Last Jedi : Η ώρα της κρίσης έφτασε!

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά με τις καινούριες ταινίες στο λατρεμένο σύμπαν του Star Wars. Η Disney έδωσε 4 δις (!!!) για να αγοράσει τη Lucasfilm και σκόπευε να ξεκινήσει αμέσως την απόσβεση με ταινίες που εγγυημένα θα αγκάλιαζε το τεράστιο κοινό του Star Wars, την ίδια στιγμή που θα προσέλκυαν νέους πιστούς.

Η Disney, η μεγαλύτερη πολυεθνική στον τομέα της διασκέδασης, ήξερε πολύ καλά τι ήθελε το, χαρμανιασμένο μετά από 10 χρόνια, κοινό ή μπορούσε να το πείσει ότι του προσφέρει αυτό που θέλει. Μικρή η διαφορά. Το θέμα είναι με το 1 δις τζίρο που έκανε το Rogue One και τα 2 δις του Force Awakens, τα πράγματα έχουν μπει σε μια τροχιά όπου φαίνεται ότι η νέα τριλογία μαζί με τις υπόλοιπες νέες ταινίες θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες, τουλάχιστον εμπορικά. Φυσικά, οι ταινίες δεν είναι καθόλου κακές, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν τις αδυναμίες τους (γιατί έπρεπε να κατασκευαστεί και 3ο Death Star; είχαν πάει πολύ καλά τα προηγούμενα…) αλλά είναι άρτιες από κάθε άποψη. Αποφεύγουν την ευκολία των τραβηγμένων εφέ, έχουν αξιόλογους ηθοποιούς, σκηνοθεσία που προσπαθεί να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία της ορίτζιναλ τριλογίας. Ειδικότερα, το Rogue One μας έδωσε μία συγκλονιστική εικόνα από τον απελπισμένο και ηρωικό χαρακτήρα των Rebels πριν τον Luke, ήταν μια πραγματικά απρόσμενα καλή ιστορία, παρά τις όποιες “κοιλιές” έκανε και τα κενά της, δικαιώνοντας όσους πιστεύουμε ότι η προοπτική του Star Wars είναι ανεξάντλητη.


Όμως, δεν αρκούν τα παραπάνω! Ο δρόμος μέχρι τώρα για τη Disney ήταν σχετικά εύκολος. Το κοινό λυσσασμένο να δει οτιδήποτε με φωτόσπαθα μέσα, όλοι έχουν μάθει από τα λάθη των prequel και η πρώτη ταινία της τριλογίας έχει την ευθύνη να στήσει το σκηνικό, να εισάγει νέους χαρακτήρες και να μας φέρει ξανά σε επαφή με τους κλασικούς και αγαπημένους. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι απλό, όλοι θυμόμαστε το φιάσκο του Phantom Menace αλλά τα σπουδαία έρχονται τώρα, στη 2η ταινία της τριλογίας που οφείλει να καθορίσει τον χαρακτήρα της τριλογίας και το κεντρικό θέμα της. Ας θυμηθούμε λίγο τις παλιές “μεσαίες” ταινίες, το Clone Wars και το λατρεμένο Empire Strikes Back.

Στο Star Wars τίποτα δεν είναι απλά μία μάχη καλού-κακού και αυτές είναι οι ταινίες που μας το έδειξαν πιο καθαρά. Στο Clone Wars, το Republic φτάνει στα όρια του και, για να συνεχίσει τον πόλεμο με τους Separatists, παρασύρεται στο να χρηματοδοτήσει τον μυστηριώδη στρατό των κλώνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προσωπική, τραγική ιστορία του Anakin και την ανημπόρια των Jedi να καταλάβουν τα αδιέξοδα τους, θα οδηγήσει στην επικράτηση του Darth Sidious. Αυτή η ταινία έδωσε τον τόνο για όλη την τριλογία, έσωσε ό,τι μπορούσε από το Phantom Menace και μας οδήγησε στο αρκετά καλό Revenge of the Sith. Από την άλλη, το Empire Strikes Back (μάλλον η καλύτερη ταινία από τις 8) έχτισε όλη τη μυθολογία του Star Wars, έδωσε ένα από τα κορυφαία plot twist όλων των εποχών και διαμόρφωσε το κίνητρο του Luke στη σύγκρουση του με την Αυτοκρατορία. Τον έκανε από αγροτόπαιδο του Tatooine, την επόμενη γενιά των Jedi, όπως το Clone Wars μετέτρεψε τον Anakin από χαρισματικό παιδάκι που τρέχει σε διαξαλαξιακό go kart σε αυτόν τον προβληματισμένο έφηβο που εκδικείται το θάνατο της μητέρας του (και που μετά έσφαξε όλα τα χαρισματικά παιδάκια αλλά τέλος πάντων…)

Η ουσία είναι ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες από το Last Jedi. Δεν θέλουμε άλλη μία ταινία με τόσο έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας όπως το Force Awakens ούτε αρκεί μία αντιγραφή της εκπαίδευσης του Luke με τον ίδιο στη θέση του Yoda και τη Rey να ταλαιπωρείται σε ένα νησί αντί για τον βάλτο. Πολύ περισσότερο, δεν θέλουμε απλά μία ακόμα σύγκρουση του First Order με το Resistance. Θα υπάρχουν βέβαια και αυτά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσει ταυτότητα η νέα τριλογία, ένα κεντρικό θέμα που να συνδέσει τις σκόρπιες ιδέες και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που είδαμε στην προηγούμενη ταινία. Μέχρι τώρα, οι νέες ταινίες πορεύτηκαν σε ασφαλή μονοπάτια, με αγαπημένους ήρωες ή με αυτοτελείς ιστορίες. Ήρθε η ώρα να φανεί αν η Disney έχει κάτι πραγματικά νέο να δώσει στο σύμπαν που αγαπήσαμε. Η συζήτηση που έχει φουντώσει για το αν η Rey θα περάσει στο dark side και αν θα εξαφανιστούν οι jedi, δείχνει ότι πολύς κόσμος είναι έτοιμος για κάτι καινούριο. Μέσα σε όλες αυτές τις θεωρίες που κυκλοφορούν, αυτή που συνδέει την εξαφάνιση Jedi και Sith με την ύπαρξη πολλών ουδέτερων ή ταλαντευόμενων force sensitive όντων είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα και , αν δικαιωθεί έστω και εν μέρει, θα αλλάξει σημαντικά το Star Wars.


Όπως και να έχει, ό,τι και να γράφω εδώ, το Last Jedi θα είναι μία τεράστια εμπορική επιτυχία (θα συμβάλλω και εγώ σε αυτό με 2-3 εισιτήρια). Το θέμα είναι ότι οι απαιτήσεις μας ανεβαίνουν διαρκώς, όπως και πρέπει να συμβαίνει. Μετά το αριστούργημα της αρχικής τριλογίας και τα συμπαθητικά prequel, είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε σε νέα μονοπάτια. May the force be with us

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.