Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μία μερική ματιά στο Punisher 2
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Μία μερική ματιά στο Punisher 2
Σειρές

Μία μερική ματιά στο Punisher 2

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 18 Φεβρουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2019
10 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

του Δημήτρη Οικονομόπουλου

[Προσοχή: Το κείμενο προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης έχει δει τη σειρά ή δεν ενδιαφέρεται να φάει spoilers.]

Η ιστορία ξεκινάει με τον Punisher να προσπαθεί να κάνει μία καινούρια αρχή, εκμεταλλευόμενος την ασυλία που του πρόσφεραν οι αρχές. Ταξιδεύει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό, περνώντας τα βράδια του σε διάφορα μέρη, ώσπου βρίσκεται σε ένα μπαρ όπου τα πράγματα αλλάζουν. Γνωρίζει μία κοπέλα (Amy) η οποία φέρεται κάπως περίεργα και δεν θα αργήσουμε να μάθουμε ότι δεν είναι στα καλύτερα της και την κυνηγάνε. Μόλις οι τύποι που την κυνηγάνε εμφανιστούν στο ίδιο μέρος, ο Punisher δεν θα διστάσει να τη βοηθήσει τακτοποιώντας τους. Έτσι ξεκινάει μία περίεργη σχέση, και μαζί της η ιστορία. Παράλληλα κάποια πολλά χιλιόμετρα μακριά, ο Billy Russo, o πρώην κολλητός του Punisher, παλεύει να συνέλθει από την τελευταία τους συνάντηση, και δεν θα αργήσει με τη σειρά του να πάρει ένα πιο ενεργό ρόλο στη συνέχεια…

pun1 (1)

Αν μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές κάθε σειρά είναι η αφήγηση μίας ιστορίας κάποιων ανθρώπων από τη χρονική στιγμή Α έως τη χρονική στιγμή Β και το πως αυτοί εξελίχθηκαν στο ενδιάμεσο, τότε στο Punisher 2 η στιγμή Α μπορεί να περιγραφεί από ασάφεια και σύγχυση: Ο Punisher είναι σε μία μετέωρη κατάσταση στην οποία προσπαθεί να βρει μία φυσιολογική ζωή, ξεχνώντας το παρελθόν του μη γνωρίζοντας όμως πώς ακριβώς να το κάνει και πώς ακριβώς να προχωρήσει (πράγμα το οποίο συνδηλώνεται από την επιλογή του να ταξιδεύει). O Billy Russo είναι κατεστραμμένος σωματικά και ψυχολογικά, ενώ προσπαθεί να μάθει πως έχει έρθει σε αυτή την κατάσταση αφού έχει πάθει αμνησία. Η Madani τέλος, είναι και αυτή με τη σειρά της κατεστραμμένη έπειτα από τον τραυματισμό της και την χειραγώγηση της από τον Russo, και μένει καθηλωμένη στο γεγονός αυτό μην ξέροντας πως να το χειριστεί (ειδικά και μετά την απόδραση του Russo, καθώς ταλαντεύεται στο πώς θα τον αντιμετωπίσει).

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε με τον ορισμό που δώσαμε παραπάνω, θα πρέπει να απαντήσουμε το ερώτημα του πως εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της σειράς οι διάφοροι χαρακτήρες. Και σε κάθε ιστορία, οι χαρακτήρες εξελίσσονται ανάλογα με τις επιλογές που παίρνουν και με το πώς αντιδρούν στις καταστάσεις μπροστά τους. Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται το νόημα και η γενικότερη φιλοσοφία του Punisher: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που είναι, δεν αλλάζουν, και οι επιλογές που παίρνουν θα είναι πάντα αργά η γρήγορα, αυτές που προέρχονται από τα πιο βίαια ένστικτά τους και από τις πιο μαύρες πλευρές τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Το είδαμε στον πρώτο κύκλο όπου ο Punisher είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να πάρει εκδίκηση η όχι και επέλεγε να αιματοκυλίσει τα πάντα. Η σειρά μας έδειχνε έναν τραυματισμένο και διαλυμένο ψυχολογικά άνθρωπο ο οποίος αδυνατούσε να δει οτιδήποτε πέρα από την εκδίκηση, παρόλο που πολλοί άνθρωποι στο περιβάλλον του προσπαθούσαν να τον προσεγγίσουν και να τον βοηθήσουν. Στον δεύτερο κύκλο το βλέπουμε περισσότερο αυτό μέσα από τη σχέση του Russo και της θεραπεύτριάς του Krista. Η Krista προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν να βοηθήσει τον Russo να αντιμετωπίσει το τραύμα του και να τον αλλάξει. Προσπαθεί να τον αποτραβήξει από την ιδέα της εκδίκησης και να του δείξει ένα δρόμο όπου θα αποδεχτεί το γεγονός, θα το στοιχειοθετήσει μέσα στην προσωπική του ιστορία και θα προχωρήσει με ένα θετικό τρόπο.

