρά με υπαρκτά προβλήματα, είναι από την άλλη πάρα πολύ διασκεδαστική και αν μη τι άλλο κάνει εύκολα τον θεατή του να κολλήσει και να περάσει ένα οκτάωρο γεμάτο δράση, έρωτα και πολύ κάφρικο χιούμορ.

8) Love, Death & Robots

Η σειρά ανθολογίας σε παραγωγή David Fincher (Mindhunter) και Tim Miller (Deadpool) είναι η προσπάθεια του Netflix να προσφέρει αυστηρώς ακατάλληλο υλικό στο κοινό του, βουτώντας στις πιο σκοτεινές πτυχές της επιστημονικής φαντασίας. Μια σειρά, δεκαοχτώ επεισοδίων που διαρκούν από έξι μέχρι δεκαεφτά λεπτά και έχουν δημιουργηθεί από σπουδαίες ομάδες του χώρου, υιοθετώντας αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις σχεδιασμού. Aν και οι μικρές ιστορίες της ανθολογίας δεν έχουν κάποιο αξιόλογο βάθος, η σειρά αξίζει να βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων σειρών του 2019 για την ποιότητα του animation της.

7) Tuca and Bertie

Στο μπλέντερ μπαίνουν Broad City και Bojack Horseman με πολλές σουρεάλ καλλιτεχνικές πινελιές. H Tuca είναι το αρχέτυπο ατρόμητης, τρελής και πάνω απ’όλα ανεύθυνης πρωταγωνίστριας και η Bertie γλυκιά, ντροπαλή και αγχώδης. Ένα παραδοσιακό ντουέτο που επιβεβαιώνει τα στερεότυπα των ρόλων τους και τα ανατρέπει. Ίσως στα πρώτα λεπτά η σειρά να φαντάζει υπερβολική και παιδιαρίστικη, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο. Τα προβλήματα των χαρακτήρων μας δεν εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε bottle episodes, ελλοχεύουν και… σκάνε. Δεν υπάρχει κακός που να κατατροπώνεται και εμείς μαθαίνουμε ότι επιβιώνουμε.

6) Dark Crystal: Αge of Resistance

Tο 1982 η ψυχή και το μυαλό πίσω από το Muppet Show,Jim Henson και Frank Oz  μας έδωσαν το Dark Crystal, ένα σκοτεινό fantasy παραμύθι που πήρε τον εαυτό του και το κοινό στα σοβαρά. Το 2019, 37 χρόνια μετά την ταινία, και με τον Henson να έχει φύγει από τη Γη (ίσως για να περιφέρεται ανάμεσα στα πλάσματα του Thra)  γυρίζουμε στον μαγικό κόσμο του Henson, με ένα prequel ουσιαστικά, που συνδυάζει παραδοσιακές μαριονέτες, CGI και μερικούς από τους πιο αξιόλογους voice actors του Holywood, συλλαμβάνοντας ξανά τη μαγεία της ταινίας. Αυτό το εγχείρημα έπρεπε όχι μόνο να πηγάζει από την ταινία του 1982, αλλά να μπορεί να σταθεί στις αυξημένες, τηλεοπτικές πια, απαιτήσεις του 2019, το οποίο και καταφέρνει. To Dart Crystal: Αge of Resistance ήταν μία σχεδόν μαγική στιγμή μέσα στη χρονιά και ανυπομονούμε να επισκεφτούμε τον Thra σύντομα…

5) His Dark Materials

Η σειρά αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά της τριλογίας βιβλίων του Philippe Pullman που μεταφράστηκαν στα ελληνικά με τον τίτλο Η Τριλογία του Κόσμου. Η Τριλογία του Κόσμου περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Λύρας, ενός κοριτσιού από ένα σύμπαν παράλληλο στο δικό μας που μοιάζει πολύ με το δικό μας αλλά διαφέρει σε ορισμένες καθοριστικές πλευρές. Σε αυτό τον κόσμο, συναντιούνται η επιστημονική φαντασία με τη μαγεία και την επική φαντασία, οι μάγισσες με τα αερόπλοια ενώ κυριαρχεί η θρησκευτική-πολιτική εξουσία του Διευθυντηρίου που προσπαθεί να εμποδίσει την επιστημονική έρευνα καθώς αυτή αμφισβητεί τα κυρίαρχα δόγματα.

