Για να μην είμαστε αχάριστοι- 10 καλές super hero ταινίες των 00s που μας λείπουν

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Πολλές φορές εδώ στο Smassing Culture έχουμε κατηγορήσει την υπερηρωική καλλιτεχνική παραγωγή των 00s (σε ότι αφορά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση), τονίζοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με του σήμερα, Πλέον έχουμε super heroes ταινίες και σειρές που δεν είναι απλά καλές ή διασκεδαστικές, αλλά έχουν καλλιτεχνικές αξιώσεις (το Jessica Jones παραμένει το καλύτερο παράδειγμα), ενώ μπορούμε να κάνουμε λόγο για καλλιτέχνες που έδωσαν τις καλύτερες ερμηνείες  της καριέρας τους πίσω από μια μάσκα.

Σε αυτό συνέβαλλαν πολύ και τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά και ένα γενικό hype, στο οποίο ομολογούμε πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουμε, σαν fans. Έτσι έχουμε εν μέρει ξεχάσει πως τα 00s δεν ήταν και τόσο απαράδεκτα όσον αφορά τις υπερηρωικές ταινίες και αμέσως δίνουμε και 10 λόγους για να το επαναεγκαθιδρύσουμε:

10)X-Men (2000)

Αποτέλεσμα εικόνας για )X-Men (2000) gif

Στο έμπα της δεκαετίας, την εποχή του millenium, της τρέλας με το “γρήγορο” Ιντερνετ και της ανησυχίας το που θα μας πάει η νέα χιλιετία (αρκετά βήματα πίσω ως κοινωνία) ο Bryan Singer μεταφέρει σε ένα μουντό, gritty και όσο πιο ρεαλιστικό σκηνικό γίνεται το εμπορικό magnum opus της Marvel (αλλά για λογαριασμό της Fox)  τους πολύχρωμους X-Men. Oι αγαπημένοι ήρωες βρίσκουν τους ηθοποιούς που μέχρι και σήμερα τους σημάδεψαν, με πρωτεργάτη τον Hugh Jackman (Pan, Χ-Men Apocalypseως Wolverine, ένα casting τόσο πετυχημένο που ο ηθοποιός κράτησε τον ρόλο μέχρι το 2017. Άλλοι επιφανείς ηθοποιοί που ενσάρκωσαν μεταλλαγμένους ήταν ο θρυλικός Ian McKellen (Lord of the Rings, Richard III, Holmesκαι ο λατρεμένος Patrick Stewart (Star Trek, Ice Age).

9)Unbreakable (2000)

Αποτέλεσμα εικόνας για Unbreakable (2000) gif

Ίσως μία από τις ποιοτικότερες ταινίες της λίστας, η δημιουργία του M. Night Shyamalan (6th Sense, Wayward Pinesμας μεταφέρει σε μια περισσότερο ατμοσφαιρική και φιλοσοφική διαμάχη για την φύση του υπερηρωισμού ως έννοια στην σύγχρονη μαζική κουλτούρα, σε μια ευθεία επικοινωνία με τα κόμικ ως μέσο Τέχνης και αφήγησης. Μέχρι σήμερα ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ Samuel L. Jackson (MCU, The Legend of Tarzan,Pulp Fiction, Hatefull 8ενώ πολύ καλός στάθηκε και ο βράχος Bruce Willis (Die Hard, 5th Element, 6th Sense), αλλά και η μελλοντική… πρώτη κυρία Robin Wright (House of Cards, Forrest Gump, Wonder Woman)

8)Blade II (2002)

Αποτέλεσμα εικόνας για Blade II gif

Θα προτιμούσαμε το 1, αλλά λόγω ημερολογίου είναι θέμα για μια άλλη λίστα. Η ταινία του Guillermo del Toro (Pans Labyrinth, Hell boy, Pacific Rim) ακολουθεί εν πολλοίς το δρόμο που χάραξε το film του Stephen Norrington τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ωστόσο η εικονογραφία, η χορογραφία βίας και αίματος αντιστοιχεί πλήρως στο όνομα του σκηνοθέτη. Ο Wesley Snipes επιστρέφει στον ίσως καλύτερο ρόλο της καριέρας του και μας θυμίζει πως, ότι και να σχεδιάζει πλέον η Marvel, όσο και να προσπαθούν οι Agents of Shield, Blade θα είναι μόνο ένας…