pun2 (1)

Είναι όμως αυτή η άρνηση του Russo να προχωρήσει και να δει πέρα από το ένστικτο της εκδίκησης, που χαρακτηρίζει τον δεύτερο κύκλο. Και αυτή η άρνηση να προχωρήσουν μπροστά οι χαρακτήρες, να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους και να ζήσουν με αυτά είναι το καθολικό χαρακτηριστικό της σειράς. Αντ’αυτού έπειτα από πολλές εσωτερικές μάχες, επιλέγουν (?) να αφεθούν στα πιο μηδενιστικά, βίαια και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Είτε αφορά τον Punisher ο οποίος επιλέγει να σκοτώσει τους πάντες για να πάρει εκδίκηση, είτε αφορά τον Russo ο οποίος θέλει να πάρει εκδίκηση από τον Punisher (η οποία κατ’ ομολογίαν του δεν του προσφέρει τη λύτρωση που θα ήθελε), είτε αφορά την Madani, η οποία αποδέχεται τη business as usual λύση που προτείνει ο Punisher για να αντιμετωπίσουν τον Russo (όπου και συμβολικά αρνείται το γεγονός ότι η νομιμότητα και η οδός της δικαιοσύνης, της οποίας είναι ο ανώτερος εκπρόσωπος, μπορεί να δώσει τη λύση).

Όμως το καθοδικό αυτό σπιράλ, η άρνηση της οποιαδήποτε θετικής υπέρβασης και η καθήλωση στο τραύμα και στην αποδοχή της μηδενιστικής βίας, δεν αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά σχεδόν όλους, ακόμα και αυτούς που δουλειά τους είναι να το εμποδίσουν. Για παράδειγμα η Krista ενώ είναι θεραπεύτρια και η δουλειά της είναι να βοηθάει τέτοιους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, η ίδια δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα δικά της και από ένα σημείο και έπειταυποτάσσεται στο μηδενισμό και τη μανία του Russo, τον οποίο βοηθάει στην εκδίκησή του. Ο Mahoney ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της σειράς αμφισβητεί τα κίνητρα του Punisher και θέλει να τον δει στη φυλακή, στο τέλος αποδέχεται ότι o Punisher έχει τους δικούς του κανόνες και σε τελική ανάλυση αυτό που κάνει μπορεί να είναι και η μόνη αποτελεσματική οδός για τη δικαιοσύνη (πορεία την οποία σχεδόν με τον ίδιο τρόπο διέσχισε η Madani στον πρώτο κύκλο και αμφιταλαντεύτηκε στο δεύτερο). Άρα εδώ δύο πρόσωπα με ευρύτερο συμβολισμό καταλήγουν να αποδέχονται και να συμφωνούν με πράξεις τις οποίες πρωταρχικά (και θεσμικά) θα έπρεπε να καταπολεμούν. Είναι αυτή η τελική αποδοχή της αντιδραστικής θέσης, ακόμα και από άτομα πουστέκονται ενάντια σε αυτή που την κάνει πιο ισχυρή.