4) Chernobyl

Το Chernobyl του HBO, “έσκασε” λίγο μετά την τελευταία σεζόν του Game of Thrones και όλοι κάπως παρέλυσαν. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, ξεπέρασε στο Imdb τη βαθμολογία, όχι μόνο του Game of Thrones (που μεταξύ μας, υπέστει ένα πλήγμα στα τελευταία του), αλλά και του Breaking Bad, ενώ λίγο αργότερα κατέληξε να ξεπερνά και τη βαθμολογία όλων των υπολοίπων, καταλήγοντας πια το πρώτο των TopRated. Η σειρά έχει χαρακτηριστεί από την αισθητική και τη συνολική ατμόσφαιρα της. Το thriller στοιχείο του άγνωστου και θανατηφόρου, μαζί με το vintage Σοβιετικό κλίμα, και την ύπουλα αργή αφήγηση της μεγαλύτερης ανθρώπινης καταστροφής, είναι αρκετά στοιχεία για να σε κρατάνε σε αγωνία. Οπότε ναι, είναι binge-worthy.

3) Watchmen

Με την τηλεόραση να έχει ωριμάσει πλέον ως αφηγηματικό μέσο, ήταν επόμενο κάποια στιγμή να δούμε μια σειρά βασισμένη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ιερό δισκοπότηρο των κόμικς, ως μια απόπειρα να αποτυπωθεί σε όλο της το μεγαλείο η ιστορία του Alan Moore. Tο Watchmen του HBO αποτελεί υπόδειγμα διασκευής ενός επιδραστικότατου υλικού, δίχως να υποκύπτει στην εύκολη λύση της φθηνής νοσταλγίας. Προσεγγίζει το υλικό με ευλάβεια, αλλά και διάθεση να το προκαλέσει, να το αμφισβητήσει, να το εξελίξει, αγκαλιάζοντας το έντονο πολιτικό του πνεύμα και τη διάθεση του να παρουσιάσει χαρακτήρες που κινούνται στις γκρίζες περιοχές της ηθικής.

2) Russian Doll

To Russian Doll, μια από τις πρώτες σειρές του 2019, κατάφερε κάτι πολύ ξεχωριστό. Παίρνοντας τη βασική ιδέα της νιτσεϊκής αιώνιας επανάληψης, κατάφερε να κατανοήσει αρκετά καλύτερα τα λόγια του φιλοσόφου, επικαιροποίησε τον ηθικολογικό χαρακτήρα που της είχε προσδώσει το κατά τα άλλα αγαπημένο Groundhog Day και μίλησε, με μια γνήσια γυναικεία ματιά, για την εποχή μας: για τα τραύματα που αφήνουν τα γονεϊκά πρότυπα, τη σεξουαλικότητα και τη γυναικεία υπόσταση στον κόσμο. Η σειρά δεν είναι χωρίς ψεγάδια, ούτε το ίδιο εύκολη για όλους. Σε κάθε περίπτωση όμως βάζει στο τηλεοπτικό κάδρο, με τρόπο μοντέρνο και άμεσο, κάτι που είχαμε πολύ ανάγκη: μια γνήσια, βωμολόχα και ειλικρινά σκεπτόμενη φιλοσοφική σειρά για την ηθική, τον χρόνο και τις μεταξύ μας.

1) When they see us

Μία “αγέλη” μαύρων από την γειτονιά του Harlem βιάζει μία Λευκή πλούσια γυναίκα την ώρα που κάνει το βραδινό της τρέξιμο στο Central Park. Μία υπόθεση Casus Beli για τις ΗΠΑ του 1989 που έβγαλε ξανά προς τα έξω τον διχασμό της Αμερικανικής Κοινωνίας, με τον Τράμπ από την μία πλευρά τότε να βγάζει σποτάκια για την επαναφορά της θανατικής ποινής και το κίνημα των μαύρων από την άλλη, να στηρίζει τα παιδιά του. Την χρονιά που το όσκαρ καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο Green Book, έρχεται η mini σειρά του Netflix, με κοινά πρόσωπα, ζωντανούς πρωταγωνιστές και πρωτίστως έναν κρατικό μηχανισμό που συνεχίζει να βασιλεύει και να αναθερμαίνεται με την προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσουμε 5μιση ώρες και να αφεθούμε σε αυτό το βαθιά συναισθηματικό ταξίδι αφήγησης της ιστορίας.

5 Honorable Mentions :

The Witcher, The Mandalorian, Good Omens, Euphoria, Undone

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Λάρισα. Για αυτό στον υπόλοιπο κόσμο λέει συνήθως ότι έχει καταγωγή από την κοντινή Αυστραλία. Επειδή από μικρό δεν τον τρόμαζαν, σπούδασε κομπιούτερ και (δυαδικούς) αριθμούς στο Πολυτεχνείο τση Κρήτης, πράγμα που τον συνέδεσε με όλη τη nerd-geek-mass κουλτούρα και κάπως έτσι κατέληξε στην συντακτική ομάδα του SC.