Sabrina – Τα βάζει με (αρχαίους) θεούς και δαίμονες στην 3η season

Παναγιώτα Καρβούνη Από Παναγιώτα Καρβούνη 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Sabrina είναι μία απ’ αυτές τις teen σειρές του Netflix που πολλοί την περιμέναν όταν ανακοινώθηκε, λίγοι πίστευαν ότι θα κολλήσουν με αυτή αλλά τελικά μας διέψευσε ευχάριστα. Βοήθησε σε αυτό και το ίδιο το Netflix το οποίο δείχνει να έχει επενδύσει στην απήχηση της σειράς, προσφέροντάς της υψηλό -για τα δεδομένα της- budget αλλά και πλασάροντάς την πολύ έξυπνα (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Christmas Special μετά το τέλος της πρώτης season). Έτσι με μεγάλη ανυπομονησία περιμέναμε και την τρίτη σεζόν της, η οποία μπορεί μεν να χαρακτηρίζεται από άνισα μεταξύ τους επεισόδια (λίγο απογοητευτικά στην αρχή, τα οποία όμως γρήγορα φτιάχνουν) αλλά τελικά σε αφήνουν ξανά με μία αίσθηση ότι τέλειωσε γρήγορα και αυτή η season.

Για άλλη μια φορά το μαγικό Greendale του “Chilling Adventures of Sabrina” απειλείται από νέα μαγικά όντα. Όμως ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Στον δεύτερο κύκλο του “CAοS”, η Sabrina βλέπει το αγόρι της, Nicola Scratch, να εγκλωβίζει τον Άρχοντα του Σκότους μέσα του και να οδηγείται στην Κόλαση. Εκεί βασιλεύει πλέον η Lilith. Ένα γεγονός που γενικά δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους άρχοντες του Κάτω Κόσμου.

Στην τρίτη season λοιπόν, η Sabrina, όντας μυστικοπαθής, αποφασίζει μόνη της να βρει έναν τρόπο να απεγκλωβίσει το αγόρι της από την Κόλαση. Κάτι το οποίο και καταφέρνει. Έχει να αντιμετωπίσει όμως ένα άλλο πρόβλημα, πώς θα μεταφέρει τον Σκοτεινό άρχοντα στο σώμα κάποιου άλλου χωρίς ταυτόχρονα να τον ελευθερώσει. Για τη Sabrina τελικά αυτό, δεν αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο διαχωρισμός του Nick με τον Άρχοντα του Σκότους, θα αφήσει τραύματα στον πρώτο. Κάπως έτσι θα στραφεί στον σαδομαζοχισμό με σκοπό να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές του. Η σειρά θα αποκτήσει -στα πρώτα επεισόδια- κάποιες αρκετά «σκληρές» σκηνές, οι οποίες ίσως έρχονται κάπως αναπάντεχα για τα μέχρι στιγμής (πιο teen) δεδομένα της σειράς.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ξεκινά ο τρίτος κύκλος. Η ιστορία, στην αρχή είναι λίγο αδιάφορη, αφού επαναλαμβάνεται το μοτίβο της δεύτερης season. Η Sabrina εξακολουθεί να ισορροπεί ανάμεσα στους δύο κόσμους, στον θνητό και τον σατανικό. Όμως και στους δύο κόσμους, αποκτά ταυτόχρονα έναν πιο ενεργό ρόλο. Στον θνητό κόσμο συμμετέχει στην ομάδα Cheerleading του σχολείου της, με τη φίλη της τη Roz, ενώ στον σατανικό, διεκδικεί τον θρόνο της Κόλασης. Η Κόλαση βρίσκεται σε μερική αποσύνθεση, αφού ο Άρχοντας του Σκότους έχει εκθρονιστεί και φυλακισθεί, και τον θρόνο σφετερίζεται ο νέος χαρακτήρας της σειράς, Caliban, ο οποίος θα προκαλέσει τη νόμιμη διάδοχο, Sabrina, στη δοκιμασία εύρεσης των τριών ανιερών αντικειμένων προκειμένου να διεκδικήσει και εξασφαλίσει τον θρόνο. Την ίδια ώρα ο Άρχοντας του Σκότους, θέλοντας να εκδικηθεί για την προδοσία των πιστών του, αρχίζει να τους αφαιρεί το δώρο του, τη μαγεία τους, και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνει τη σύναξη της οικογένειας Spellman και των μαθητών της Ακαδημίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορία αρχίζει να γίνεται σύντομα ενδιαφέρουσα, με την άφιξη Παγανιστών στο Greendale. Αρχαίες μυθικές οντότητες, ιδιαίτερα γνωστές στην αρχαιοελληνική μυθολογία όπως ο Πάνας, η Μέδουσα και η Κίρκη, θα κάνουν την εμφάνισή τους στο “CAoS”, ενταγμένοι ωστόσο σε μία νέα ιδέα και προσέγγιση. Η σύναξη καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά ιδίως η Sabrina καλείται με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχει, να κερδίσει τις δοκιμασίες για να ηγηθεί της Κόλασης και να προστατεύσει την οικογένεια και τους φίλους της.

Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για όλους. Η Sabrina αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα σχετικά με τον ποιο κόσμο πρέπει- πρώτα- να βοηθήσει, με την ερωτική της ζωή αλλά και την οικογένειά της. Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της. Η ίδια φαίνεται σχετικά ψύχραιμη και ατρόμητη, για τα δεδομένα των γεγονότων, παρόλο που δεν έχει (;) δυνάμεις. Ο χαρακτήρας που κερδίζει τις εντυπώσεις για άλλη μια φορά είναι ο Ambrose, ο οποίος με τις γνώσεις και τις ικανότητές του είναι όχι απλά χρήσιμος, αλλά απαραίτητος. Χωρίς αυτόν, ο τρίτος κύκλος θα ήταν εντελώς διαφορετικός.

Οι θείες της Sabrina, Zelda και Hilda, έχουν αφοσιωθεί στην προστασία και τη διαφύλαξη της σύναξης. Όταν ξεκινάει η «επίθεση», εκείνες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, θέση που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή μίας Spellman για αρχή.

Άλλος σημαντικός χαρακτήρας της σειράς είναι η Lilith η οποία αποκτά έναν συμβουλευτικό ρόλο στη ζωή της Sabrina. Η ίδια θα της υπενθυμίζει συνέχεια πως μια γυναίκα δεν πρέπει να υποτάσσεται. Πως μια γυναίκα μπορεί να βασιλεύσει, πως μια γυναίκα μπορεί τέλος πάντων να κάνει ό,τι θέλει.

Σε μία από τις σκηνές των τελευταίων επεισοδίων τίθεται το θέμα της «συναίνεσης». Ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη διεθνώς, με την άνθηση του φεμινιστικού κινήματος. Ενδεικτικό παράδειγμα, η συζήτηση και οι αντιδράσεις που πρόσφατα (Ιούνιο 2019) προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από την αναθεώρηση βασικών διατάξεων του ποινικού δικαίου. Σύμφωνα με την μέχρι τότε ελληνική νομοθεσία, ο βιασμός οριζόταν με βάση τη χρήση βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου και όχι με βάση την έλλειψη της συναίνεσης. Ο όρος αυτός τελικά προστέθηκε, έπειτα από μία εντυπωσιακή κινητοποίηση φεμινιστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και έπειτα από μια διαδικτυακή θύελλα που η έλλειψη αυτή ξεσήκωσε. Αν και η σκηνή που η Sabrina με αυστηρό και διδακτικό τόνο επιπλήττει τον Vlad (Dracula), o οποίος πριν με τη χρήση της μαγείας του υποχρέωνε την ίδια να μην έχει την κυριαρχία του εαυτού της, διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ωστόσο η σκηνή ήταν απόλυτη και έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Τη στιγμή που τα πράγματα γίνονται σχεδόν ανυπόφορα, η Sabrina καλείται να επιλέξει αν θα βοηθήσει την οικογένειά της ή θα διεκδικήσει το τελευταίο αντικείμενο της δοκιμασίας. Με την επιλογή της, θέτει όλους τους κόσμους σε κίνδυνο. Τα πάντα αρχίζουν να καταρρέουν. Οι παγανιστές κερδίζουν έδαφος. Στη λίστα με τους εχθρούς έχει προστεθεί ήδη από τη δεύτερη season και ο Faustus, ο οποίος είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνος και δεν του δίνεται η προσοχή που απαιτείται.

Παρά το γεγονός ότι μπορείς να κολλήσεις με τη σειρά και να τη δεις σε δύο βράδια, εξακολουθεί να προβληματίζει το γεγονός πως η ίδια η Sabrina δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα τους κινδύνους. Εκπέμπει έναν ναρκισσισμό, μια αλαζονεία, κάτι που αποδεικνύεται στο τέλος τους τρίτου κύκλου. Ίσως δεν φταίει μόνο το σενάριο σ’ αυτό αλλά ίσως οι ενδεχόμενες ελλιπείς υποκριτικές ικανότητες της Kiernan Shipka. Γενικά, η Kiernan Shipka προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο τρίτος κύκλος κλείνει με μεγάλα ερωτήματα. Η Sabrina προκειμένου να επανορθώσει, αλλά και ταυτόχρονα να μείνει και η ίδια ικανοποιημένη, δημιουργεί ένα χρονικό παράδοξο το οποίο και αντιλαμβάνεται ο ξάδερφός της, Ambrose, και την προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφασή της. Ήδη το φινάλε προμηνύει νέες, πιο επικίνδυνες παρουσίες. Νέους μπελάδες, νέους κινδύνους στο Greendale.

Τέταρτη season, είμαστε έτοιμοι….

Μοιραστείτε το Άρθρο
Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.