7)Spider-Man (2002)

Αποτέλεσμα εικόνας για Spider-Man 2002 gif

Μπορεί το X-Men να απέδειξε πως τα μεγάλα blockbuster με super heros δεν είναι καταδικασμένα, ωστόσο ήταν το Spiderman του Sam Raimi (Ash vs Evil Dead, Evil Dead, Χena Warrior Princess) που τα επέβαλλε ως την απόλυτη επιτυχία. Είναι δύσκολο να κατανοήσει ένα νεαρότερο κοινό, που έχει καλομάθει με το MCU τι σήμαινε να βλέπεις αυτήν την ταινία το 2002, να μπορείς να βλέπεις τον μεγαλύτερο ήρωα της Marvel, όπως του αξίζει. Ακόμα θυμόμαστε το πόσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ ήταν αυτή η ταινία τότε, το hype που είχε προκαλέσει σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν Facebook και το πόσο ευτυχισμένους μας έκανε όταν την είδαμε (και ας γκρίνιαζαν κάποιοι). Όσο άσχημα και να γέρασε ως ταινία (ο χρόνος δεν ήταν καλός μαζί της), πάντα θα σκεφτόμαστε τον Tobey Maguire (Pawn Sacrifice, The Great Gatsby) όταν μιλάμε για Spiderman, τον Willem Dafoe (Platoon,John Carter,Antichrist, Η σκόνη του χρόνου) όταν μιλάμε για Green Goblin, ενώ ο J.K. Simmons (Whiplash, Ζοοtopia)  παραμένει ο μοναδικός άνθρωπος που αποδεχόμαστε να αποκαλέσουμε J. Jonah Jameson.

6)Hellboy 

Αποτέλεσμα εικόνας για Hellboy gif

Για το απίστευτο Hellboy ευθύνεται ως επί το πλείστον ο τρομερός Guillermo del Toro, o oποίος απέδωσε με τον πιστότερο τρόπο την ατμόσφαιρα μυστηρίου, φαντασίας, αποκρυφισμού, αλλά και χιούμορ ενός πολύ ιδιαίτερου κόμικ. Το Hellboy αγαπήθηκε από τους fans, όμως περισσότερο από όλους αγαπήθηκε από τον πρωταγωνιστή του, τον Ron Perlman (Blade II, Pacific Rim,Sons of Anarchy) ο οποίος παλεύει ακόμα για το τρίτο μέρος που ξέρει πως αξίζει η ταινία! Kαι όχι, ΔΕΝ αποδεχόμαστε το reboot. O Ron είναι ο μόνος Hellboy που αναγνωρίζουμε και θέλουμε. Να φύγετε κύριε, να πάτε αλλού.

5) The Incredibles (2004)

Αποτέλεσμα εικόνας για The Incredibles gif

Η καλύτερη ταινία Fantastic Four ανήκει, προς μεγάλη έκπληξη όλων, στην Pixar. To studio κινουμένων σχεδίων κατάφερε να κάνει αυτό που η Fox αποτυγχάνει εδώ και 2 δεκαετίες, μια διασκεδαστική, ανθρώπινη και relatable ταινία για μια οικογένεια με  υπερδυνάμεις.  To The Incredibles του Brad Bird (Simpsons, Tommorowworld) πέτυχε εκεί που η άψυχη εταιρική μηχανή απέτυχε και μας έδωσε μια αξιομνημόνευτη ταινία που στέκεται ακόμα στο ύψος των περιστάσεων!