Το ίδιο το σενάριο (με βεβιασμένο τρόπο) και η δομή του απαγορεύει στους χαρακτήρες να σκεφτούν διαφορετικά και να βγουν από αυτό το σπιράλ. Είναι χαρακτηριστικό το σημείο προς το τέλος, όταν ο Punisher πυροβολεί και σκοτώνει 3 αθώες κοπέλες και παραλύει μόλις το συνειδητοποιεί, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Σε αυτό το σημείο αρχίζει να αμφισβητεί ότι είναι ο καλός της υπόθεσης και το γεγονός αυτό τον βάζει σε σκέψεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κομβικό σημείο, όπου θα αποφάσιζε να αλλάξει και να δει τα πράγματα διαφορετικά. Πριν όμως η ιδέα αυτή τον κατακτήσει και τον κάνει να αμφισβητήσει παραπάνω τη διαδρομή του, σχεδόν αμέσως μαθαίνει ότι τελικά οι κοπέλες ήταν νεκρές από πιο πριν. Άρα η ιδέα υποχωρεί, όλα καλά, κανένα λάθος, πάμε.

pun3 (1)

Τέλος, για να φτάσουμε και στο σημείο Β, να δούμε πώς εξελίχθηκαν και διαμορφώθηκαν οι χαρακτήρες. Και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Καμία εξέλιξη, αλλά αποδοχή των πιο βίαιων, αντικοινωνικών και μηδενιστικών χαρακτηριστικών. O Punisher συνειδητοποιεί ότι προκαλεί κακό σε όποιους αγαπάει και ότι η θέση του είναι έξω από την κοινωνία, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα (δίνοντας μας μία απίστευτη κωμικότατη Punisher-ική τελευταία σκηνή). Η Madani καταλαβαίνει ότι το αστικό περιβάλλον και η νυν θέση της δεν της προσφέρουν αρκετή δράση οπότε αποφασίζει να πάει στην CIA. Αυτό, σε συνδυασμό με το τηλεφώνημα στον Punisher δείχνει ότι η Μadani επιλέγει να δουλέψει σε μία κατάσταση ποιοτικά πιο βίαιη και βρώμικη, παρά να αποχωρήσει. Τέλος, ο Mahoney αποδέχεται ότι θα πρέπει να ανέχεται πού και πού τύπους σαν τον Punisher, αφού σε τελική ανάλυση μπορεί να είναι όντως καλά παιδιά. Υπάρχουν βέβαια πορείες όπως του Curtis και της Amy, που επιλέγουν μία ειρηνική ζωή, όπως και του John Pilgrim (από τους πιο ενδιαφέροντες και τραγικούς χαρακτήρες, ειδικά προς το τέλος), αλλά αυτές οι πορείες δεν αντισταθμίζουν τη γενικότερη φιλοσοφία της σειράς: Καμία αλλαγή, καμία εξέλιξη, παρά μόνο αποδοχή των χειρότερων και πιο μαύρων πλευρών. Μηδενισμός και καταστροφή, καμία θετική υπέρβαση και πολύ ξύλο.

TAGGED:AmyBilly RussoKristaMadaniMARVELNetflixPunisher
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Τα Yπερηρωικά Alter Ego των Hρώων της Disney Μέρος 4: Νυχτερίδας Ντακ
Επόμενο άρθρο Nightflyers – Ταξίδι προς την παράνοια
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
«Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
30 Μαΐου 2025
Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
30 Μαΐου 2025
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Hawkeye – Οι Matt Fraction και David Aja έκαναν το θαύμα τους!

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
25 Απριλίου 2019
Σειρές

The Rain – Βιοπολιτική σε ένα post-apocalyptic πλάνο

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
1 Οκτωβρίου 2021
Cinema

Τhe Old Guard – To τίμημα της αθανασίας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
2 Αυγούστου 2020
Βιβλία

Ένα Aστέρι τη Nύχτα – Μια σπαρακτική ιστορία για τη φιλία και την απώλεια

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Ιουλίου 2022
Σειρές

Α Series of Unfortunate Events- Μια μεγάλη ατυχία για το Netflix

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
11 Νοεμβρίου 2020
CinemaΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2020

Σινεμά στα χρόνια του κορονοϊού – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2020

admin
admin
8 Ιανουαρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?