4)V for Vendetta (2005)

Αποτέλεσμα εικόνας για V for Vendetta gif

Όχι ακριβώς super hero, αλλά η εκπληκτική ταινία του James McTeigue (Martix, The Raven) με το σενάριο των αδερφών Wachowski (Matrix, Sense8, Cloud Atlasείναι σίγουρα μια από τις δυνατές στιγμές της δεκαετίας. Μπορεί να μην απηχεί το ριζοσπαστικό πνεύμα του κόμικ του Alan Moore, ωστόσο κάνει την δική του διαδρομή και κερδίζει το κοινό με τον τρόπο του. Ταυτόχρονα η βαθιά και επική φωνή του Hugo Weaving (Captain America, Matrix, Cloud Atlas) πίσω από την εμβληματική μάσκα του V είναι ένας άλλος λόγος να ερωτευτείς αυτή την ταινία.

3)Iron Man (2008)

Αποτέλεσμα εικόνας για Iron Man 2008 gif

H αρχή του ΜCU, ο θεμέλιο λίθος μιας αυτοκρατορίας είναι αυτή εδώ η ligth-hearted ταινία δυο φίλων που δεν πίστευαν πως θα έχει την επιτυχία που είχε. Ο σκηνοθέτης Jon Favreau (The Jungle Book, The Shannara Chronicles, Chef) αναλαμβάνει να σπάσει ελαφρώς το μείγμα που είχαν καθιερώσει άλλες ταινίες (κάποιες στην λίστα, κάποιες όχι) και μας δίνει μια εντυπωσιακή, λαμπερή ταινία για ένα superhero superstar, που περνά το δικό του ταξίδι ενηλικίωσης. Κοιτώντας πίσω, σχεδόν 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, ήταν ενδεικτική της διαδρομής που θα ακολουθούσαν και όλες οι άλλες ταινίες. Επίσης ήταν η ταινία που ξανασύστησε στο κοινό τον  Robert Downey Jr,(Richard III, Zodiac) ο οποίος, ακολουθώντας τον δρόμο του ήρωα του, έφτασε στον πάτο για να ανέβει μετά ακόμα ψηλότερα!

2)The Dark Knight (2008)

Αποτέλεσμα εικόνας για The Dark Knight gif

Η ταινία που ακόμα η DC δεν ξέρει πως να την ξεπεράσει και έτσι απλά την μιμείται ακατάσχετα. Η  υπερσοβαρή και gritty δημιουργία του Christopher Nolan (Ιnception, Interstellar)  ορίζει ίσως και όλο το είδος ως η πιο διάσημη, καλογυρισμένη και κριτικά αναγνωρισμένη super hero ταινία που είδαμε ποτέ. Έχουν γραφτεί για αυτήν άπειρα πράγματα, ενώ για την μνημειώδη ερμηνεία του Heath Ledger ως Joker ότι και να ειπωθεί είναι λίγο.

Honorable mention( τελικά ήταν παραπάνω από 10)

Batman Begins (2005) Χ-Men 2 (2006), Kick-Ass (2010)

1)Watchmen (2009)

Αποτέλεσμα εικόνας για Watchmen gif

Who Watches the Watchmen; Ο Zack Snyder.  Μετά την εμπειρία του με τους 300, ο σκηνοθέτης που λάτρεψε το slow motion επιστρέφει δίνοντας μας ίσως και την καλύτερη δυνατή μεταφορά αυτού του πανέμορφου, μεταμοντέρνου και δαιδαλώδους κόμικ, με σεβασμό τόσο στην ιστορία του Αlan Moore (κάτι που φυσικά ο συγγραφέας ως διάσημο στραβόξυλο δεν αναγνώρισε) αλλά και στην αισθητική και ατμόσφαιρα του σχεδίου του Dave Gibbons, στο μέτρο του δυνατού. Το point είναι πως το Watchmen παραμένει μια πολύ καλή ταινία που η μετέπειτα φήμη του Snyder, με το τραγικό Man of Steel και το αμφιλεγόμενο Batman Vs Superman, καταρράκωσε. Δώστε του μια ευκαιρία

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.